SiolNET. Sportal Zimski športi
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Fis

V nordijski kombinaciji se obetajo velike spremembe

0,18

termometer

nordijska kombinacija Ema Volavšek | Slovenska nordijska kombinatorka Ema Volavšek ne bo mogla nastopiti na ZOI 2026. | Foto: Grega Valančič/Sportida
Slovenska nordijska kombinatorka Ema Volavšek ne bo mogla nastopiti na ZOI 2026. Foto: Grega Valančič/Sportida

Mednarodna smučarska zveza Fis napoveduje obsežno reformo v nordijski kombinaciji, da zagotovi obstanek te športne discipline v olimpijski družini in sprejem ženskih tekmovanj v olimpijski program, je v okviru Foruma Nordicuma v Kranjski Gori danes povedal tekmovalni direktor te discipline Lasse Ottesen.

Ema Volavšek Sportal Ema Volavšek zmagovalka poletne velike nagrade

Na Fisu so si želeli žensko tekmovanje v olimpijskem programu že na igrah leta 2026 v Italiji, a je Mednarodni olimpijski komite to zaradi slabe razširjenosti tega športa v svetu zavrnil.

Zaradi šibke konkurence je Mednarodni olimpijski komite zmanjšal število nastopajočih z zdajšnjih 55 na 36. Še naprej naj bi tekmovalci imeli dve posamični tekmi, namesto ekipne pa moštveni sprint. Vse to kaže, da ima šport resne težave z razširjenostjo. Fis pa si želi tudi ženski olimpijski program in s tem po dve tekmi v moški in ženski konkurenci ter tekmo mešanih ekip.

Med novostmi, ki jih namerava uvesti Fis, da izboljša položaj športa že v sezoni 2023/24, so uvedba supersprinta, tekme s skupinskim startom in tekme mešanih ekip. Po novem naj bi vsi tekmovalci uporabljali tudi enake maže za smuči, da se izenačijo možnosti. Fis namerava tudi bolj regulirati uporabo dovoljenih materialov na tekmah. Ob tem bo Fis pospešil razvojni program za ta šport, da se razširi število držav v nordijski kombinaciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin