Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
19. 2. 2019,
14.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Nika Križnar Nika Križnar Urša Bogataj Urša Bogataj Gorazd Bertoncelj Zoran Zupančič Seefeld 2019 nordijsko svetovno prvenstvo

Torek, 19. 2. 2019, 14.55

5 let, 2 meseca

Skakalni del pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu

Zastavonoša Zajc izstrelil kot iz topa: Medalja!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47
Timi Zajc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Pred smučarskimi skakalci in skakalkami je drugi vrhunec sezone, ki pa je hkrati osrednji. V Seefeldu, fantje nastopili tudi v Innsbrucku, jih čaka nordijsko svetovno prvenstvo. V obeh taborih pogledujejo proti medalji.

Moška zasedba na nordijskem svetovnem prvenstvu bo štela šest članov. Timi Zajc, Peter Prevc, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Anže Semenič in Žiga Jelar bodo v sredo že trenirali na znamenitem Bergislu v Innbrucku.

V sosednjem Seefeldu bo nastopilo pet deklet. Urša Bogataj, Nika Križnar, Maja Vtič, Špela Rogelj in Jerneja Brecelj bodo branile slovenske barve.

Rjoju Kobajaši
Sportal Nič več ugibanj, znana je slovenska ekipa za SP. Kobajašiju generalka pred prvenstvom.

Dva s posamičnimi stopničkami

Urša Bogataj Nika Križnar | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida Tako pri fantih kakor tudi pri dekletih smo v tej sezoni pozdravili stopničke v svetovnem pokalu. Zajc je zmagal na letalnici v Oberstdorfu in bil drugi v Saporu, Bogatajeva je na Ljubnem in v prav tako v Oberstdorfu, vendar na normalni skakalnici, ki gosti tekme novoletne turneje, tudi skočila dvakrat na oder za zmagovalke. Razveselila se je tretjega mesta. Dvakrat je bila tretja tudi Ema Klinec, vendar zaradi poškodbe kolena že končala sezono.

Oba tabora sta bila enkrat v središču pozornosti tudi na ekipnih tekmah. Dekleta so bila na domačih tleh druga, fantje pa pretekli konec tedna v Willingenu tretji.

Na prvenstvu bomo spremljali tudi tekmo mešanih ekip (sestavljata jo dva fanta in dve dekleti), tudi tu pa ima Slovenija lepe možnosti za preboj do medalje.

Zajc zastavonoša na slovesnem odprtju

Športniki, ki bodo zastopali slovenske barve na bližnjem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, so izbrali zastavonošo na sredinem slovesnem odprtju prvenstva. Čast je pripadla ravno mlademu skakalcu Timiju Zajcu, ki bo letos prvič v karieri nastopil na SP, so sporočili iz slovenskega tabora.

Komaj 18-letni Zajc je to sezono najboljši slovenski skakalec in tudi najmočnejši adut v boju za tako želene kolajne.

Urša Bogataj
Sportal Dobri obeti pred SP: Urša Bogataj spet na stopničkah

"Nismo med glavnimi favoriti, a je na prvenstvih vse možno"

Gorazd Bertoncelj | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Čas je, da gremo v boj za medalje, bodisi posamično bodisi ekipno. Ekipno smo bili zelo uspešni v Willingenu, kar nam da neko samozaupanje in sproščenost, da verjamemo v sebe, v ekipo. Res je, da nismo med glavnimi favoriti, a je na svetovnih prvenstvih vse možno. Favoriti padejo, pridejo drugi iz ozadja in na to računamo tudi mi. Borili se bomo do zadnjega. Ekipa je bila izbrana po določenih kriterijih. Selekcija ni bila težka, odločili smo se za tiste tekmovalce, ki bodo najbolj uspešni v Innsbrucku in Seefeldu. Skakalnica je malo specifična, pravimo, da je potrebno več eksplozivnosti, več odskoka," je optimističen prvi mož stroke v moški reprezentanci Gorazd Bertoncelj.

In kot iz topa je svoj cilj za svetovno prvenstvo izstrelil naš najbolj razpoloženi skakalec Timi Zajc: "Moj cilj na svetovnem prvenstvu je medalja."

Timi Zajc
Sportal Slovenske stopničke v Willingenu "dobra odskočna deska za svetovno prvenstvo"

Damjan in Peter Prevc z bogato zgodovino

Jernej Damjan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Bertoncelj je doma pustil Domna Prevca, ki se bo pripravljal na norveško turnejo in zlasti na letalnici v Vikersundu in Planici. Ker ni skakalec z močnim odrivom, v Innsbrucku ob tej formi ne bi imel možnosti za vrhunski dosežek.

