Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
21. 9. 2016,
17.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi svetovni pokal

Sreda, 21. 9. 2016, 17.20

6 let, 6 mesecev

Tina Maze pred trenutkom resnice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze bo, kot vse kaže, tik pred začetkom nove sezone v Söldnu razkrila svoje načrte, pri čemer ni skrivnost, da je tehtnica že nekaj časa nagnjena na stran dokončne upokojitve.

Tina Maze: čez en mesec tudi uradno slovo? | Foto: Sportida Tina Maze: čez en mesec tudi uradno slovo? Foto: Sportida

Od trenutka, ko je najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze naznanila umik iz smučarke karavane, je preteklo že natančno 534 dni. Enoletni tekmovalni premor se (še) ni končal z javno opredelitvijo do športnega statusa še vedno aktualne olimpijske in svetovne prvakinje.

A zdi se, da se trenutek resnice vendarle bliža. Črnjanka naj bi namreč svoje načrte razkrila prihodnji mesec, tik pred uvodnima tekmama nove sezone. Takrat naj bi na uradni novinarski konferenci zbrani sedmi sili nalila čistega vina.

Pred dnevi je sicer svoje navijače "podražila" s fotografijo na Facebooku med vadbo v fitnesu, a poletne (ne)smučarke aktivnosti vendarle pritrjujejo tezi o dokončnem slovesu. V smučarskih krogih že kroži scenarij, po katerem bi se utegnila na štart še zadnjič postaviti januarja v Mariboru.


Morda vas iz rubrike zimski športi na Siol.net zanima še:

Smučarsko življenje brez Tine Maze

Pogosto uporabljena krilatica, ki je v zadnjih letih opozarjala, da bomo znali smučarske podvige Mazejeve  ustrezno ceniti šele v obdobju, ko njeno zmagovanje ne bo del športnega vsakdana, se je sicer v fazo uresničevanja preselila že v pretekli zimi, ko je rezultatsko breme padlo na Boštjana Klineta, Ano Drev, Ilko Štuhec ...

Za primerno vrednotenje tekmovalnega opusa 33-letne diplomirane profesorice razrednega pouka in policistke pa je dovolj že njena rezultatska umestitev v zgodovinske preglednice najvidnejših rezultatov slovenskega alpskega smučanja. Ta kaže, da je s svojimi rezultati presegla vse predhodnike.

Tina Maze: največji uspehi

Svetovni pokal: zmaga v skupnem seštevku v sezoni 2012/13, dva mala kristalna globusa in skupno 26 posamičnih zmag.
Olimpijske igre: dve zlati (smuk in veleslalom, Soči 2014) in dve srebrni kolajni (veleslalom in superveleslalom, Vancouver 2010)
Svetovna prvenstva: devet kolajn, od tega štiri zlate in pet srebrnih.

Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:


Presegla je vse velikane

Bojan Križaj je bil skupaj z "očetom" slovenskega alpskega smučanja Tonetom Vogrincem svojevrsten avantgardist tega športna. Njegov sodobnik Boris Strel je osvojil prvo slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih. Jure Franko je Slovenijo in tedaj tudi Jugoslavijo "obnorel" s prvo kolajno na zimskih olimpijskih igrah. Rok Petrovič je v Slovenijo prinesel prvi mali kristalni globus, pod kar nekaj mejnikov pa se je v teh zlatih 80. letih slovenskega smučanja podpisala tudi Mateja Svet

Prav zaradi navedenih dosežkov je imel rod Jureta Koširja v zadnjem desetletju preteklega stoletja toliko težje delo, da se je vpisal v zgodovino. Na roke mu je šla tudi osamosvojitvena prelomnica, saj so imeli rezultati po letu 1991 vselej pridih prvih uspehov pod samostojno slovensko zastavo.

A vsi izjemni dosežki Vogrinčevih pionirjev, Koširjeve druščine in podvigi roda vražjih Slovenk na večni tehtnici izgubijo bitko z utežmi Tine Maze.

V športnih zgodovinskih knjigah je ji namenjena vloga najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov. | Foto: Sportida V športnih zgodovinskih knjigah je ji namenjena vloga najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov. Foto: Sportida

Vsestranskost kot zaščitni znak

Mazejeva je pred dobrimi 16 leti v Mariboru prvič stala na štartu tekme svetovnega pokala. Od takrat pa vse do lani je zbrala okroglih 400 nastopov v svetovnem pokalu. Kar 81 jih je končala na stopničkah za zmagovalke, od tega 26 na najvišji. Pri tem velja opozoriti, da se je kot edina slovenska smučarka veselila zmag v vseh disciplinah. Podoben podvig je v zgodovini alpskega smučanja uspel le še petih smučarkam (Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Janica Kostelić, Anja Pärson in Lindsey Vonn).

Prav vsestranskost je bila na zenitu kariere zaščitni znak Tine Maze. Pomagala ji je do niza vrhunskih sezon v svetovnem pokalu, med katerimi izstopa sezona 2012/13. Z rekordnimi 2.414 točkami je namreč takrat prišla do skupne zmage in velikega kristalnega globusa. 

 

Ne spreglejte