Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2023,
0.48

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

2

Natisni članek

Robert Hrgota smučarski skoki Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc

Nedelja, 12. 2. 2023, 0.48

1 leto, 2 meseca

Smučarski skoki, super ekipna tekma (m), Lake Placid

Poljakoma zgodovinska zmaga, Slovenca peta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

2

Dawid Kubacki Piotr Zyla | Dawid Kubacki in Piotr Zyla sta zmagovalca premierne super ekipne tekme dvojic svetovnega pokala. | Foto Sportida

Dawid Kubacki in Piotr Zyla sta zmagovalca premierne super ekipne tekme dvojic svetovnega pokala.

Foto: Sportida

Zmagovalca premierne super ekipne tekme svetovnega pokala sta Poljaka Dawid Kubacki in Piotr Zyla. Na tekmi v treh serijah sta se jima na odru za zmagovalce pridružili Avstrijca Daniel Tschofenig in Stefan Kraft ter Japonca Rjoju Kobajaši in Naoki Nakamura. Domen Prevc in Timi Zajc sta zasedla peto mesto. V nedeljo bo v Lake Placidu še ena posamična tekma (16.00), kvalifikacije bodo ob 14.45.

Lake Placid, Timi Zajc
Sportal Zajc za las brez stopničk, Nemec po več kot petih letih znova zmagal
Bloudkove nagrade 2022
Sportal Skakalcem, Kranjcu, Mastnaku in Kotnikovi najvišje državno priznanje za šport

Nekateri smučarski skakalci so imeli v ZDA dodobra zapolnjen sobotni urnik, saj so dopoldan skakali na posamični tekmi, pozno popoldan pa še na zgodovinski super ekipni tekmi dvojic v svetovnem pokalu. Nov tekmovalni format so poleti preizkusili na grand prixu, v svetovnem pokalu pa prvič v Lake Placidu.

Najbolje sta se v treh serijah – v prvi je nastopilo 13 parov, v drugo se jih je uvrstilo 12, v tretjo pa osem – znašla Dawid Kubacki in Piotr Zyla. Poljaka sta vodstvo prevzela po tretjem skoku in ga nista izpustila več iz rok. Na koncu sta slavila s 13,2 točke prednosti pred avstrijsko navezo Stefan Kraft - Daniel Tschofenig.

Rjoju Kobajaši je v zadnji skupini z odličnim skokom Japonsko s petega popeljal na tretje mesto. Z Naokijem Nakamuro sta za zmagovalcema zaostala 24,1 točke. Osmoljenca sta Nemca Andreas Wellinger in Karl Geiger, ki sta bila pred zadnjo skupino druga, po skromnejšem skoku zmagovalca posamične tekme Wellingerja pa padla na četrto.

Bolj razpoloženi del slovenskega para Domen Prevc je s Timijem Zajcem zasedel peto mesto. | Foto: Sportida Bolj razpoloženi del slovenskega para Domen Prevc je s Timijem Zajcem zasedel peto mesto. Foto: Sportida

Slovenski par Domen Prevc - Timi Zajc, bolj je bil razpoložen prvi, je bil po prvem skoku drugi, nato padel na šesto mesto, po treh serijah pa zasedel peto mesto. Za stopničkami je zaostal dobrih 16 točk.

"Zanimiva tekma je za mano. Nekaj novega za vse. Zelo sem užival in naredil dobre skoke, tako da grem lahko z lepo popotnico v posteljo in tudi v naslednji dan," je po 5. mestu v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Prevc.

"Prva ekipna tekma v parih je za nami. Moram reči, da je bila tekma res zanimiva. Bili smo v igri za stopničke do zadnjega skoka. Žal se ni izšlo, na koncu smo osvojili peto mesto. Fanta sta odskakala zelo dobro, ena napaka nas je oddaljila. Jutri je nov dan in nadaljujemo z dobro formo," pa je misli strnil trener Robert Hrgota.

