Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 2. 2023,
19.03

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Kristjan Čeh Kristjan Čeh Jasmina Maček Boštjan Maček Toni Vodišek Žan Kranjec Žan Kranjec Tim Mastnak Gloria Kotnik Peter Prevc Peter Prevc Cene Prevc Timi Zajc Timi Zajc Maja Povšnar Bloudkove nagrade

Sobota, 11. 2. 2023, 19.03

1 leto, 2 meseca

podelitev bloudkovih nagrad in plaket

Skakalcem, Kranjcu, Mastnaku in Kotnikovi najvišje državno priznanje za šport

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Bloudkove nagrade 2022 | Cene Prevc v imenu skakalne ekipe, Gloria Kotnik, Tim Mastnak in Žan Kranjec so prejeli najvišja državna priznanja za šport za leto 2022. | Foto Vid Ponikvar

Cene Prevc v imenu skakalne ekipe, Gloria Kotnik, Tim Mastnak in Žan Kranjec so prejeli najvišja državna priznanja za šport za leto 2022.

Foto: Vid Ponikvar

Deskarja na snegu Gloria Kotnik in Tim Mastnak, alpski smučar Žan Kranjec ter smučarji skakalci Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos so dobitniki letošnjih Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih nagrad na področju športa. Na že 58. podelitvi je odbor za podelitev podelil tudi 10 Bloudkovih plaket.

Na podelitvi so prejemnike Bloudkovih priznanj nagovorili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj.

"Počastitev nacionalne kulture in športnih dosežkov z državnima praznikoma je zelo pomembna. Z njima se slovenska država in ljudje poklonimo temeljema svoje identitete, ki sta jo skozi čas soustvarjala, krepila in bodrila kultura in šport," je med drugim dejala predsednica Musar ter poudarila pomen športa in tudi kulture za družbo.

"Počastitev nacionalne kulture in športnih dosežkov z državnima praznikoma je zelo pomembna. Z njima se slovenska država in ljudje poklonimo temeljema svoje identitete, ki sta jo skozi čas soustvarjala, krepila in bodrila kultura in šport." | Foto: Vid Ponikvar "Počastitev nacionalne kulture in športnih dosežkov z državnima praznikoma je zelo pomembna. Z njima se slovenska država in ljudje poklonimo temeljema svoje identitete, ki sta jo skozi čas soustvarjala, krepila in bodrila kultura in šport." Foto: Vid Ponikvar

Minister Matjaž Han je v nagovoru izpostavil vrhunske rezultate slovenskih športnic in športnikov ter poudaril pomen športa z vidika narodnega ponosa: "Šport nas povezuje od otroštva pa vse do jeseni našega življenja. Ni važno, ali smo na igrišču, smučišču, na tribuni ali pred TV zasloni. Šport je razlog, zakaj vsi skupaj s ponosom zapojemo Zdravljico in visoko dvignemo slovenske zastave."

Han se je zavzel tudi za vzpostavitev stabilnega vira financiranja za razvoj slovenskega športa in športne infrastrukture ter vnovič poudaril pomen krepitve sinergij na področju gospodarstva, športa in turizma. "Čas je, da športu vrnemo, kar šport že ves čas daje državi in nam."

Bloudkove nagrade 2022 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Grošelj: Šport presega verska, politična in ideološka prepričanja

Viki Grošelj je opozoril, da šport presega verska, politična in ideološka prepričanja, s svojimi pozitivnimi zgledi pa je motivacija za mlade. V zvezi z Bloudkovimi nagradami je še enkrat opozoril na anomalijo, ki ne dovoljuje, da bi nagrado dobili vsi prejemniki olimpijskih odličij.

Opozoril pa je tudi na različno vrednotenje nagrade. "Ta naj vsem prinaša enake pravice, ne glede na to, zakaj so jih dobili. Nagrada naj bo nedeljiva. To podpirajo tudi vse politične stranke in upam, da se bo to v kratkem uredilo."

