SiolNET. Sportal Zimski športi
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Jernej Damjan

Ne obremenjuje se z internim bojem: Če me ne bo zraven, se ne bom "sekiral"

0,80

termometer

Jernej Damjan | Jernej Damjan bo nastopil na sedmem svetovnem prvenstvu v skokih. Leta 2005 v Oberstdorfu in 2011 v Oslu se je razveselil ekipne bronaste kolajne. | Foto: Sportida
Jernej Damjan bo nastopil na sedmem svetovnem prvenstvu v skokih. Leta 2005 v Oberstdorfu in 2011 v Oslu se je razveselil ekipne bronaste kolajne. Foto: Sportida

"Želim si, da bi se mi vse poklopilo, saj vem, da še vedno znam skakati. Na svetovnih prvenstvih je vse mogoče, tam prihaja do največjih presenečenj. Šteje le kolajna, četrtega mesta se čez leto dni ne bo nihče več spomnil," pred začetkom nordijskega svetovnega prvenstva na Tirolskem, kjer slovenske skakalce čaka interni boj za nastope na tekmah, pravi najizkušenejši v naši vrsti Jernej Damjan, pred katerim je sedmo prvenstvo v skokih.

Timi Zajc Sportal Zastavonoša Zajc izstrelil kot iz topa: Medalja!

Z večernim slovesnim odprtjem, na katerem bo slovensko zastavo nosil prvi skakalni adut Timi Zajc, se bo v Seefeldu in Innsbrucku začelo nordijsko svetovno prvenstvo. Glavni trener moške skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj je na vrhunec sezone odpeljal šest varovancev. Ob Zajcu še Petra Prevca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Žigo Jelarja in Jerneja Damjana. Slednji je daleč najbolj izkušen slovenski reprezentant.

Za 35-letnika bo to že sedmo svetovno prvenstvo v skokih. Preostali slovenski potniki so jih skupaj zbrali pet.

"Nikomur nisem delil nasvetov. Mislim, da se vsi zavedajo, da je to na koncu tekma kot tekma, pa čeprav je okoli nje več pompa. Vse, kar moraš narediti, je, da skočiš po najboljših močeh. Tako kot na drugih tekmah. Prej kot si to vbiješ v glavo, lažje je. Če pa na svetovno prvenstvo gledaš le z velikimi očmi, se po navadi začnejo pojavljati napake," meni Damjan, ki je prvenstveno premiero doživel leta 2005 v Oberstdorfu, kjer je na ekipni tekmi skočil do brona, na posamični pa s šestim mestom vknjižil svojo najboljšo uvrstitev na tej ravni tekmovanja.

Innsbruck je prizorišče za presenečenja

"Innsbruck je prizorišče za presenečenje, ne samo za svetovno prvenstvo, ampak tudi v svetovnem pokalu je bilo tu največ presenečenj." | Foto: Sportida "Innsbruck je prizorišče za presenečenje, ne samo za svetovno prvenstvo, ampak tudi v svetovnem pokalu je bilo tu največ presenečenj." Foto: Sportida

"Moje prvo prvenstvo je še vedno moje najboljše. Če prideš na prvega in takoj vzameš kolajno, je za naprej težje. Vem, da moram oddelati, kot najbolje znam, in biti sproščen. Na svetovnih prvenstvih je vse mogoče. Na takih tekmah prihaja do največjih presenečenj," pravi Ljubljančan in s prstom pokaže na skakalnico v Innsbrucku, ki nepričakovanim razpletom daje še dodatne možnosti.

Leta 2014 je na Bergislu vetrovna loterija pripadla nekdanjemu nordijskemu kombinatorcu Anssiju Koivuranti, ki je takrat prvič in zadnjič skočil na zmagovalni skakalni oder svetovnega pokala.

Skakalci bodo konec tedna program odprli prav na veliki skakalnici v Innsbrucku, (posamična tekma bo v soboto, ekipna v nedeljo), 1. marca pa jih čaka še posamična tekma na srednji napravi v Seefeldu. Na tej skakalnici bo tudi tekma mešanih ekip.

"Želim si stopnjevati formo kot zadnja vikenda in upam, da bo sreča na naši strani, da se nam vsem skupaj zgodi nekaj lepega," pred prvenstvom pravi Damjan. | Foto: Vid Ponikvar "Želim si stopnjevati formo kot zadnja vikenda in upam, da bo sreča na naši strani, da se nam vsem skupaj zgodi nekaj lepega," pred prvenstvom pravi Damjan. Foto: Vid Ponikvar

"Innsbruck je prizorišče za presenečenje, že v svetovnem pokalu je bilo tu največ presenečenj. Na primer Koivuranta, ki ni osamljen primer. Lokacija je namreč taka, da lahko zelo piha. Če tam v drugem delu leta dobiš ugoden veter, se lahko zelo pozna, tudi 10, 15 metrov, kar je veliko. Ob taki daljavi vetrovni odbitki ne škodijo veliko," opozarja Damjan, ki precej slabše pozna skakalnico v Seefeldu. Tam je na stari napravi zadnjič skakal leta 2001 na celinskem pokalu.

