Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 8. 2014,
10.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jaka Hvala

Torek, 12. 8. 2014, 10.08

8 let

Tudi sam bi najraje že splezal iz luknje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po vstopu v svetovni pokal pred dvema letoma je Jaka Hvala navdušil svetovno javnost in tudi nadgrajeval pripravljenost, nato pa se mu je zaustavilo. Upa, da bo kmalu pognal kolesja na želene obrate.

Smučarski skoki so zapleten šport, saj si lahko hitro na vrhu in tudi hitro na dnu, kjer nato iščeš vse mogoče načine, da bi se spet postavil na noge. Podobne težave ima tudi Jaka Hvala, ki je ob poškodbi Mitja Mežnarja ob koncu sezone 2012/13 dobil priložnost in jo z devetim ter osmim mestom v Lahtiju in Oslu dobro izkoristil.

Dvigoval se je tudi v naslednji sezoni, se celo veselil premierne posamične zmage v svetovnem pokalu, potem ko je bil v Klingenthalu najboljši. Mesec dni pozneje je padel v luknjo, ki je bila globoka in iz katere v pretekli zimi ni mogel splezati. A se Jaka zaveda, da ima v sebi dovolj znanja za priključek k najboljšim, v kar verjamejo tudi slovenski ljubitelji skokov: "Največ težav sem imel v fazi iz preskoka z mize v prelet. Pri počepu me je najbolj zafrkavalo. Napaka je tako zakoreninjena v podzavesti, da potrebujem ogromno skokov, da si povrnem zaupanje."

Predvsem si želi konstantnih skokov, ki jih še ni veliko. Odličen je bil recimo skok na tekmi celinskega pokala pretekli konec tedna v Wisli, ko je imel v drugi seriji prve tekme najboljši rezultat. In ti skoki so mu vodilo, da se priključi najboljšim v svetovnem pokalu.

Pravega počitka ni imel, saj se je zakopal v delo. Ničesar ne želi prepustiti naključju. Fizično je dobro pripravljen. "Garal bom še naprej," pravi Hvala, ki ostaja na Elanovih smučeh.

Nekaj več pozornosti mu nameni tudi Jani Grilc, pomočnik Gorana Janusa, s katerim delata dodatno še imitacijo skoka. Verjame, da bo v zimi spet zraven z najboljšimi. "Manjka mi konstantnosti. Če naredim pravi skok, sem zraven, sicer pa lahko skočim tudi 15 metrov manj," je pred časom dejal Hvala, ki bo priložnost na poletnem grand prixu dobil v Hakubi na Japonskem, kjer se bodo skakalci pomerili med 22. in 24. avgustom.

Ne spreglejte