SiolNET. Sportal Zimski športi
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
BOŠTJAN KLINE v pripravah na novo zimo

Od junaka do razočaranja: Sam sebi največja uganka

1,68

termometer

Boštjan Kline
Boštjan Kline želi popraviti slab vtis iz pretekle sezone. Foto: Getty Images

"Ko gre, pač gre. Brez nekih trikov in posebnosti. Ko ne gre, se prehitro izgubim v morju vprašanj," ob iskanju želenih smukaških občutkov razmišlja zadnji slovenski moški zmagovalec smučarske tekme svetovnega pokala Boštjan Kline.

Ko se bo čez mesec in pol postavil pred štartno paličico uvodnega smuka nove sezone v Lake Louiseu, bodo najboljši v cilju že opravili s prvimi intervjuji. Zaradi slabe predhodne sezone in pomanjkanja ustreznih FIS-točk, ki bi si jih lahko zagotovil na nižji tekmovalni ravni, je namreč Boštjan Kline na smukaški lestvici s šestega zdrsnil na 86. mesto.

"Tudi s štartno številko 50 sem bil že trinajsti. Verjamem, da se lahko v ospredje prebijem tudi s številko 60. Vse je torej mogoče," pravi 27-letni Mariborčan, ki smo ga spomladi označili za največje razočaranje slovenske reprezentance. Deloma zaradi padca rezultatske krivulje, še toliko bolj pa zaradi jasnega potenciala in iz tega izvirajočih pričakovanj.   

Žan Kranjec Sportal "Hirscher, Kristoffersen, Pinturault in Kranjec. Zakaj pa ne?!"

"Delam in verjamem"

Boljšo številko, še vedno med najboljšo trideseterico, si lahko obeta v superveleslalomu. A bolj kot o štartnem izhodišču, ki mu ga na tekmah južnoameriškega pokala ni uspelo popraviti, Kline razmišlja o smučanju. S tem ne more biti povsem zadovoljen. "Trenutno sem sam sebi največja uganka," po treningih v Čilu priznava nekdanji prvokategornik.

Pogled proti novi sezoni. Pogled proti novi sezoni. Foto: Grega Valančič/Sportida

Treningov na južni polobli se sicer spominja po odličnih pogojih, vrhunskih treningih in količinsko izpolnjenem načrtu. Toda … "Nisem bil povsem 'ta pravi'. Ni bilo prave hitrosti in želenih občutkov. A znova sem se oklenil potrpežljivosti. Delam, ob tem pa upam in verjamem v preboj," pravi.

"Če sem že zmagal, zakaj ne bi še enkrat?" "Če sem že zmagal, zakaj ne bi še enkrat?" Foto: Sportida "Če sem se uštel, sem se pač uštel"

Eden od vzvodov, s katerimi se bo Mariborčan poskušal vrniti na hitro smučino, je tudi zamenjava opremljevalca. Slovo od Stöcklija, prehod k Nordici. Poteza, do katere je bil trenerski kader na čelu z glavnim trenerjem Petrom Penom sprva zadržan, a jo zdaj spoštuje. Je Čile že potrdil pravilnost odločitve?

"Poteza je bila pravilna zaradi tega, ker sem želel spremembo. Če bi ostal na Stöckliju, bi se vedno spraševal, kako bi bilo na Nordici. Zdaj vem, kako je. Če sem se uštel, sem se pač uštel. Bomo videli. Odgovor bodo dali rezultati. Občutek mi pravi, da oprema deluje dobro. Vem, da lahko z njo posežem po visokih mestih," odgovarja Kline, ki ima še vedno odprto dilemo glede modela smučarskega čevlja.

Preveč vprašanj

Ko smo ga pobarali, ali se v iskanju želenih občutkov v mislih vrača v sezoni 2015/16 in 2016/17, ko se je trikrat zavihtel na stopničke svetovnega pokala in stalno izzival hitrostne velikane, se je zgolj nasmehnil. "Nič posebnega ni bilo. To je tisto, kar me bega. Vem pa, da so v življenju vzponi in padci. Tudi v športu," odgovarja v zanj značilnem umirjenem tonu, ki se ni spremenil niti v trenutkih največjih uspehov.

V zadnjem tednu intenzivnih kondicijskih priprav. V zadnjem tednu intenzivnih kondicijskih priprav.

"Ko gre, pač gre. Brez nekih trikov in posebnosti. Ko ne gre, se prehitro izgubim v morju vprašanj. Preveč razmišljam. Iščem popolnost, ki pa je v naravi ni. Tega se moram zavedati. Ko sem zmagal, nisem smučal popolno. Z vožnjo, ki je bila daleč ob popolne, sem stal na stopničkah," razmišlja Boštjan in dodaja: "Naučil sem se, da si moram zaupati. Čim manj moram razmišljati, saj vem, da imam v sebi hitrost, tehniko in smučanje. Stvar je preprosta. Treba je na progo in se dokazovati."

Boštjan Kline Sportal Boštjan Kline: "Reset" in nov začetek

Z drznostjo izzivati že na treningih

Te dni se še posveča predvsem kondicijskim treningom. Ob koncu tedna ga s petdnevnim treningom na ledeniku Hintertux čaka vrnitev na sneg. Sledili bodo še treningi v Pitztalu in na Stelviu, čez dober mesec pa odhod v Kanado. Prav od treningov v Nakiski, zdaj že kar tradicionalni bazi pred uvodnima dvema preizkušnjama v Lake Louiseu, si Kline veliko obeta.

Ob tem si je zabičal, da bo že na treningih v sebi skušal prebuditi tekmovalnost in pozitivno smučarsko živčnost. "Tudi na uradnih treningih pred smukom v Lake Louiseu bodo moja pričakovanja večja, saj bom skušal iskati limit," pravi štajerski olimpijec, ki je sicer do zdaj slovel po vidni zadržanosti na uradnih treningih, nato pa se je kot po pravilu prerodil na tekmi. No, vsaj predlani. V minuli sezoni pač ne. Zato je tudi ostal pri zanj skromnih 24 smukaških točkah.

Janica Kostelić in Urška Hrovat Sportal Zlata Urška iz rodu "vražjih Slovenk" na novem življenjskem slalomu Martin Čater Sportal S težkim srcem se je poslovil od prave zime

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin