Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 11. 2015,
19.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Cene Prevc skoki

Četrtek, 19. 11. 2015, 19.31

8 let

V skakalno elito vstopa 16-letni Slovenec, ki prebira znanstvene knjige

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na uvodu v sezono smučarskih skakalcev bomo lahko pozdravili 16-letnega Domna Prevca, ki si je z dobrimi skoki prislužil poziv Gorana Janusa.

Najbolj skakalna vas v Sloveniji Dolenja vas bo v petek izstrelila v svetovni pokal še tretjega prebivalca. Domen Prevc, ki šteje šele 16 pomladi, se bo po Petru in Cenetu predstavil širšemu skakalnemu svetu in se skušal dokopati do premiernih točk med elito.

Zanj bo ta preskok velik, saj v zimskem času sploh še ni nastopal na tekmah celinskega pokala, na katerih pa je blestel letos poleti. Prav v Klingenthalu, kjer se bo sezona začela, je v začetku oktobra slavil zmago in bil drugi, tako da se lahko pohvali kot zadnji zmagovalec te naprave. "Tekme se veselim, saj je to moja prva tekma. Ko sem izvedel, da bom v ekipi, sem bil presenečen. Skakalnica mi ustreza. Na tekmi celinskega pokala mi je dobro šlo. Po prvi seriji sem bil deseti, nato pa sem napredoval do prvega mesta," se Domen, ki dela pod trenersko palico Gorazda Bertonclja (delal je tudi z obema starejšima bratoma), spominja zmagoslavja v Nemčiji.

"Peter mi je kot navaden brat. Ne gledam ga kot boga."

Podmladek družine Prevc je povsem skakalno obarvan. Vsi se namreč ukvarjajo s tem športom, največ pozornosti pa zaradi dobrih dosežkov in jasno "starosti" vzbuja 23-letni Peter, ki bo tudi letos spadal v ožji krog favoritov za najvidnejše uvrstitve.

Ali zaradi uspešnega brata čuti kaj več bremena, Domen odgovarja: "Zdi se mi, da je težje, ker zaradi njegovih uspehov drugi gledajo name kot na skakalca, ki mu bo uspelo. Peter mi je sicer kot navaden brat. Ne gledam ga kot boga. Na tekmi bova tekmeca."

Domen se je s skoki začel ukvarjati pri šestih letih, ta šport pa mu je bil nekako že zapisan v gene, saj je zakoreninjen v družini. "Skoki so bili pri meni vedno edini šport, sem pa se v okviru šole udeleževal tudi drugih dejavnosti," pravi Domen, ki se ni želel primerjati s Petrom in drugim bratom Cenetom: "Ponavadi se nisem, saj sta bila na višji ravni. Šele zdaj z leti sem prišel na vsaj približno raven."

"Grem prek meja, saj smo doma sami garači"

Trdo delo otrokom v družini Prevc ni tuje in delovne navade, ki sta jim jih vcepila oče in mami, so prenesli v šport, kar jim pride zdaj zelo prav: "Seveda grem prek meja, ker smo doma sami garači. Trdo sem delal tudi v panožnem nordijskem centru v Kranju. Morda ljudje mislijo, da ti za smučarske skoke ni treba veliko delati, vendar moramo."

Čeprav je član skakalnega kluba Triglav Kranj star šele 16 let, pa ima zanimive hobije, ki mu krajšajo čas: "Rad ustvarjam iz lesa, kovine … Poleg tega s prijatelji igram računalniške igrice. Prebiram znanstvene knjige, privlačijo pa me tudi oddaje na National Geographic in Discoveryju."

Selektor Goran Janus ga je v reprezentanco za Klingenthal vključil zaradi dobrih predstav in mu bo namenil priložnost tudi ob koncu prvega tedna decembra v Lillehammerju, medtem ko bo tekmi v Kuusamu izpustil, saj na Finskem velikokrat ponagaja veter in lahko neizkušeni skakalci plačajo davek. "Domen bo v Klingenthalu doživel utrip svetovnega pokala. Naj uživa v tem," pa je Janus pospremil odhod 16-letnika na uvod zimske sezone v Nemčijo, kjer bo njegova prednost neobremenjenost.

Ne spreglejte