SiolNET. Sportal Zimski športi
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ŽAN KRANJEC: PRVI SLOVENSKI ADUT V SÖLDNU

"Hirscher, Kristoffersen, Pinturault in Kranjec. Zakaj pa ne?!"

1,01

termometer

Žan Kranjec
Tudi v sezoni 2018/19? Foto: Reuters

"Od nekdaj sem želel zmagovati, a zdaj prihajam v obdobje, ko to postaja tudi realno," pred bližajočim se odprtjem nove smučarske sezone razmišlja vidno samozavestni Žan Kranjec.

smučarija Sportal Razlog za nasmeh je

Bolj pokončna in samozavestna hoja, močnejši stisk roke, veder obraz in bolj odločne tekmovalne napovedi. So to znaki, na podlagi katerih bi lahko sklepali, da je najboljši slovenski smučar pretekle sezone Žan Kranjec kakovostno pripravljen na novo zimo in predvsem söldenski veleslalom, ki bo na sporedu že čez dobre tri tedne?

"Smučanje prav gotovo vpliva na moje vedenje. Če bi na pripravah smučal slabo, bi bil, vsaj globoko v sebi, zamorjen. Zato je res, da sem boljše volje in oddajam pozitivno energijo tudi zaradi tega, ker se na snegu dobro počutim. Vse gre po načrtu," odgovarja veleslalomski prvokategornik.

Samozavesten kot še nikoli. Samozavesten kot še nikoli. Foto: Grega Valančič/Sportida

Boljši kot lani

"Če ostaneš na enaki smučarki ravni, bodo rezultati slabši. Vsi napredujejo – tako smučarji kot opremljevalci. Zaradi rekonvalescentov in napredka konkurenčne opreme bo moje delo v novi sezoni težje. A verjamem, da sem stopil korak naprej," pravi 25-letni reprezentant iz Bukovice v Vodicah, ki je lani prekinil 16-letno čakanje na slovenske veleslalomske stopničke svetovnega pokala.

Poleg tretjega mesta v Alti Badii se je še trikrat zavihtel na peto mesto, skupno osvojil šesto mesto v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, na olimpijskih igrah v Pjongčangu pa je bil s kančkom pelina četrti.

"Želim stopničke, želim zmage"

Trener Klemen Bergant ne skriva, da njegov varovanec smuča dobro. "Tudi jaz nimam skrbi. Dobro se počutim," pravi Kranjec, ki je v svojih vožnjah veliko bolj stabilen, predvsem pa si upa že na treningih pokazati tekmovalnost. Tudi na tehnični ravni verjame, da je že na prvih treningih začel tam, kjer je lani ostal, nato pa napredoval.

"Želim čim več stopničk, tudi čim več zmag. No, človek pa nikoli ne ve, kakšna je konkurenca," pravi Žan, na opozorilo, da je besedo "zmaga" izrekel zelo brezbrižno, pa dodal: "Vsak smučar želi zmagovati, a načeloma tega ne govorimo. Hitro se namreč sezona zasuka in se lahko oglasijo kritiki, ki pravijo: 'Poglej ga, Kranjca. Kje je, pa je napovedoval zmago.' Ne, to niso napovedi. So pa želje. Vedno sem jih gojil, a zdaj postajajo bolj realne."

V boj za najvišja mesta že v Söldnu

In koga vidi v boju za najvišja veleslalomska mesta? "Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen, Alexis Pinturault in Žan Kranjec. Haha ... Zakaj pa ne?! Seveda se lahko občasno pojavi tudi kakšen nov obraz, a načeloma v boju za vrh vidim stare obraze," odgovarja dvakratni olimpijec.

Za vrhunec sezone označuje svetovno prvenstvo v Aareju, a ker ostaja osredotočen predvsem na veleslalom, bo visoko meril tudi v disciplinski razvrstitvi svetovnega pokala, zato bo zanj zelo pomembna tekma že prva, torej 28. oktobra na ledeniku Rettanbach nad Söldnom. Predlani je bil tam četrti. "V zadnjih sezonah sem napredoval na različnih terenih, na različnih postavitvah. Vseeno pa je jasno, da se bolj samozavestno počutim na terenu, na katerem sem že bil zelo visoko," proti tirolski avanturi pogleduje Kranjec.

Ilka Štuhec in Anja Šešum Sportal Ilka blizu, a še tako daleč

Hirscher: večni izziv

Povsem naravno je, da je tudi zanj največji izziv tisti, ki je najboljši. Marcel Hirscher. Ob tem smo se s Kranjcem dotaknili zanimive opazke, da se je najboljši smučar zadnjih let snežnim treningom posvetil šele v septembru in bo do začetka sezone prevozil precej manj kilometrov. Po drugi strani pa tekmeci, vključno s Slovenci, na snegu preživijo občutno več časa.

"V prvi vrsti si to lahko privošči izdelan, dober in izkušen smučar. Takšen smučar natančno ve, kaj mora storiti na snegu. Zato potrebuje manj časa, s tem pa lažje prenese celotno sezono," odgovarja najboljši slovenski veleslalomist zadnjih let.

Mikaela Shiffrin Sportal Zlata ameriška smučarska kraljica bo sama sebi največja tekmica Marcel Mathis Sportal Na pragu sezone nove smuči v kotu Marcel Hirscher Sportal Marcel Hirscher: Idealna priložnost za upokojitev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 41
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin