SiolNET. Sportal Zimski športi
3,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger
WILLINGEN FIVE, POSAMIČNA TEKMA

Nič več ugibanj, znana je slovenska ekipa za SP. Kobajašiju generalka pred prvenstvom.

3,06

termometer

Rjoju Kobajaši | Japonec Rjoju Kobajaši je na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom vknjižil novo zmago. | Foto: Sportida
Japonec Rjoju Kobajaši je na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom vknjižil novo zmago. Foto: Sportida

Zmagovalec zadnje tekme pred začetkom nordijskega svetovnega prvenstva je vodilni v skupnem seštevku Japonec Rjoju Kobajaši, ki je najbližjega zasledovalca prehitel za skoraj 22 točk. Kobajaši je tudi zmagovalec skupnega seštevka Willingen Five. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Nemec Markus Eisenbichler in Poljak Piotr Žyla. Do točk trije Slovenci. Najboljši je bil Timi Zajc na osmem mestu. Ob Zajcu bodo na SP potovali še Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič, Jernej Damjan in Žiga Jelar, ki je dobil prednost pred Domnom Prevcem.

Domen Prevc Sportal V slovenski reprezentanci ni več dilem?

Moška skakalna karavana je opravila še zadnjo tekmo pred začetkom nordijskega svetovnega prvenstva, ki se bo konec prihodnjega tedna začelo v Seefeldu. Generalka je pripadla najboljšemu skakalcu zime, Rjojuju Kobajašiju. Japonec je vodil že po prvi seriji, nato pa z najdaljšim skokom finala (146 metrov) le potrdil prvo mesto.

Najbližjega zasledovalca Markusa Eisenbichlerja je premagal za 21,6 točke. Nemec je po polovici tekme zasedal šele osmo mesto, na drugo mesto pa se je prebil z odličnim finalnim skokom (140 metrov). Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra je stopil Poljak Piotr Žyla, sicer drugi po prvi seriji. Tik pod stopničke je z 12. mesta napredoval Nemec Richard Freitag.

V finalu so oder za zmagovalce napadali trije Poljaki, tik za Kobajašijem so bili Žyla, Kamil Stoch in David Kubacki, a je uspelo le prvemu. Stoch je s tretjega nazadoval na sedmo, Kubacki pa s četrtega na peto.

Timi Zajc je končal na osmem mestu. | Foto: Sportida Timi Zajc je končal na osmem mestu. Foto: Sportida

Zajc med deseterico

Slovenci so imeli v finalu le tri predstavnike. Kot že vselej to zimo, je bil tudi tokrat najboljši Timi Zajc. Najstnik je bil po prvi seriji sedmi, na koncu pa zasedel osmo mesto. Žiga Jelar je v finalu pridobil dve mesti in končal kot 26., Anže Semenič pa je dve izgubil in zasedel 29. mesto.

"V tem trenutku sem z vsem zadovoljen. Sem v dobri formi, če se bom zbral, sem lahko zelo visoko, znam narediti skok, ko sem lahko najboljši. Na svetovno prvenstvo odhajamo samozavestni in optimistični. Mislim, da se je le treba dobro zbrati in potem sem lahko zelo visoko," je pred torkovim odhodom na prvenstvo samozavesten Zajc.

Prevca, Damjan, Pavlovčič brez finala

Brez finala so ostali štirje Slovenci. Domen Prevc (128/90,3) je pristal na 32. mestu, Jernej Damjan (125/86,1) na 37., Peter Prevc (126/83,4) na 40., Bor Pavlovčič (113,5/75,2) pa na 43. mestu.

Gorazd Bertoncelj bo na SP peljal Timija Zajca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Petra Prevca in Žigo Jelarja. | Foto: Sportida Gorazd Bertoncelj bo na SP peljal Timija Zajca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Petra Prevca in Žigo Jelarja. Foto: Sportida

Bertoncelj zadovoljen s tremi, znana šesterica za SP

"Danes smo zadovoljni z osmim mestom Timija, ki je v zelo dobri formi. Z napakami je dosegel odlično osmo mesto. V poskusni seriji je bil najboljši, to je bil res tisti pravi njegov skok. S takimi skoki lahko poseže med najboljše. Zadovoljni smo z Jelarjem in Anžetom Semeničem, z ostalimi pa nismo zadovoljni. Skoki niso bili pravi, preveč je bilo napak na odskočni mizi in čez prelet, in to je bilo premalo za finale," je slovenske nastope na nedeljski tekmi ocenil trener Gorazd Bertoncelj, ki je določil šest potnikov na svetovno prvenstvo (v kvalifikacijah bodo lahko skakali štirje).

Že pred nemškim koncem tedna je bilo jasno, da bosta v Seefeld potovala Zajc in Anže Lanišek, ki je dobil tekmovanja prost vikend. Ob omenjenih na SP potujejo še Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Žiga Jelar, ki je dobil prednost pred Domnom Prevcem.

Slovenski potniki na SP: Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc, Jernej Damjan, Anže Semenič, Žiga Jelar.

Kobajašiju Willingen Five

V sklopu zadnje postaje pred svetovnim prvenstvom je potekalo tudi posebno tekmovanje t. i. Willingen Five, ki je zajemal skupni seštevek petkovih kvalifikacij ter sobotne in nedeljske posamične tekme. Zmagovalec je postal Kobajaši, ki mu je pripadlo še dodatnih 25.000 evrov denarne nagrade. Najboljši Slovenec Zajc je končal kot šesti.

Willingen, posamična tekma, finale

 

Svetovni pokal, skupno:

 1. Ryoyu Kobayashi (Jap)       1620
 2. Kamil Stoch (Pol)           1145
 3. Stefan Kraft (Avt)          1017
 4. Piotr Žyla (Pol)             963
 5. Dawid Kubacki (Pol)          834
 6. Robert Johansson (Nor)       707
 7. Johann Andre Forfang (Nor)   673
 8. Timi Zajc (Slo)              664
 9. Markus Eisenbichler (Nem)    661
10. Karl Geiger (Nem)            634
...
21. Domen Prevc (Slo)            241
25. Anže Lanišek (Slo)           175
28. Anže Semenič (Slo)           151
42. Jernej Damjan (Slo)           40
44. Peter Prevc (Slo)             39
49. Žak Mogel (Slo)               18
51. Žiga Jelar (Slo)              17
58. Jurij Tepeš (Slo)             10
60. Tilen Bartol (Slo)             9
65. Bor Pavlovčič (Slo)            6

 

Skupna razvrstitev Willingen Five (petkove kvalifikacije, sobotna in nedeljska tekma):

1.    Rjoju Kobajaši 737,5 točke
2.    Piotr Žyla 708,6
3.    Karl Geiger 708
4.    Kamil Stoch 697,4
5.    David Kubacki 685,7
6.    Timi Zajc 683,3

22. Žiga Jelar 598,1
24. Anže Semenič 573,4
30. Peter Prevc 463,3
33. Jernej Damjan 445,3
37. Domen Prevc 339,5
42. Bor Pavlovčič 291

 

 

Willingen, posamična tekma, 1. serija

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 172
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin