Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
21. 9. 2018,
14.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

svetovni pokal Miha Hrobat Klemen Kosi Boštjan Kline Martin Čater Peter Pen

Petek, 21. 9. 2018, 14.10

5 let, 7 mesecev

PETER PEN OB KONCU PRIPRAV V ČILU

S težkim srcem se je poslovil od prave zime

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14
Martin Čater | Martin Čater je tekmoval manj od reprezentančnih sotekmovalcev. | Foto Sportida

Martin Čater je tekmoval manj od reprezentančnih sotekmovalcev.

Foto: Sportida

Ob koncu snežnih treningov na južni polobli trener moške ekipe za hitri disciplini Peter Pen po eni strani ne skriva zadovoljstva nad dobrimi pogoji in prizadevnostjo svojih varovancev, a po drugi strani osvetljuje tudi številna odprta vprašanja.

93 kilometrov smuka, 76 kilometrov elementov smuka, več tekem južnoameriškega pokala, 17 enot prostega smučanja in dobrih dva tisoč prevoženih veleslalomskih vrat. Takšna je čilska bilanca glavnega trenerja slovenske moške ekipe za hitri disciplini Petra Pena, ki je po kar 28 dnevih na snegu v četrtek pospravil opremo in se iz Santiaga odpravil na pot proti Sloveniji.

"Če na vse skupaj gledam zgolj skozi smučarsko prizmo, bi dejal, da se v domovino vračamo s težkim srcem. Zapuščamo namreč odlične pogoje za delo, ki smo jih v zadnjem obdobju izkoriščali v družbi Avstrijcev, Čehov in Švedov, vračamo pa se v Evropo, kjer so na ledenikih razmere trenutno slabe," pravi Pen, ki bo zdaj tekmovalcem namenil nekaj dni počitka, jih nato prepustil trenerju za telesno pripravo, na sneg pa vrnil 14. oktobra.

Peter Pen se v Slovenijo vrača z izpolnjenim načrtom. | Foto: Sportida Peter Pen se v Slovenijo vrača z izpolnjenim načrtom. Foto: Sportida Dobili, kar so iskali

"Načrt je bil ambiciozen, zato sem vesel, da smo ga izpeljali. Vreme in pogoji so nam bili naklonjeni. Dobili smo, kar smo iskali," zagotavlja Pen in dodaja: "Zadovoljen sem z energijo, predvsem od tretjega tedna naprej. Takrat se pojavita naveličanost in predvsem utrujenost. A fantje so zdržali. Zavedajo se, za kako velik vložek pred novo sezono gre."

Medtem ko je 19-letni član ekipe evropskega pokala Nejc Naraločnik kot povabljeni mladi up južno poloblo zapustil po treh tednih priprav, so celoten pripravljalni tabor opravili člani ekipe svetovnega pokala Martin Čater, Klemen Kosi, Miha Hrobat, Boštjan Kline in zdaj že kar tradicionalni pridruženi član ekipe Tilen Debelak.

Ilka Štuhec
Sportal Brez prizanašanja novi Ilki

"Če ni rezultata, ni razloga za preplah"

Ob treningih v zimskih razmerah so Slovenci nastopili tudi na sedmih tekmah južnoameriškega pokala, na katerih se je znova najbolj izkazal Klemen Kosi, ki je dobil dve preizkušnji. FIS-točke pa je popravil tudi Miha Hrobat, ki si lahko posledično ob vrnitvi v svetovni pokal obeta veliko boljše štartno izhodišče.

Miha Hrobat si je prislužil trenerjevo pohvalo. | Foto: Sportida Miha Hrobat si je prislužil trenerjevo pohvalo. Foto: Sportida

"Tekme so specifične. Če vložiš vanje vse, si lahko nagrajen. Če rezultata ni, pa še zdaleč ni razlogov za paniko," komentira Pen, ki pa vendarle obžaluje, da tekem nižje ravni za kleščenje svojih FIS-točk ni povsem izkoristil donedavni prvi mož ekipe Boštjan Kline, ki ga zaradi slabše sezone čaka visoka smukaška štartna številka.

Križaj in Tritscher
Sportal Tragična nesreča nekdanjega kranjskogorskega junaka

Kline: preveč vprašanj za vse odgovore

Ko govori o Klinetu, Pen izpostavlja pristop in odločnost, a priznava, da je someščan veliko časa porabil za prilagajanje na nove smuči in plošče, kar nekaj odprtih vprašanj pa puščajo smučarski čevlji. "V zadnjem tednu je že zelo dobro smučal. Postavi pa si toliko vprašanj, da na vsa ne more odgovoriti," pravi glavni trener, ki ni pričakoval, da se bo moral s smučarjem, ki je že trikrat stal na odru za zmagovalce, podajati v razvojne faze.

Boštjan Kline na zahtevni poti vrnitve. | Foto: Boštjan Kline na zahtevni poti vrnitve.

"Sprva je res kar capljal za preostalimi. Bil je zadnji na treningih. Nato se je prebijal in napredoval iz dneva v dan. Kot trener pa se čudim, da se je tako izoblikovan smučar znašel v takšni fazi. Imel je težave s percepcijo, ravnotežjem … Treba mu je pomagati," pravi nekdanji smukač v trenerski bundi.

Klemen Kosi je na tekmah pokazal največ. | Foto: Reuters Klemen Kosi je na tekmah pokazal največ. Foto: Reuters Kosi ne sme biti le poletni junak

Visoko trenerjevo oceno pa si je prislužil Hrobat. "Odrašča. V svoje smučanje uspešno prenaša tisto, kar se je naučil v predhodnih zimah. Je bolj stabilen. Tudi na treningih, kjer zna postreči z najboljšim časom," o nekdanjem mladinskem svetovnem prvaku razmišlja Pen, zadovoljen tudi z delom Martina Čatra, v pretekli zimi celo prvega smukača ekipe.

Kaj pa Klemen Kosi kot večna uganka ekipe? "Iz tekme izvleče več, kot kaže na treningih. Zelo dobro smuča na izrazito zahtevnih podlagah, saj se mu tam vsa odvečna energija, ki gre na mehkih progah pogosto v nič, povrne. Z njim se veliko pogovarjamo. S prikazanim smučanjem si namreč tudi v svetovnem pokalu lahko marsikaj obeta. A v preteklosti je bil nato na smučarski ravni med sezono slabši kot v Čilu. Letos se to sme ponoviti," odgovarja Pen.

Aksel Lund Svindal
Sportal Svindalov trenutek resnice: Ima vse skupaj še smisel?
Klemen Bergant
Sportal Boljša kot lani, toda …
Ne spreglejte