Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
10. 2. 2016,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec

Sreda, 10. 2. 2016, 12.12

8 let

V štartno hišico z drugačnimi pričakovanji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potem ko že več kot mesec in pol ni imel tekme svetovnega pokala, naj bi Žan Kranjec v pičlih treh tednih nanizal kar pet veleslalomov svetovnega pokala. Upa, da tudi šestega.

Z naskokom najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec se je še pred božičem veselil dejstva, da si je z dobrim decembrskim delom sezone izboril štartno mesto med najboljšo trideseterico svetovnega pokala. A priborjenega kapitala mu še ni uspelo unovčiti, deloma zaradi veleslalomske koledarske luknje, predvsem pa zaradi odpovedi tekem.

Po paralelni preizkušnji v Alta Badii, ki je bila na sporedu 21. 12., ga nova tekma svetovnega pokala čaka šele 54 dni pozneje, torej v soboto, ko naj bi japonsko smučarsko središče Yuzawa Naeba gostilo šesti veleslalom sezone 2015/16.

"Premor je bil res dolgo, a sem ga izkoristil za trening in nastopanje na tekmah evropskega pokala. Ob tem se mi je žal pripetil tudi padec, ki pa ni pustil hujših posledic. Verjamem, da sem zadržal dobro pripravljenost, tako da bom lahko izkoristil najboljše štartno izhodišče v karieri," pred sobotno tekmo na prizorišču, ki se je s svetovnim pokalom nazadnje srečalo pred 42 leti, razmišlja Kranjec.

Le točke ne bodo dovolj

Po dvanajstem mestu v Val d'Iseru in dvajsetem v Alta Badii je 23-letni mladenič iz Bukovice pri Vodicah dvignil tudi raven pričakovanj. "Že zaradi dejstva, da bom nastopil med trideseterico, bom v štartno hišico vstopil z drugačnimi občutki, posledično tudi s pričakovanji. Gre za novo psihološko raven. Če sem do zdaj razmišljal predvsem o preboju v finale, bom zdaj napadal visoko uvrstitev že v prvi vožnji," pravi Kranjec in dodaja: "Prišel sem do točke, ko v običajnih razmerah ne bom zadovoljen zgolj s točkami."

Obenem se dobro zaveda, da je pred njim ključni del sezone. Po japonskem veleslalomu ga namreč nato po vrnitvi v Evropo čakata kar dva veleslaloma v Hinterstodru in nato vsaj en (morda tudi dva) v Kranjski Gori. "Zdaj je pomembno, da ohranim dobro formo. Ne želim si nalagati pretežkega bremena, ne skrivam pa želje, da bi si v tem nizu zagotovil preboj med najboljšo petindvajseterico in s tem nastop v finalu v St. Moritzu," pripoveduje edini slovenski smučar z veleslalomskimi točkami v zadnjih treh letih.

V slalomu (še) brez visokih pričakovanj

V Yuzawi se bo Kranjec po veleslalomski preizkušnji udeležil tudi slaloma, na katerem bo sicer v vlogi slovenskega aduta Matic Skube. "Rad imam tekme, na katerih lahko smučar nastopi brez velikega bremena. Vem, da sem lahko hiter tudi v slalomu, a sem na treningih še zelo nestabilen, zato vam dobrega rezultata ne bom obljubil," o slalomu razmišlja Kranjec, ki naj bi v prihodnje svoj tekmovalni repertoar obogatil prav z drugo tehnično disciplino.

"Prav gotovo je premlad, da bi ga usmerili le v eno disciplino. Na treningu mu bomo zato začeli bolj pogosto dodajati superveleslalom, v načrtu pa je predvsem slalomski razvoj. Ne delamo pa si utvar, da bi bil povsem konkurenčen v kar treh disciplinah," razmišlja glavni trener slovenske moške smučarske reprezentance Klemen Bergant, resno zaskrbljen nad vse večjim rezultatskim razkorakom med Kranjcem in ostalimi slovenskimi veleslalomisti.

Ne spreglejte