Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 2. 2019,
4.03

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Seefeld 2019 nordijsko svetovno prvenstvo

Četrtek, 21. 2. 2019, 4.03

5 let, 1 mesec

Timi Zajc in njegovo prvo svetovno prvenstvo

Zajca zanimajo žlahtne kovine, sproščal se bo ob nadzorovanju Ronalda

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Timi Zajc | Timi Zajc je osrednji slovenski adut. | Foto Sportida

Timi Zajc je osrednji slovenski adut.

Foto: Sportida

Osrednji adut slovenske skakalne reprezentance bo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu in Innsbrucku najmlajši član zasedbe Timi Zajc. Pritiska ne čuti, njegovi cilji pa so visokoleteči.

Killian Peier
Sportal Skakalci na SP opravili trening, Jelar najbolj razpoložen Slovenec

Če sklepamo po dosežkih v sezoni, je Timi Zajc edini pravi slovenski favorit, ki bi lahko na svetovnem prvenstvu računal na medaljo.

V tej sezoni je namreč do zdaj le on skočil na oder za zmagovalce. V Oberstdorfu je ob prvem stiku z letalnico pometel z vso konkurenco, teden prej pa je bil v Saporu drugi. Skoraj redno se uvršča v najboljšo deseterico, zaradi česar je v Avstrijo odpotoval optimistično razpoložen.

Pri Timiju rezerve

Na prvih dveh trening skokih v Innsbrucku je imel Timi Zajc še kar precej rezerve. Dosegel je namreč 13. in 20. mesto. "S skokoma še nisem zadovoljen, a imamo dva dni časa, da to izboljšamo," je dejal Timi, njegov trener Gorazd Bertoncelj pa dodal: "Timi je dvakrat skočil z velikimi rezervami in nismo še čisto zadovoljni. Danes bo skočil le enkrat."

Jernej Damjan
Sportal Ne obremenjuje se z internim bojem: Če me ne bo zraven, se ne bom "sekiral"

"V tem trenutku sem lahko samozavesten"

In to tako zelo, da si je za cilj zadal medaljo, pa čeprav bo to zanj šele prvo člansko svetovno prvenstvo: "Realna je. Če pokažem svoja najboljša skoka, sem lahko na stopničkah. Cilj imam dovolj visok, bomo pa videli, ali ga bom lahko uresničil."

Vsi ti skoki in dobre uvrstitve so pripomogli k temu, da se mu je samozavest občutno dvignila, zaradi česar tudi lažje prenaša pritisk: "V tem trenutku sem lahko samozavesten. Skoraj na vsaki tekmi sem bil med deseterico. Cilje sem uresničil, stopničke sem dobil. Z nekaterimi skoki sem pokazal, da sem lahko tudi na najvišji stopnički. Zdaj je drugače, če sem po prvi seriji na višjem mestu. Ni več pritiska, ali mi bo uspelo, in lahko sem bolj odločen."

Lampič Višnar
Sportal Slovenska bera: srebrni tekaški dvojček

Lepi spomini na Innsbruck

"Mislim, da sem dvignil raven svojega skakanja od novoletne turneje." | Foto: Vid Ponikvar "Mislim, da sem dvignil raven svojega skakanja od novoletne turneje." Foto: Vid Ponikvar Timi se lahko kot edini Slovenec pohvali s tem, da je osvojil naslove državnega prvaka v vseh starostnih kategorijah. Dobro je vstopil tudi v svetovni pokal. Pred dobrim letom je prvič osvojil točke svetovnega pokala. V Nižnem Tagilu je bil odličen dvanajsti.

Na prvenstvu pri naših severnih sosedih več pričakuje od večje naprave. Na znamenitem Bergislu, ki gosti eno tekmo novoletne turneje, bodo podelil komplet odličij na večji skakalnici, tekma na manjši napravi pa bo v Seefeldu.

Letos je v Innsbrucku dal vedeti, da mu skakalnica ustreza, pokazati bi moral le dva dobra skoka. Po prvi seriji je bil namreč odličen četrti, nato pa padel na končno deseto mesto: "Na Innsbruck imam zelo lepe spomine. V prvi seriji sem zelo dobro skočil, v drugi naredil veliko napako, a bil kljub temu med deseterico. Skakalnico dobro poznam, na njej sem skakali tudi lani poleti. Mislim, da sem dvignil raven svojega skakanja od novoletne turneje. Zdaj bo odvisno od tega, koliko se mi bo uspelo na tekmi zbrati."

"V čast mi je bilo, da sem lahko vihtel slovensko zastavo"

Na odprtju svetovnega prvenstva je zastavo Slovenije nosil 18-letni Zajc, kar je bila zanj posebna izkušnja: "Vzdušje je bilo zelo dobro. Dolgo smo morali čakati na odprtje, malce nas je zeblo. V čast mi je bilo, da sem lahko vihtel slovensko zastavo."

Tekma na manjši napravi bo v sosednjem Seefeldu, kjer bo tudi tekma mešanih ekip, medtem ko bo moška ekipna preizkušnja v Innsbrucku. Tudi tu vidi Zajc priložnost za morebitno slovensko odličje: "Mislim, da nam lahko uspe, kar smo dokazali v Willingenu (slovenski skakalci so bili pretekli konec tedna tretji, op. a.). Kljub napakam smo prišli na tretje mesto. Na tekmo mešanih ekip sploh še nisem pomislil. Tudi na njej lahko dosežemo velik uspeh."

Timi Zajc
Sportal Zastavonoša Zajc izstrelil kot iz topa: Medalja!

V Seefeldu ne bo manjkalo dvobojev Lanišek - Zajc

Z velikim prijateljem Anžetom Laniškom bosta bila bitko na playstationu. | Foto: Reuters Z velikim prijateljem Anžetom Laniškom bosta bila bitko na playstationu. Foto: Reuters V Seefeldu ne bo nastopal prvič. Leta 2015 je tam že zmagal na tekmi alpskega pokala, zato se ga bo spominjal v lepi luči. Čeprav je svetovno prvenstvo posebna tekma, pa ne namerava delati razlik. Kot pravi, ga bo to še bolj podžgalo: "Veliko več bo motivacije, ker štejejo medalje."

Za sprostitev pred tekmami bo kar nekaj časa namenil igranju igric na playstationu. S cimrom Anžetom Laniškom se bosta tradicionalno podala v boj za nogometno krono: "Jaz imam Juventus zaradi Ronalda, Anže pa menja veliko klubov. Bova kar igrala. Če je zvečer veliko časa, se lahko kar zavleče. Zjutraj po zajtrku še odigrava kakšno, sicer pa po tekmi."

Rjoju Kobajaši
Sportal Nič več ugibanj, znana je slovenska ekipa za SP. Kobajašiju generalka pred prvenstvom.
Ne spreglejte