SiolNET. Sportal ZOI Peking
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jernej Damjan ni bil izvoljen v Mokovo komisijo športnikov

0,27

termometer

Jernej Damjan | Jernej Damjan je na glasovanju za komisijo športnikov pri MOK prejel 135 glasov, kar je bilo premalo za članstvo v komisiji. | Foto: Grega Valančič/Sportida
Jernej Damjan je na glasovanju za komisijo športnikov pri MOK prejel 135 glasov, kar je bilo premalo za članstvo v komisiji. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nekdanji smučarski skakalec in eden od dveh vodij slovenske odprave na olimpijskih igrah v Pekingu Jernej Damjan ni bil izvoljen v komisijo športnikov Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). V izjavi za javnost so pri Moku zapisali, da sta nova člana komisije postala Francoz Martin Fourcade in Švedinja Frida Hansdotter.

Za mesto v komisiji se je potegoval tudi 38-letni Jernej Damjan, ki je v glasovanju zasedel deseto mesto s 135 zbranimi glasovi. Nekdanji vrhunski biatlonec Fourcade jih je prejel največ, 971, nekdanja odlična smučarka Hansdotterjeva pa jih je na drugem mestu zbrala 694.

Damjan je v soboto v pogovoru za STA priznal, da ni vedel, koliko podpore ima pred koncem glasovanja. "Stvar je blazno omejena, sploh v teh covidnih časih. Ne morem priti do tekmovalca z 'živijo, jaz sem ta in ta', ker je veliko takih, ki pridejo nazaj s 'hej, umakni se, korona in tako naprej'. Sam sem svoje naredil, zdaj pa upam in čakam, da bodo rezultati taki, da bom jaz vesel," je pred dnevi o volitvah za nove predstavnike športnikov pri Moku dejal dvakratni zmagovalec posamičnih tekem za svetovni pokal.

Največ glasov (971) je dobil nekdanji vrhunski biatlonec Martin Fourcade. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Največ glasov (971) je dobil nekdanji vrhunski biatlonec Martin Fourcade. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Več kot 80-odstotna udeležba

Na seznamu je bilo sicer še 15 drugih kandidatov, glasovanje pa je potekalo med 27. januarjem in 16. februarjem. Glasove je v vseh treh olimpijskih vaseh oddalo 2307 športnikov in športnic, s čimer je bila volilna udeležba nekaj več kot 80-odstotna.

Mandat v komisiji športnikov Moka bo Fourcadu in Hansdotterjevi začel veljati po koncu olimpijskih iger v Pekingu, potekel pa jima bo po koncu zimskih olimpijskih iger leta 2030, ki še nimajo gostitelja.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin