Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2023,
18.32

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Natisni članek

Domen Prevc Žiga Jelar Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Planica 2023

Četrtek, 2. 3. 2023, 18.32

1 leto, 2 meseca

SP V PLANICI, SMUČARSKI SKOKI, KVALIFIKACIJE, VELIKA SKAKALNICA (M)

Izjemni Zajc napovedal boj za naslov, uspešni tudi ostali trije Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Timi Zajc | Timi Zajc je dobil kvalifikacije pred petkovo tekmo. | Foto Reuters

Timi Zajc je dobil kvalifikacije pred petkovo tekmo.

Foto: Reuters

Medtem ko so smučarske skakalke v sredo s tekmo na veliki skakalnici končale nordijsko svetovno prvenstvo v Planici, se za smučarske skakalce dogajanje na veliki skakalnici šele zares začenja. V kvalifikacijah za petkovo posamično tekmo (17.30) je zablestel Timi Zajc, ki je bil s 136 metri (142,5 točke) najboljši, drugo mesto je osvojil Poljak Dawid Kubacki (137,1), tretje pa njegov rojak Kamil Stoch (136,9). Na tekmo so se uvrstili tudi ostali trije Slovenci, Domen Prevc je bil deseti (128,1), Anže Lanišek 13. (127), Žiga Jelar pa 21. (121,9).

Peter Prevc
Sportal Slatnar razložil, zakaj se je Petru Prevcu odpel zatič in je sledil padec
Peter Prevc
Sportal Petra Prevca odpustili iz bolnišnice, zahvalil se je mnogim

SP v Planici, velika skakalnica, kvalifikacije

Pred smučarskimi skakalci sta še dve tekmi nordijskega svetovnega prvenstva v Planici. V petek se bodo za komplet odličij borili na posamični tekmi na veliki skakalnici, v soboto bodo reprezentanti moči združili na ekipni tekmi. 

Sredin trening je zaznamoval grd padec Petra Prevca, ki so ga s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana. Ob padcu je na srečo utrpel le udarce, zaradi katerih čuti bolečine, in lažji pretres možganov. Danes se je oglasil na družbenem omrežju, se zahvalil najbližjim, zdravstvenemu osebju in vsem, ki so mu poslali spodbudna sporočila, popoldne pa so s Smučarske zveze Slovenije sporočli, da so ga odpustili iz bolnišnice in je že v domači oskrbi, kjer ga čaka 14-dnevni počitek.

Skakalci so danes opravili s kvalifikacijami, v katerih je navdušil Timi Zajc in dvignil slovenske apetite pred petkovo tekmo. Zajc je v kvalifikacijah pristal pri 136 metrih in prepričljivo dobil kvalifikacije (142,5 točke). Drugo mesto je osvojil Poljak Dawid Kubacki, ki je zmogel 131,5 metra, za Zajcem je zaostal 5,4 točke (137,1), tretji je bil Kamil Stoch, ki je z naletnega mesta višje pristal pri 136 metrih (136,9).

Zajc: Ponoviti vajo in upati, da se izide  "Dobro skačem, jutri je treba ponoviti skok od danes in upati, da se bo izšlo. Imam dober občutek." | Foto: Sportida "Dobro skačem, jutri je treba ponoviti skok od danes in upati, da se bo izšlo. Imam dober občutek." Foto: Sportida

"Dobro skačem, jutri je treba ponoviti skok od danes in upati, da se bo izšlo. Imam dober občutek, tako da ni ni bilo potrebe, da bi danes v poizkusni seriji kaj poizkušal. Ali bom jutri skakal v poskusni seriji, bomo še videli. Treba bo iti na polno," je po kvalifikacijski zmagi dejal Zajc in na vprašanje, ali je bil že kdaj tako samozavesten pred veliko tekmo, dodal: "Da, v Vikersundu, ko sem vedel, da bo kolajna. Res sem bil močan v zraku, tako da je bilo veliko lažje. Tukaj pa vemo, da ti z majhno napako na mizi kolajna lahko hitro uide."

