Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
14. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

1

Natisni članek

svetovni pokal David Poisson

Torek, 14. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

David Poisson (1982 - 2017)

Tragedija, ki je šokirala smučarski svet

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

1

Novica o smrti francoskega smukača Davida Poissona, ki je podlegel poškodbam ob padcu na treningu smuka v Nakiski v Kanadi, je dodobra pretresla smučarski svet.

David Poisson (31. 3. 1982 - 13. 11. 2017) | Foto: Sportida David Poisson (31. 3. 1982 - 13. 11. 2017) Foto: Sportida

Medtem ko je bila slovenska moška smukaška vrsta namenjena v Nakisko v Kanadi, je iz tam v ponedeljkovih večernih urah po srednjeevropskem času prišla šokantna smučarska vest. Pri padcu med treningom smuka je namreč umrl izkušeni 35-letni francoski reprezentant David Poisson. Podrobnosti usodnega padca niso znane, saj je francoska panožna zveza ob skopem sporočili zgolj izrazila sožalje do svojcev in prijateljev. Po neuradnih podatkih pa naj bi 35-letni smukač iz Annecyja po padcu priletel v zaščitno mrežo, ki pa je bila pritrjena na drevo.

Kdo je bil David Poisson?

Bil je član zavidljivo močne francoske ekipe za hitri disciplini, ki je stavila na široko paleto tekmovalcev. Poisson, rojen 31. 3. 1982, je sicer sprva nase opozoril na tekmah evropskega pokala, v najmočnejši konkurenci pa je do prvih točk prišel leta 2004. Skupno je v svetovnem pokalu nastopil na 146 tekmah in se enajstkrat zavihtel med najboljšo deseterico. Najvišje je bil na smuku 29. 12 2015 v Santa Caterivi, ko sta ga ugnala le rojak Andrien Theaux in Avstrijec Hannes Reichelt. V tisti sezoni je bil tudi 19. smukač svetovnega pokala.

David Poisson | Foto: Sportida Foto: Sportida

Nastopil je tudi na dveh olimpijskih igrah in kar štirih svetovnih prvenstvih. Na prvem že leta 2005 v Bormiu. Osem let pozneje pa se je v Schladmingu dokopal do rezultata kariere. Na smuku za svetovno prvenstvo je namreč skočil na tretjo stopničko. Prehitela sta ga le Aksel Lund Svindal in Dominik Paris.

David Poisson je bil sicer tudi oče leto in pol starega sina. Prav ob koncu oktobra pa je žaloval ob smrti sovjega očeta.

Prijatelj slovenske reprezentance

"Težko je. Vse spreleti srh. Zdaj smo vsi zaviti v vato," je ob prihodu v Kanado, kjer ga je pričakala novica, dejal najboljši slovenski smukač Boštjan Kline. Njegov trener Peter Pen je Poissona spoznal že kot aktivni tekmovalec na tekmah. V zadnjih letih pa je bil tekmec njegovih izbrancev in pogosto tudi partner na treningih. Nazadnje je s Slovenci treniral poleti v Čilu, zato je vest o smrti dodobra zarezala tudi v slovensko ekipo.

Rok Perko in Andrej Šporn: O Davidu z izbranimi besedami.
 | Foto: Sportida Rok Perko in Andrej Šporn: O Davidu z izbranimi besedami. Foto: Sportida

"Šok! Seveda, vsaka smrt je tragična. A Poisson je bil v očeh vseh izjemno prijazen tekmec, s katerim si z veseljem izmenjal kakšno besedo na treningih ali tekmah. Bil je zelo odprt fant. Predvsem po dolgih letih poznavanja je bil do Slovencev še posebej naklonjen. Večkrat smo sodelovali na treningih in si pomagali pri analizah. Takšna vest te preseka," je besede iskal Andrej Šporn, ki tokrat ni odpotoval v Nakisko.

Podobnih misli je bil tudi Rok Perko, ki je prav tako tokrat ostal v domovini. "Vemo, da je naš šport nevaren. A dejstvo, da se nekaj takšnega lahko zgodi na smučišču, je nepojmljivo. Nanj sem sicer prvič naletel že na nižjih tekmovalnih ravneh, zato sva si bila dolgo z ramo ob rami. Spominjam se ga kot moža, s katerimm se je bilo prijetno pogovarjati. Bil pa je nekaj posebnega. Vedno zagnan, nekoliko specifičen. Predvsem se ga spominjam po tem, da je vedno želel nastopiti kot prvi. Preostali Francozi so to sprejeli," je dejal Perko.

Regine Cavagnoud | Foto: Reuters Regine Cavagnoud Foto: Reuters Črn francoski seznam

Poisson žal ni prvi francoski smučar, katerega življenje je ugasnilo na smučišču. Pred 16 leti je ob trčenju z nemškim trenerjem na avstrijskem ledeniku Pitztal umrla njegova rojakinja Regine Cavagnoud. Na črnem seznamu je tudi Michel Dujon, ki se je ponesrečil leta 1975. Pet let pred tem je med tekmo svetovnega pokala v Megevu umrl Michel Bozon. Podobnih smučarskih tragedij je bilo sicer v zgodovini še kar nekaj. Najbolj šokantna pa je bila smrt Avstrijke Ulrike Maier, ki je pred kamerami in s tem očmi celotnega sveta umrla leta 1994 na tekmi svetovnega pokala v Garmisch-Partnekirchnu.

Počivaj v miru

Kmalu po objavi tragične vesti, ki so jo potrdili tudi pri Mednarodni smučarski zvezi in ob tem Francozom izrekli sožalje, so splet preplavila sporočila iz smučarskega ceha ...

Ne spreglejte