Kotnikova: Najbolj veseli smo, če smo lahko komu vzor in motivacija

V imenu športnikov se je za podelitev nagrad zahvalila Gloria Kotnik. "Veseli in ponosni smo, da smo prejeli te nagrade. Vsak dan se trudimo biti najboljši in z veseljem zastopamo državo. Najbolj veseli pa smo, če smo lahko komu vzor in motivacija. Hvala pa tudi družini, trenerjem in navijačem in vsem ostalim, ki nas pri športu podpirajo."

"Najbolj veseli pa smo, če smo lahko komu vzor in motivacija," pravi Gloria Kotnik. | Foto: Vid Ponikvar "Najbolj veseli pa smo, če smo lahko komu vzor in motivacija," pravi Gloria Kotnik. Foto: Vid Ponikvar

Bloudkove nagrade 2022 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Bloudkove nagrade 2022 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Bloudkove nagrade 2022 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Bloudkove plakete
Ob Bloudkovih nagradah je odbor podelil tudi Bloudkove plakete. Te so dobili atlet Kristjan Čeh, strelca Jasmina in Boštjan Maček, kajtar Toni Vodišek ter tekmovalka v jiu-jitsuju Maja Povšnar za športne dosežke, Aljoz Radelj (rokomet), Branko Recek (razvoj športa v Moravskih Toplicah) in Janez Slavič (kasaštvo) za življenjsko delo v športu ter Janez Hudej (paraolimpijski šport), Vladimir Sitar (kikboks) in Branko Terglav (hokej na ledu) za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

Bloudkov odbor vsako leto postavljen pred zahtevnejše odločitve

Za lansko leto je odbor prejel 83 predlogov in obravnaval 79 nominirancev, sicer pa je bilo od leta 1965 dalje podeljenih že 1312 priznanj, od tega 306 nagrad in 1020 plaket. Za nagrade za 2022 je bilo podanih 39 predlogov, za plakete pa 24. Višina Bloudkove nagrade znaša 9000 evrov, za plakete pa 3000 evrov.

"Zaradi neverjetnih dosežkov in razvoja slovenskega športa v zadnjih letih je Bloudkov odbor vsako leto postavljen pred zahtevnejše odločitve. Odločanje, komu podeliti priznanja, ob številnih, ki si ga zaslužijo, je skoraj misija nemogoče. Zato se Bloudkov odbor že nekaj let zavzema za spremembo pravilnika, po katerem lahko sedaj podelimo le tri, v izjemnih in posebej utemeljenih primerih pa največ štiri nagrade," je v obrazložitvi pojasnil Grošelj.

"Zaradi neverjetnih dosežkov in razvoja slovenskega športa v zadnjih letih je Bloudkov odbor vsako leto postavljen pred zahtevnejše odločitve." | Foto: Vid Ponikvar "Zaradi neverjetnih dosežkov in razvoja slovenskega športa v zadnjih letih je Bloudkov odbor vsako leto postavljen pred zahtevnejše odločitve." Foto: Vid Ponikvar

Zavzemajo se za dve spremembi

Odbor v sedanji sestavi želi doseči predvsem dve spremembi. Prva je, da se v letih olimpijskih iger število nagrad poveča za vse prejemnike olimpijskih medalj, tudi za tiste, ki v preteklosti Bloudkove nagrade še niso prejeli.

"To bi odboru omogočilo, da bi lahko nagrajeval tudi vrhunske športnike neolimpijskih športov, še posebej pa trenerje, športne funkcionarje in druge zaslužne delavce v športu," je pojasnil Grošelj.

Druga sprememba, za katero se odbor zavzema, pa je, da bi Bloudkova nagrada vsem prejemnikom prinesla isto priznanje in zakonske pravice, ne glede na to, ali so jo dobili za vrhunski mednarodni športni dosežek, življenjsko delo v športu ali za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa.

