Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
10. 10. 2018,
11.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Meta Hrovat Sölden svetovni pokal

Sreda, 10. 10. 2018, 11.40

5 let, 6 mesecev

META HROVAT PRED SEZONO 2017/18

V pričakovanju občutka "le proga in jaz"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Meta Hrovat | Meta Hrovat odšteva dneve do Söldna. | Foto Sportida

Meta Hrovat odšteva dneve do Söldna.

Foto: Sportida

Medtem ko veleslalomska proga nad Söldnom že dobiva zimsko in tekmovalno podobo, k tej težijo tudi v slovenski ženski reprezentanci, v kateri v ospredje vse bolj stopa, sicer v pogovorih vidno zadržana, Meta Hrovat.

Vsega 17 dni pred prvo tekmo nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je tekmovalna proga na ledeniku Rettenbach nad Söldnom že dobila zimsko podobo. Organizatorji so razgrnili shranjene snežne zaloge in pred dnevi izkoristili nizke temperature za umetno zasneževanje.

Na Tirolskem mirno in optimistično pričakujejo uradno snežno kontrolo Mednarodne smučarke zveze. Ta je predvidena za prihodnji četrtek, a zdi se, da dvomov o zeleni luči za dvojni veleslalomski program skorajda ni.

Ana Drev
Sportal Brez poslovilne sezone, a s pogledom v novo življenje

"Le jaz in proga"

"Tekma je zgodnja in ločena od preostalega dela sezone. Trudim se, da o Söldnu ne bi razmišljala preveč, a moram priznati, da mi misli vse bolj bežijo k prvi tekmi. Veselim se predvsem tistega tekmovalnega utripa. Rada bi bila sama na progi. Le jaz in proga," proti preizkušnji pogleduje Meta Hrovat, verjetno najmočnejše ledeniško orožje ženskega dela reprezentance.

Meti bosta na štartu družbo delali Ana Bucik in najverjetneje tudi Ana Drev, o dopolnitvi ekipe za sobotno tekmo pa se bo trener Denis Šteharnik odločil v prihodnjem tednu in pol. Na moški tekmi bosta nastopila Žan Kranjec in Štefan Hadalin, tretjega nastopajočega pa bo dala ekipa za hitri disciplini.

"Brez rezultatskih napovedi." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Brez rezultatskih napovedi." Foto: Grega Valančič/Sportida

Prvič na novih smučeh

Za Hrovatovo bo preizkušnja v Söldnu, kjer je bila lani 28., pomembna tudi zaradi prve tekme na smučeh znamke Salomon, ki so pod njenimi nogami nasledili Stöcklijevo opremo. "Smuči in čevlji so mi zelo všeč. Zdaj se na novi opremi že počutim povsem domače in samozavestno," zagotavlja Hrovatova, ki je opremo, za katero pravi, da ji omogoča večjo igrivost in smučarsko lahkotnost, osvojila na kakovostnih pripravah v Argentini.

Kljub težavam s hrbtom, zaradi katerih je nekoliko prilagodila treninge, je hitro prišla v območje iskanja smučarskih limitov. "Je pa seveda še veliko odvisno od forme in dnevnega počutja. Jasno je namreč, da se forma stalno ne more vzpenjati. A ko sem dobra, se počutim zelo suvereno. Pridejo tudi dnevi, ko se malce lovim, na splošno pa sem lahko zadovoljna," pravi Meta.

V novi zimi si več obeta tudi v slalomu. | Foto: Sportida V novi zimi si več obeta tudi v slalomu. Foto: Sportida Obetaven trend

V sezoni 2015/16 je po dokončno premaganih zdravstvenih težavah (odstop hrustanca v sklepu gležnja) prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala, nase pa je opozarjala na tekmah nižje ravni.

V zimi 2016/17 se je že začela uvrščati med dobitnice točk svetovnega pokala. V zadnji zimi pa se je ob zlatem slovesu od mladinske kategorije in olimpijskem krstu že prebila med veleslalomske prvokategornice, prvič stopila na stopničke za zmagovalke in si ob tem zagotovila tudi dobro slalomsko izhodišče za nadaljevanje kariere.

Pred vrnitvijo v tekmovalno areno gre tako v duhu obetavnega trenda od 20-letne Kranjskogorčanke, ki sicer trenira v reprezentančnem pogonu, a ima stalno ob sebi tudi osebnega trenerja Jureta Hafnerja, pričakovati nadaljnji napredek, tako na smučarsko-tehnični kot tudi tekmovalni ravni.

Tina Robnik
Sportal Nesrečna Robnikova in odmikajoča se vrnitev med vratca

Dovolj o globusih in zmagah

Ko smo se v preteklih letih pogovarjali z najobetavnejšo slovensko smučarko tega rodu, ni skrivala dolgoročnih ciljev. Sanja tudi o globusih in kolajnah na največjih tekmovanjih. A ko danes pogovor nanese na cilje in pričakovanja, podobno kot Ilka Štuhec v svoji sanjski sezoni, prime za ročno zavoro.

"Vem, da je to zelo dolgočasen odgovor, toda resnično si ne želim postavljati rezultatskih ciljev. To me namreč obremenjuje. V preteklosti me je to že pokopalo. V svoji glavi ne želim umetnih meja," pravi mladinska svetovna prvakinja v slalomu in podprvakinja v kombinaciji, ki ne skriva, da želi v prihodnje obogatiti nabor disciplin.

Boštjan Kline
Sportal Od junaka do razočaranja: Sam sebi največja uganka
Žan Kranjec
Sportal "Hirscher, Kristoffersen, Pinturault in Kranjec. Zakaj pa ne?!"
Ne spreglejte