V nedeljo še ena posamična tekma

V nedeljo v Lake Placidu sledi še ena posamična tekma, ob 14.45 bodo kvalifikacije, ob 16. uri pa tekma. Prihodnji konec tedna bodo skakalci tekmovali v Rasnovu, ki ga bodo nekateri najboljši, tudi Slovenci, preskočili. Nato sledi nordijsko svetovno prvenstvo v Planici.

Lake Placid, super ekipna tekma

 

Lake Placid, super ekipna tekma

Tretja serija

Druga skupina: Timi Zajc je skočil 122,5 metra, izgubil mesto, tako da sta Slovenca končala kot peta. Kobajaši je skočil 128 metrov, Wellinger pa le 122, tako da sta Japonca s petega napredovala na tretje mesto. Zmagala sta Poljaka, drugo mesto je pripadlo Avstrijcema, tretje pa Japoncema.

Prva skupina: Domen Prevc je izkoristil nekaj vzgornjika, skočil 128 metrov, pridobil mesto, saj ga je polomil Naoki Nakamura (118) in Slovenijo približal tekmecem. Zyla je s 127,5 metra poljski dvojec odpeljal še korak bližje zmagi. Druga Nemca zaostajata 15,1 točke, tretja sta Avstrijca z 18,8 točke zaostanka. Slovenca za stopničkami zaostajata 8,3 točke. 

Druga serija

Druga skupina: Timi Zajc je skočil 122,5 metra in zadržal peto mesto, a šesta Norvežana sta po skoku Halvorja Egnerja Graneruda (125) le še 2,9 točke za Slovencema. V vodstvu ostajata Poljaka, Kubacki (128 metrov) je prednost še povečal. Druga sta Nemca (Wellinger-Geiger), ki zaostajata 11,2 točke, tretja Japonca zaostajata 15,8 točke. Avstrijca sta po ponesrečenem skoku Stefana Krafta (117) padla na četrto mesto in zaostajata 18,5 točke. Slovenca pa že 29.

Prva skupina: Domen Prevc je v drugo pristal pri 121,5 metra in pridobil eno mesto, saj je Norvežan Marius Lindvik zmogel le 118 metrov. Tschofenig je v zahtevnih razmerah vpisal le 115,5 metra, tako da sta Avstrijca vodstvo predala Poljakoma (Kubacki - Piotr Zyla), za katerima zaostajata dve točki. Tretja sta Japonca Naoki Nakamura in Rjoju Kobajaši z 2,2 točke zaostanka. Četrta Nemca zaostaja 12,5, peta Slovenca pa  21,1 točke.


Prva serija

Druga skupina: za Slovenijo je skočil Timi Zajc, ki se mu nastop ni posrečil. Pristal je pri 117,5 metra, tako da je slovenski par zdrsnil na šesto mesto. Stefan Kraft je s 130,5 metra dolgim skokom, kar je daljava serije, Avstrijo še utrdil v vodstvu. Pred drugo Poljsko, za katero je Dawid Kubacki skočil 128 metrov, vodi 11,1 točke. Tretja je Japonska s 17,3 točke zaostanka, četrta Nemčija, ki zaostaja 17,5, peta Norveška zaostaja že več kot 30 točk, Slovenija pa 33 točk. V drugi seriji nadaljuje 12 parov, brez napredovanja je ostal romunski par.

Prva skupina: kot prvi iz slovenskega dvojca je s številko deset skočil Domen Prevc in s 122,5 metra Slovenijo popeljal v vodstvo. Avstrijec Daniel Tschofenig je izkoristil nekaj vzgornjika, skočil 127 metrov, tako da je Avstrija prevzela vodstvo. Pred drugo Slovenijo ima 5,3 točke prednosti, pred tretjo Poljsko pa 6,6.

Lake Placid, smučarski skoki
Sportal V Lake Placidu zmagal veter, kvalifikacije prestavili na danes
Ema Klinec
Sportal Zmaga v Avstrijo, Ema Klinec tokrat tik pod stopničkami
 
Ne spreglejte