"Bloudkova nagrada bo le tako ostala enaka in nedeljiva. To je tudi njen namen, pomen in veličina. Vesel sem, da so tej spremembi zakona naklonjene vse politične opcije v našem parlamentu. Zato verjamem, da lahko v kratkem pričakujemo potrditev teh želenih in nujnih sprememb," je še dodal predsednik odbora.

Fotogalerija s podelitve (foto: Vid Ponikvar/Sportida):
 

Fotogalerija
1 / 29

Obrazložitve Bloudkovih nagrad za leto 2022, najvišjih državnih priznanj za šport.

Peter in Cene Prevc, Timi Zajc in Lovro Kos (za vrhunski mednarodni športni dosežek).

Predlagatelj: Olimpijski komite Slovenije (OKS).

Slovenska moška reprezentanca v smučarskih skokih v postavi Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos je na olimpijskih igrah v Pekingu 2022 osvojila srebrno medaljo. Slovenske fante, ki so na ekipni tekmi na veliki skakalnici vseskozi blesteli, so na koncu ugnali le severni sosedi Avstrijci. Ti so postali olimpijski prvaki s prednostjo 8,3 točke pred Slovenijo. Vsekakor gre za izvrsten dosežek, predvsem pa so naši orli spet pokazali vrhunske skoke in odličen ekipni duh.

Žan Kranjec (za vrhunski mednarodni športni dosežek).

Predlagatelja: OKS in Smučarska zveza Slovenije (SZS).

Alpski smučar Žan Kranjec je na olimpijskih igrah v Pekingu 2022 v svoji paradni disciplini, veleslalomu, osvojil srebrno medaljo in s tem dobil svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih. Bogato kariero je začel na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2012 v Roccarasu, kjer je osvojil bronasti medalji v veleslalomu in kombinaciji ter zlato na
ekipni tekmi. Na njej so slovensko reprezentanco sestavljali še Ula Hafner, Ana Bucik in Mišel Žerak. Kranjec je tudi zmagovalec dveh tekem v svetovnem pokalu in skupni zmagovalec evropskega pokala 2014.

Tim Mastnak (za vrhunski mednarodni športni dosežek).

Predlagatelja OKS in SZS.

Tim Mastnak je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil naslov olimpijskega podprvaka v paralelnem deskanju. Po uspehih na drugih tekmovanjih - od mladinskega svetovnega prvaka do kolajne na univerzijadi, na svetovnem prvenstvu, osvojil je mali kristalni globus in tri zmage v svetovnem pokalu - je Tim končno dočakal tudi olimpijsko medaljo. Svoj novi izziv za nadaljevanje kariere vidi v lovu na olimpijsko zlato.

Gloria Kotnik (za vrhunski mednarodni športni dosežek).

Predlagatelj: Olimpijski komite Slovenije (OKS).

Kako trmasta in vztrajna je deskarka Gloria Kotnik je dokazala s tretjim mestom v paralelnem veleslalomu na olimpijskih igrah v Pekingu 2022. Gloria je bila s tem zagotovo največja senzacija slovenske ekipe na igrah, saj je pred tem izpustila sezono, vmes postala mama in se na tekmovanja vrnila prerojena. Čeprav se 33-letnica z deskanjem ukvarja že od malih nog in je že štirikrat nastopila na zimskih OI, je bil do olimpijskega brona njen največji uspeh četrto mesto na tekmi svetovnega pokala.

 

Obrazložitve Bloudkovih plaket za leto 2022, za pomembne tekmovalne dosežke

Kristjan Čeh | Foto: Bojan Puhek Kristjan Čeh Foto: Bojan Puhek

Kristjan Čeh

Predlagatelj: Olimpijski komite Slovenije (OKS).