Daniel Andre Tande Sportal Nesrečni Norvežan brez SP že končal sezono, brez nastopa tudi Schlieri

Na SP šteje le kolajna. Razočaranja, če ga ne bo v ekipi, ne bo.

Edini Slovenec, ki ima mesto zagotovljeno za vse tekme, je Zajc, trojica pa si ga bo zagotovila v internem boju. V kvalifikacijah za posamično tekmo namreč lahko nastopijo štirje predstavniki, le Avstrijci bodo zaradi dveh naslovov svetovnega prvaka Stefana Krafta pred dvema letoma v Lahtiju lahko računali na peterico.

"Če si četrti, od tega nimaš nič. Čez leto dni se tega ne bo nihče več spomnil," o tem, da na svetovnih prvenstvih šteje le kolajna, razmišlja 35-letnik. | Foto: Vid Ponikvar "Če si četrti, od tega nimaš nič. Čez leto dni se tega ne bo nihče več spomnil," o tem, da na svetovnih prvenstvih šteje le kolajna, razmišlja 35-letnik. Foto: Vid Ponikvar

"Ne bom se obremenjeval s tem, ali bom v ekipi. Menim, da je kolajna edina stvar, na katero lahko posameznik in ekipa na svetovnem prvenstvu cilja. Sploh, ko si toliko star, kot sem jaz. Od drugih rezultatov nimaš nič. Šteje kolajna. Če si četrti, od tega nimaš nič. Čez leto dni se tega ne bo nihče več spomnil. V Oberstdorfu (na prvenstvu leta 2005, op. p.) sem bil šesti, Benko (Rok Benkovič, op. p.) je zmagal, ekipno pa smo bili tretji, tako da na koncu moje šesto mesto sploh ni štelo, kot ga ne bi bilo. S tem se moraš sprijazniti, ciljati je treba na kolajno. Si pa želim, da bo nastopila najmočnejša ekipa. Če ne bom zraven, se ne bom 'sekiral'. Ni hujšega, kot če se na veliki tekmi mučiš in pri sebi veš, da nisi ti ti, da nisi pravi," o selekciji znotraj ekipe in rezultatih pod zmagovalnim odrom na prvenstvih razmišlja Damjan.

Želje Jerneja Damjana za SP:

Da bi se vse poklopilo

Čeprav v skupnem seštevku zaseda šele 42. mesto, na prvenstvo, kot pravi, potuje z dobrim občutki zadnjih dveh koncev tedna in spodbujen s tretjim mestom z ekipne tekme v Willingenu, do katerega je prišel v družbi Zajca, Petra Prevca in Semeniča.

Timi Zajc Sportal Slovenske stopničke v Willingenu "dobra odskočna deska za svetovno prvenstvo"

"Pogosto se mi dogaja, da če imam malo sreče z razmerami, je skok slab, če pa naredim dober skok, pa imam smolo z vetrom. Dovolj imam tega. Želim si, da bi se mi vse poklopilo." | Foto: Sportida "Pogosto se mi dogaja, da če imam malo sreče z razmerami, je skok slab, če pa naredim dober skok, pa imam smolo z vetrom. Dovolj imam tega. Želim si, da bi se mi vse poklopilo." Foto: Sportida

"Zagotovo tak rezultat dobro vpliva na samozavest, a zadnji vikend sem bil kar precej jezen. Naredil sem kup dobrih skokov, a imel ob tem ogromno smole z vetrom. Sploh v prvi seriji ekipne tekme, ko je bil najdaljši skok le 121,5 metra, sem se spraševal, kaj je zdaj to. Tudi v drugi je bila naša skupina spet precej kratka. V soboto sva imela na posamezni tekmi s Petrom daleč najslabše pogoje v celotni seriji. Dovolj imam smole z vetrom. Pogosto se mi dogaja, da če imam malo sreče z razmerami, je skok slab, če pa naredim dober skok, pa imam smolo z vetrom. Dovolj imam tega. Želim si, da bi se mi vse poklopilo, saj vem, da znam še vedno skakati. Vem, da je bilo kar nekaj mojih skokov, sploh v Lahtiju in Willingenu, dobrih. Želim začutiti tisto lahkotnost, ki je v težkih pogojih, ko se je težko sprostiti, ni," pred začetkom prvenstva še pravi Damjan.

Spored svetovno prvenstvo, smučarski skoki, moški

Petek, 22. februar:
14.30 Innsbruck, kvalifikacije, velika skakalnica

Sobota, 23. februar:
14.30 Innsbruck, posamična tekma, velika skakalnica

Nedelja, 24. februar:
14.45 Innsbruck, ekipna tekma, velika skakalnica

Četrtek, 28. februar:
16.30 Seefeld, kvalifikacije, srednja skakalnica

Petek, 1. marec:
16.00 Seefeld, posamična tekma, srednja skakalnica

Sobota, 2. marec
16.00 Seefeld, mešana ekipna tekma, srednja skakalnica

Preberite še:

Gorazd Bertoncelj Sportal Nič več ugibanj, znana je slovenska ekipa za SP. Kobajašiju generalka pred prvenstvom.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin