Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2020,
14.17

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Janez Lampič Luka Markun Eva Urevc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Petek, 27. 11. 2020, 14.17

3 leta, 4 mesece

Ruka, svetovni pokal v smučarskih tekih

Anamarija Lampič tako dobro sezone še ni začela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Anamarija Lampič | Foto Peter Podobnik/Sportida

Foto: Peter Podobnik/Sportida

V finski Ruki se je začela sezona svetovnega pokala v smučarskih tekih, kjer je danes potekal šprint v klasični tehniki. Anamarija Lampič je za malo zgrešila finale in tekmovanje končala na 7. mestu. Druga slovenska tekmovalka Eva Urevc je obstala v četrtfinalu (26. mesto), Janez Lampič in Luka Markun sta tekmovanje končala v kvalifikacijah. V ženskem delu tekmovanja smo videli švedsko prevlado, med moškimi pa so prva tri mesta osvojili Norvežani.

Švedska prevlada, Anamarija na koncu sedma

Danes se tekmovalke in tekmovalci merijo v šprintu v klasični tehniki. Povsem upravičeno je na visoka mesta računala Anamarija Lampič, lani tretja najboljša šprinterka v svetovnem pokalu. Anamarija Lampič je v četrtfinalu nastopila v drugi skupini in se z drugim mestom neposredno uvrstila v polfinale. V svoji polfinalni skupini je bila tretja, a je bil tek v drugi polfinalni skupini hitrejši, tako da se naši tekmovalki ni uspelo prebiti v veliki finale.

Njen čas je na koncu zadostoval za končno 7. mesto, kar je njen najboljši rezultat. Lani je bila v Ruki deveta. Pri Lampičevi je znano, da najprej potrebuje nekaj časa, da ujame prvi ritem tekmovanj. Glede na ta rezultat, lahko od nje v prihodnosti pričakujemo še boljše rezultate.

Anamarija Lampič je lahko vseeno zadovoljna z osmim mestom, saj je to njen najboljši rezultat v Ruki. | Foto: SZS Anamarija Lampič je lahko vseeno zadovoljna z osmim mestom, saj je to njen najboljši rezultat v Ruki. Foto: SZS

"Sem zadovoljna, a je malo grenkega priokusa, ker bi danes lahko, vsaj zdi se mi, prišla tudi v finale. Morda je to že urok tekem v Ruki, ampak se mi zdi, da gre vsako leto bolje. Mislim, da to še ni moja prava forma, počakati moramo do SP v Oberstdorfu. Tam naj bi bila v tisti najboljši formi. Mislim, da so Skandinavke zdaj že res navite in v veliko boljši formi kot jaz," je povedala Lampičeva.

Dodala je: "Že v kvalifikacijah sem imela malce težav z oprijemom in tudi zaradi tega je bil zaostanek malce večji. V četrtfinalu je bil oprijem zelo dober, a sem imela malce počasnejše smučke na spustih, v polfinalu pa so bile smuči res na visoki ravni, toda startala sem čisto levo. Bila sem v ozadju, nisem se mogla prebiti naprej in to je bil, vsaj zdi se mi tako, ključen razlog, zakaj danes nisem bila v finalu."

Na zmagovalne stopničke so se zavihtele kar tri Švedinje in tako pokazale, da so v izjemni formi. Zmagala je šele 20-letna Linn Svahn, druga je bila Maja Dahlqvist, tretja pa Jonna Sundling.

Eva Urevc je tekmovanje končala v četrtfinalu

Eva Urevc je tekmovanje končala v četrtfinalu. | Foto: SZS Eva Urevc je tekmovanje končala v četrtfinalu. Foto: SZS Eva Urevc, ki je prvič nastopila po enoletni odsotnosti, je tekmovanje v Ruki končala v četrtfinalu in bila na koncu 26. Urevčeva je hrabro začela, v zaključku proge je nato nekoliko popustila in v svoji skupini pristala na šestem mestu ter končala današnji šprint. Vsekakor pa je to za 25-letno Jeseničanko dober obet za nadaljevanje sezone.

Janez Lampič je obstal v kvalifikacijah. | Foto: Grega Valančič / Sportida Janez Lampič je obstal v kvalifikacijah. Foto: Grega Valančič / Sportida

Prvi trije Norvežani, Lampič in Markun obstala v kvalifikacijah

Med moškimi sta od naših nastopila Janez Lampič in Luka Markun, oba sta obstala v kvalifikacijah. Prvi je zasedel 45. mesto (+12,98), Markun pa je bil 82. (+25,09). 

Če smo pri dekletih gledali prevlado Švedinj, so v moški konkurenci najboljšo formo pokazali Norvežani. Prvo mesto je nekoliko presenetljivo osvojil Erik Valnes, ki je dosegel svojo prvo zmago na tekmah svetovnega pokala. Drugi je bil Johannes Hoesflot Klaebo, tretji pa Emil Iversen.

Jutri bosta v Ruki na sporedu tekmi na razdalji v klasičnem koraku, v nedeljo pa še zasledovanje v prosti tehniki. 

Anamarija Lampič
Sportal Zadovoljna je in nima nobenih pripomb

Nastop norveške reprezentance je nekaj časa visel v zraku

Včeraj je zaokrožila informacija, da je bila norveška reprezentanca v karanteni, potem ko je imel eden izmed trenerjev pozitiven test na covid-19. Tekmovalci so morali počakati na svoje teste. K sreči so bili negativni, tako da bodo lahko nastopili na uvodni tekmi svetovnega pokala. V letošnji sezoni bomo verjetno večkrat priča podobnim scenarijem.

 

* Izidi:

- moški, sprint klasično:

 1. Erik Valnes (Nor)

 2. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)          +0,61

 3. Emil Iverson (Nor)                       4,09

 4. Aleksander Bolšunov (Rus)                6,34

 5. Haavard Solaas Taugboel (Nor)           15,50

 6. Jovian Hediger (Švi)                    19,61

...

- izpadla v kvalifikacijah:

45. Janez Lampič (Slo)

82. Luka Markun (Slo)

 

* ženske, sprint klasično:

 1. Linn Svahn (Šve)

 2. Maja Dahlqvist (Šve)                    +0,59

 3. Jonna Sundling (Šve)                     0,70

 4. Udnes Lotta Weng (Nor)                   2,59

 5. Ane Appelkvist Stenseth (Nor)            3,86

 6. Emma Ribom (Šve)                         5,60

...

- izpadla v polfinalu:

 7. Anamarija Lampič (Slo)

...

- izpadla v četrtfinalu:

26. Eva Urevc (Slo)

Ne spreglejte