Na svetovnem prvenstvu v ZDA je Čeh osvojil zlato medaljo v metu diska. Dva metra in šest centimetrov visoki atlet zagotovo prestavlja meje v metu diska. Ptujčan je na atletski diamantni ligi v Birminghamu z 71,27 metra izboljšal slovenski rekord in je zdaj deseti na lestvici vseh časov. Je prvi Slovenec, ki je disk vrgel prek 70 metrov, leta 2022 je v Eugenu v ZDA osvojil tudi naslov svetovnega prvaka, nato je bil v Nemčiji še evropski podprvak in skupni zmagovalec diamantne lige v svoji disciplini. Čehovi meti prek 70 metrov niso več redkost in ima velik potencial, da izboljša svetovni rekord.

 

Boštjan in Jasmina Maček

Predlagateljica: Strelska zveza Slovenije.

Sestra in brat iz Prekmurja, Jasmina in Boštjan Maček, sta na strelskem svetovnem prvenstvu v Osijeku osvojila bronasto medaljo na mešani ekipni tekmi v trapu. S tem sta dosegla največji skupni uspeh v svoji dolgoletni strelski karieri in zgodovinsko prvo odličje na SP s puško šibrenico. Hkrati sta tudi lastnika slovenskega državnega kvalifikacijskega rekorda s 144 zadetimi letečimi tarčami, ki sta ga osvojila s 16. mestom na svetovnem pokalu v Acapulcu v Mehiki leta 2019. Vrhunska športnika sta visoko motivirana in odločena, da osvojita tudi olimpijsko kvoto za nastop na igrah Parizu leta 2024.

Maja Povšnar

Predlagatelj: OKS.

Maja Povšnar je ljubezen do borilnih veščin razvila že v osnovni šoli, ko je v tretjem razredu začela trenirati judo. Zaradi težav s hrbtom je judo pri devetnajstih letih opustila, zapeljal pa jo je jiu-jitsu, ena najstarejših borilnih veščin. Maja Povšnar, članica Judo kluba Kranj, si je z zmago v kategoriji do 63 kilogramov na svetovnem prvenstvu v jiu-jitsu v Abu Dabiju zagotovila udeležbo na svetovnih igrah 2022 v Birminghamu v ZDA in tam osvojila prvo mesto ter dokazala, da zanjo ni ovir.

Toni Vodišek

Predlagatelj: OKS.

Koprčan Toni Vodišek je na svetovnem prvenstvu v kajtanju v Cagliariju na Sardiniji osvojil zlato medaljo, temu je dodal še naslov evropskega prvaka. S tem je spisal svoje najimenitnejše poglavje v kratki zgodovini nove olimpijske športne panoge, kajtanju v disciplini foil. Trenutno je bil dolgo prvi in je še vedno pri vrhu svetovne lestvice. Njegova energija je že usmerjena v poletne olimpijske igre v Parizu leta 2024, kjer bodo jadralske tekme potekale v morju pred Marseillom.

 

Obrazložitve Bloudkovih plaket za leto 2022, za življenjsko delo in pomemben prispevek k razvoju športa

Alojz Radelj, za življenjsko delo.

Predlagatelja: Športna zveza občin Trebnje in Mirna, RK Trimo Trebnje.

Alojz Radelj je prišel v Trebnje kot učitelj športne vzgoje konec leta 1981. Že naslednje leto je organiziral rokometni krožek na šoli, leta 1983 pa je bil eden od ustanoviteljev rokometnega kluba v Trebnjem. Mnoge Trebanjce je okužil z rokometom in Trimo Trebnje je danes eden od nosilcev rokometnega razvoja v Sloveniji. Po zaključku igralske kariere je postal trener članske ekipe, hkrati pa je vodil mladince in pionirje ter opravljal več drugih funkcij v klubu. Kasneje se je posvetil le mlajšim selekcijam in ustvaril številne slovenske rokometne reprezentante, ki igrajo v največjih evropskih rokometnih klubih.

Janez Slavič, za življenjsko delo.

Predlagatelj: Kasaški klub Ljutomer.