Svoje delo je odlično opravil tudi Domen Prevc, ki je s 133 metri osvojil deseto mesto (128,1). Najslabše razmere v kvalifikacijah je imel Anže Lanišek, ki je osvojil 13. mesto, ob tem pa je pri skoku napravil napako, kar je na koncu zadostovalo za 126,5 metra (127). Na tekmo pa se je kvalificiral tudi Žiga Jelar, ki je bil 21. (129; 121,9).

Lanišek: Vem, kje je bila napaka, tako da me ne skrbi

Anže Lanišek je bil v kvalifikacijah 13. | Foto: Reuters Anže Lanišek je bil v kvalifikacijah 13. Foto: Reuters "Najslabši skok na svetovnem prvenstvu. Osnova je, a malo sem pogledal mizo, noga se mi je odpeljala, potem prav veliko nisem uspel izvleči, izboljšati. Vem, kje je napaka, tako da me ne skrbi, da jutri ne bi zmogel narediti, kar znam. Poskusili smo tudi brez poskusne serije in videli, da morda ni bila najboljša ideja, a danes je bil še čas, da smo malo "potestirali", kaj mi paše in kaj ne," je po 13. mestu povedal Lanišek.

Domen: Napredek od včerajšnjega dne Domen Prevc je zadovoljen z današnjima skokoma. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Domen Prevc je zadovoljen z današnjima skokoma. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Danes je bil en lep napredek od včerajšnjega dne, upam, da bom tako nadaljeval. Prvi skok je bilo spoznanje, kje in kako smo z opremo. Nov material mi ne paše, ne da bi bil slab, a meni ne paše, zdaj pa grem naprej s temi materiali, ki jih imam že vso sezono. Soliden skok, dobro se počutim tukaj, skakalnico poznam, morda me je celo malo presenetilo, da je začelo tako peljati v drugi del, tako da bi se dalo še kaj izvleči, a pustimo to za jutri;" je po desetem mestu dejal Domen.

Jelar: Morda sem nekoliko izgubil občutke na skakalnici 

"Skozi tisto smolo na 90-ki sem se nekoliko izgubil, izgubil nekoliko samozavesti." | Foto: Sportida "Skozi tisto smolo na 90-ki sem se nekoliko izgubil, izgubil nekoliko samozavesti." Foto: Sportida "Skozi te skoke sem stabilen, vseskozi okoli 20. mesta, ampak me to ne zadovoljuje, ker sem bil v zadnjem mesecu, preden sem prišel sem, v veliko boljši formi. Skozi tisto smolo na 90-ki sem se nekoliko izgubil, izgubil nekoliko samozavesti. Na veliki skakalnici še nismo našli rešitev, da bi naredil preboj. V skokih se to lahko zgodi skozi noč. Na tleh delujem zelo dobro, srčno upam, da se danes malo umirim in jutri štartam z nule," je po 21. mestu dejal Jelar, ki bolečine v kolenu ne čuti več, a priznava, da je nekoliko izgubil minimalne občutke na skakalnici.

Kubackiju in Kobajašiju najdaljši skok poskusne serije

Večina skakalcev je pred kvalifikacijami opravila poskusni skok, na prvem mestu je bil Dawid Kubacki (131 metrov), dve točki za njim Rjoju Kobajaši, na tretjem pa s 3,9 točke zaostanka prvak s srednje naprave Piotry Zyla. Zajc in Lanišek v poskusni seriji nista skakala. Prevc je pristal pri 123,5 metra in zasedel 9. mesto, Žiga Jelar (120,5) je bil 18.

Petkova tekma se bo začela ob 17.30.

Ema Klinec
Sportal Ostre besede trenerja Slovenk: Ne vem, ali za takšne ljudi obstaja kazen

Preberite še:

Peter Prevc
Sportal Padec Petra Prevca jih je šokiral: "Stran sem se obrnil"
navijači Planica
Sportal Občanom Kranjske Gore brezplačne vstopnice za Planico

 
Ne spreglejte