SiolNET. Sportal Zimski športi
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SVETOVNI POKAL

V Söldnu brez gledalcev, nato pa …

0,27

termometer

Meta Hrovat
Foto: Getty Images

Dva meseca pred uvodnima veleslalomoma nove smučarske sezone svetovnega pokala je padla odločitev o tem, da bosta preizkušnji na ledeniku Rettenbach nad Söldnom potekali brez prisotnosti gledalcev. V pripravi je tudi rezervni scenarij za celotno sezono.

Ko je marca udaril prvi val novega koronavirusa, so bili v smučarskem svetu razočarani nad predčasnim koncem sezone, a vseeno prepričani o tem, da so jo v primerjavi s poletnimi športi še dobro odnesli. Verjeli so, da se bodo razmere do začetka nove zime že umirile, zdaj pa je jasno, da bo covid-19 vplival tudi na dogajanje v sezoni 2019/20.

Na južni polobli kot po tekočem traku odpovedujejo tekme nižje ravni. Koledar svetovnega pokala medtem ostaja nespremenjen, a je težko verjeti, da bo ostalo pri prvotnem načrtu. Že prvi prireditelj je moral dva meseca pred tekmama sprejeti odločitev o organizaciji brez prisotnosti gledalcev. V Söldnu, kjer sta uvodna veleslaloma predvidena za 17. in 18. oktober, bodo odpovedali tudi vse spremljevalne prireditve in tako uredili prvi smučarski "mehurček". Za Tirolce bo to velik udarec, saj se lahko vsako leto pohvalijo z dobrim obiskom, lokalni gostinci pa v tem obdobju dobro zaslužijo. 

Na ravni Mednarodne smučarske zveze pa medtem pospešeno poteka priprava rezervnih načrtov za nadaljevanje sezone. Prenovljeni koledar sezone naj bi bil na voljo septembra, ukrepi pa gredo v smer organizacije tekem brez gledalcev, predvsem pa v manjšem številu smučarskih središč. Pri FIS naj bi se osredotočili na tekme v Evropi.

Vsi udeleženci z negativnim testom

Za nastope na tekmovanjih Mednarodne smučarske zveze bodo morali vsi udeleženci imeti negativen test na virus, ki ne sme biti starejši kot tri do štiri dni, nato bodo v primeru daljših tekmovanj na terenu na tri do štiri dni opravljeni novi testi. Udeležencem brez opravljenega testa sploh ne bodo pustili priti tekmo.

V primeru pozitivnega testa bo za udeležence obvezna karantena, osebe, ki so bile v stiku z okuženim v 72 urah pred pozitivnim testom, pa bodo morale na novo testiranje. Posebna delovna skupina bo nato poskrbela tudi za potrebno komunikacijo v primeru okužbe, pri čemer vsaj v prvi fazi ne bodo znana imena okuženih in podrobnosti.

Steven Nyman Sportal Nova huda poškodba ameriškega smukača Neja Dvornik Sportal Nadarjena Korošica je izbrala samostojno pot Žan Kranjec Sportal Slovo od kopalk, vrnitev na sneg

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin