Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
14. 1. 2016,
15.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vesna Fabjan svetovni pokal Planica Planica

Četrtek, 14. 1. 2016, 15.06

6 let, 6 mesecev

Vesna Fabjan: Bilo je zares neugodno

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska tekačica na smučeh Vesna Fabjan pred sobotno tekmo v Planici ne skriva svojih ambicij. Motivirana je vsaj toliko ali še več kot za olimpijske igre v Sočiju.

Slovenske tekmovalci po štirih letih znova čaka tekma na domačih tleh in upajo na dodatno podporo navijačev ob progi. V slovenskem taboru največje upe polagajo na našo najizkušenejšo tekmovalko Vesno Fabjan. Ta je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Lenzerheideju zasedla deseto mesto, pred tednom dni pa je zmagala na tekmi celinskega pokala v Planici, kjer se je tudi dobro spoznala s tamkajšnjo progo.

Z zloglasnim zavojem se ne obremenjuje

"Najbolj pomembno je, da sem lahko tekmovala na tekmi celinskega pokala. Noben trening ti ne prinese toliko izkušenj kot tekma sama. Opravila sem tudi nekaj treningov na progi, ampak edino tekma ti da prave podatke," nam je uvodoma razkrila Vesna.

Na novinarski konferenci je glavni trener Marko Gracer poudaril, da gre tako za fizično kot tudi tehnično zahtevno progo. Na sredinem treningu je na enem izmed zavojev padel in se poškodoval mlad tekmovalec Luka Markun, tako da so ga morali odpeljati k zdravniku. "Danes (z Vesno smo se pogovarjali v sredo, op. p.) je bilo zares neugodno. Sploh ta zavoj, o katerem je bilo že veliko povedanega. Delavci na progi morajo določene stvari še postoriti. Predvidevam, da bodo organizatorji zavoj nekoliko popravili in da se bo sneg tam bolj obdržal. Na celinskem pokalu je šlo brez težav in se s tem ne obremenjujem," je optimistična Vesna pred najpomembnejšo tekmo v sezoni.

Testiram "vozni park" za tekmo v Planici...

Objavil/a Vesna Fabjan dne 14. januar 2016

Noge v zavojih trpijo

Da je proga zelo težka, je dodobra spoznala tudi Besničanka, ki nam je razkrila, da bo zelo pomembna tudi taktika teka. Če bo sneg počasen, pomeni, da bo šprint časovno daljši in še težji, v nasprotnem primeru pa bodo tekmovalci imeli lahko težave na določeni zavojih. "Mogoče ni videti težka, ampak druga polovica proge se vzpenja. Tudi ko so spusti, so vseskozi zavoji in noge tam trpijo. Pomemben bo končni del, saj bo treba imeti na ciljni ravnini še dovolj moči. Na celinskem pokalu se je dobro videlo, da je tista, ki je napadala v prvi vzpon, na koncu zelo hitro izgubljala mesta."

Motivirana kot na olimpijskih igrah

Vesna je poudarila, da je motivacija na domači tekmi vsaj takšna ali celo večja kot na olimpijskih igrah v Sočiju. Domači gledalci ob progi pa ji bodo dali še dodatno energijo in upa, da se bodo zbrali v čim večjem številu. "Glava je zelo pomembna. Če se za eno stvar odločiš, je drugače, kot če te vsaka malenkost zmoti. V prvi vrsti mora biti motiv pravi, saj je to podlaga, če želiš doseči dober rezultat. Je pa res, da je tudi ogromno drugih dejavnikov, ki vplivajo na rezultat. Naredila bom vse, verjamem, da tudi ekipa okrog mene. Tekma nam je vsem skupaj velik motiv in vsi bomo dali vse od sebe," je povedala 30-letna tekačica, ki je na tekmah svetovnega pokala šestkrat stala na stopničkah. V svoji vitrini pa ima tudi že dve zmagi.

Ukvarjam se samo s sabo

Bronasta iz olimpijskih iger v Sočiju je po zmagi na celinskem pokalu odšla domov, da se je od vsega skupaj malo odklopila. V Planico se je vrnila v sredo in kot pravi, je pripravljena in motivirana. Domača tekma pa ni edini motiv. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Švici je osvojila deseto mesto, kar dokazuje, da se počasi vrača v pravo formo.

"Tekma v Lenzerheideju je bila že kar na pravi ravni. Sicer smo plačali davek četrte četrtfinalne skupine, saj je bilo do polfinala manj odmora. Vse skupaj je bilo malo težje … Predvsem sem bila vesela, da so se smernice rezultatov obrnile navzgor in sem prišla na solidno raven. Vem, da so še rezerve … Težko rečem, kje sem trenutno s formo in kje so tekmice. Ukvarjam se samo s sabo in ne gledam okrog. Pomembna je priprava na tekmo, vse ostalo je nepomembno."

Ne spreglejte