Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
20. 9. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

svetovni pokal smučarski kros Elan Filip Flisar

Torek, 20. 9. 2016, 15.30

6 let, 6 mesecev

Filip Flisar po petih mesecih znova na snegu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

"Glede na to, da sem v svoji karieri že nekajkrat zmagal, bi bil popoln bedak, če si kot cilj ne bi postavil novih zmag," ob novi zamrznitvi kolesarske kariere in vrnitvi na smuči poudarja svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar.

Filip Flisar: pozimi na smučeh, poleti na kolesu | Foto: Sportida Filip Flisar: pozimi na smučeh, poleti na kolesu Foto: Sportida

Pred dnevi je Filip Flisar na prelazu Stelvio svoje smučarske čevlje spet vpel v vezi in se lotil snežnega treninga. Podatek za najboljšega slovenskega smučarja prostega sloga niti ne bi bil tako poseben, če ne bi pred tem na smučeh nazadnje stal aprila. Po sezoni, v kateri je veliko nihal, a si jo je zapomnil po peti zmagi v svetovnem pokalu, prvi po letu 2012, se je namreč odločil za daljši smučarski post.

Smuči je znova zamenjal za kolo. Že lani je bil v poletnem obdobju aktiven v BMX-konkurenci. Letos je vajo ponovil, kolesarsko izkušnjo pa sklenil še z nastopi v kategoriji 4kros, kjer je postal državni podprvak, na svetovnem prvenstvu pa je ob zmagoslavju rojaka Mitje Ergaverja zasedel deseto mesto.

"Če bi imel več časa za trening, bi bil še boljši. Vesel pa sem, da lahko oba športa kombiniram, čeprav je jasno, da ima prednost smučanje," pravi štajerski olimpijec, ki bo ob koncu meseca dopolnil 29 let.

Z Elanom nima težav

Po selitvi Petra Prevca in skakalne falange na Slatnarjeve smuči je poleti postal tudi prvi zvezdnik Elana, ki je ukinil program skakalnih smuči, ohranil pa smučarskega. "Glede podpore, ki mi jo zagotavljajo, se ni nič spremenilo. Dobim, kar želim. Opraviti moram sicer še nekaj testiranj, a verjamem, da bom v novo sezono vstopil s konkurenčno opremo," pravi Flisar, ki se bo tudi na novo zimo pripravljal povsem ločeno od preostanka slovenske reprezentance.

Z Elanom tudi v sezono 2016/17, ki se bo začela 8. decembra | Foto: Peter Kastelic Z Elanom tudi v sezono 2016/17, ki se bo začela 8. decembra Foto: Peter Kastelic Svoj delovni mir je našel v razširjeni italijanski ekipi, ki so jo letos okrepili še Američani in izkušena 40-letna Francozinja Ophelie David. "Vesel sem, da lahko nadaljujem tam, kjer sem lani ostal. Imam urejen odnos s pokrovitelji in Smučarsko zvezo Slovenije. Ker na tej ravni ni prerekanj, sem lahko miren in osredotočen na šport," pravi najboljši slovenski smučar prostega sloga, ki bo z omenjeno mednarodno druščino do novembra treniral na Stelviu, nato pa bodo do prvega snega svoje zatočišče iskali na avstrijskih ledenikih.

Brez filozofiranja

Flisar je znan po tem, da nerad podrobno govori o rezultatskih ciljih. Vseeno pa ne skriva, kaj ga v domicilnem športu najbolj zanima. "Tu ni prostora za filozofiranje. Merim na prva mesta. Kam pa naj bi? Če sem že večkrat dokazal, da sem sposoben zmagovati, bi me z napovedjo o napadu na deseto mesto upravičeno označili za bedaka. No, vseeno pa se zavedam številnih dejavnikov, ki krojijo naš šport. A želim biti najboljši. To je vse. Zmag ne morem obljubiti. Če bi jih lahko, bi jih v prvi vrsti sebi, nato pa vsem preostalim. To velja tako za tekme svetovnega pokala kot tudi za svetovno prvenstvo 2017 in olimpijske igre leto zatem," pravi aktualni svetovni prvak, ki vztraja pri tekmovalni aktivnosti vsaj do konca olimpijske sezone z bojem za tako želeno kolajno v Pjongčangu. Ta je pravzaprav še edina manjkajoča lovorika.

Marca bo v Španiji branil naslov svetovnega prvaka. | Foto: Getty Images Marca bo v Španiji branil naslov svetovnega prvaka. Foto: Getty Images

Dva vrhunca sezone

A do tretje in po vsej verjetnosti zadnje olimpijske preizkušnje ga čaka še kopica izzivov. Nova sezona prinaša dva vrhunca. Ob marčevskem svetovnem prvenstvu v Sierra Nevadi, kjer bo branil naslov svetovnega prvaka, Flisar opozarja predvsem na decembrski začetek sezone. Takrat ga s tekmeci v slabih dveh tednih čaka kar šest tekem, ki bodo poleg točkovanja za svetovni pokal štele tudi za poseben Audijev pokal. Ker bo ta po vzoru skakalne turneje štirih skakalnic dodatno denarno nagrajen, prvi slovenski adut v krosu pravi: "Ni kaj, treba bo začeti bolj divje. Obrestuje se biti dober!"

Ne spreglejte