Največkrat je na tej napravi skakal najizkušenejši v naši izbrani vrsti Damjan: "Upam, da bom mlajšim lahko pomagal z izkušnjami, če bo koga kaj zanimalo, čeprav mislim, da so vsi dobro pripravljeni tako fizično kot psihično in dobro vedo, kaj svetovno prvenstvo je. Da to ni noben bav-bav in le še ena tekma. Vsi vedo, da je v osnovi potrebno dobro skočiti. Če bodo rabili kakšno pomoč, sem vedno na voljo."

Zanj bo to že sedmo nordijsko svetovno prvenstvo. Le še najstarejši Prevc mu sledi, medtem ko bodo preostali, izjema je še Lanišek, novinci. Damjan ima dve medalji s prvenstev. Obe z ekipnih tekem. Prvega brona se je veselil leta 2005 v Oberstdorfu, drugega leta 2011 v Oslu, kjer je bil v ekipi tudi Prevc.

Sicer pa je slednji mož z največ medaljami. V svoji vitrini jih ima tri. Ob ekipni še posamična srebro in bron iz Val di Fiemmeja leta 2013.

Prevc upa, da se bo forma dvignila

Peter Prevc | Foto: Sportida Foto: Sportida Zato pa ima edino zlato medaljo pod slovensko zastavo Rok Benkovič, ki je bil najboljši v Oberstdorfu 2005. Sicer pa prva zlata medalja slovenskega skakalca sega v leto 1992, ko je Franci Petek v Predazzu še pod jugoslovansko trobojnico skočil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce.

"V Seefeld odhajam predvsem s pričakovanji, da čim bolj stopnjujem svoje skoke. Posamezne skoke, katere sem pokazal tako v Lahtiju kot Willingenu. Močno verjamem, da tistih ponesrečenih skokov ne bo," upa Prevc, ki si bo moral nastop na tekmi še zagotoviti. Le Zajc ima namreč zagotovljeno vstopnico za petkove kvalifikacije, za preostala tri mesta pa se bo udarila preostala peterica.

Timi Zajc
Sportal Nemec z osupljivim poletom do zmage, Timi Zajc tokrat deveti

Cilji ostajajo nespremenjeni, čeprav ne bo poškodovane Eme Klinec

Skakalke | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Pot do medalje bodo skušali tlakovati tudi v ženskem taboru. Urša Bogataj in Nika Križnar sta tisti, ki lahko upata, da bi skočili na stopničke.

"Smo tik pred svetovnim prvenstvom. Vidimo, da smo stopnjevali svoje nastope in da imamo možnosti na ekipni in posamični tekmi. Zadovoljni smo z dosedanjim potekom sezone, ne morem pa reči, da nimamo več rezerv. Upam, da teh rezerv ne bo po tekmah v Seefeldu. Da bodo punce to tam izkoristile. Do tekem v Seefeldu imamo še dva tehnična treninga v Planici, kjer bomo skušali odpraviti zadnje pomankljivosti in preizkusiti še nekaj opreme," so besede glavnega trenerja Zorana Zupančiča.

Posamično imajo v ženski izbrani vrsti cilj eno tekmovalko do petega, drugo do desetega in preostali dve do dvajsetega mesta: "To so visoki cilji, zdaj ko smo ostali brez Eme Klinec, a če bodo ostale odskakale, kot znajo, mislim, da je to dosegljivo. Krog favoritinj se je tudi pri puncah povečal. Vesel sem, da imamo tudi ekipno tekmo, kjer bo naš cilj medalja."

In kaj pravita pred odhodom naši najboljši v tej zimi? "Ne bom trdila, da bolje skačem pod pritiskom, oz., da si ga bom sama nakopala. Letos sta mi dve tekmi uspeli in to je to. Nimam pritiska, želim si le dobrih skokov," je dejala Bogatajeva, Križnarjeva pa dodala: "Sem dobre volje, kljub temu, da mi v Oberstdorfu ni šlo vse po načrtih. Skušala sem izboljšati skoke na veliki skakalnici. Vidi se, da se na večji napravi še ne znajdem. Osebno mi je bolj pri srcu manjša skakalnica in upam, da bo tako tudi na svetovnem prvenstvu."

Ne spreglejte