Janez Slavič je s svojim udejstvovanjem na področju kasaštva prvi in najbolj zaslužen, da je ta šport še vedno na visoki ravni v slovenskem in evropskem merilu. Predvsem se je pod njegovim predsedovanjem nadaljevala tradicija prednikov, ki so bili ves čas na tekmovalnih stezah v domovini in tujini. Slavič je vodenje Kasaškega kluba Ljutomer prevzel leta 1992 in pod njegovim vodstvom so bili na ljutomerskem hipodromu zgrajeni pokrita tribuna za 1000 gledalcev, sodobni hlevi, nov skedenj in Muzej ljutomerski kasač. Poleg tega je Slavič zaslužen tudi za vrhunske konje in temu primerne rezultate na tekmovalnih stezah. Po skoraj treh desetletjih izjemno uspešnega vodenja še danes deluje kot član upravnega odbora, v katerem s svojimi bogatimi izkušnjami in premišljenostjo svetuje mlajšim.

Branko Recek, za življenjsko delo.

Predlagatelji: občina Moravske Toplice in drugi podporniki.

Branko Recek si je v svojem več kot 35-letnem delovanju neutrudno prizadeval za razvoj športa v občini Moravske Toplice in kot vodja regijske pisarne OKS v pomurski regiji. Sprva kot aktiven športnik, nogometaš, kasneje pa kot rekreativec, prostovoljec, mentor in učitelj je prispeval k boljši družbi. Je tudi pobudnik in organizator mnogih projektov, kot so Pomurje teče in hodi, rekreativni kolesarski maratoni in pohodi, raznih srečanj in izobraževanj športnih delavcev, šolskih športnih tekmovanj in ustanovitelj Občinske športne zveze Moravske Toplice, katere predsednik je že šesti mandat. Velik poudarek daje razvoju športa in mladine, saj se zaveda, da bo brez podmladka razvoj športa hitro zastal.

Janez Hudej, pomemben prispevek k razvoju športa.

Predlagatelji: Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske, Športna zveza Celje, Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite.

Janez Hudej je aktiven član društva paraplegikov in prostovoljec pri mnogih aktivnostih in dejavnostih društva vse od prometne nesreče leta 1981. V tem času je kot prostovoljec pri društvu razvil pomembne posebne socialne programe za osebe po poškodbi hrbtenjače, kot informatik je zelo poenostavil poslovanje društva in izvedbo športnih tekmovanj ter s tem mnogo prispeval k razvoju športa paraplegikov, predvsem atletike. Hudej je zgled tudi s svojo športno kariero, saj je udeleženec štirih paraolimpijskih iger, treh svetovnih in evropskih prvenstev in vodja ekipnega atletskega ligaškega tekmovanja pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Veliko je pripomogel, da so se s športom začeli ukvarjati paraplegiki in tetraplegiki, ki so bili pozneje nosilci medalj iz največjih tekmovanj.

Vladimir Sitar, za pomemben prispevek k razvoju športa.

Predlagatelj: Klub borilnih veščin Ptuj.

Vladimir Sitar, po poklicu univerzitetni profesor športne vzgoje s specializacijo kikboksa, se z borilnimi športi ukvarja že od 1975, ko je v Karate klubu Ptuj, današnjem Klubu borilnih veščin Ptuj, začel trenirati veščino budokai. V tedanji Jugoslaviji je osvojil sedem naslovov državnega prvaka v kikboksu, bil je član reprezentance, tekmoval je tudi v tajskem boksu, boksu in karateju. Je nosilec naziva mojster borilnih veščin črni pas, 7. dan. Leta 1987 je zaključil tekmovalno kariero in se posvetil trenerskemu delu. Kot dolgoletni glavni klubski trener in selektor državne reprezentance v kickboxingu je soustvaril kar nekaj svetovnih in evropskih prvakov in prvakinj. Ob trenerskem delu je zelo aktiven v številnih domačih in tujih športnih organizacijah ter avtor knjig o kikboksu.

Branko Terglav, za pomemben prispevek k razvoju športa.

Predlagatelj: Hokejska zveza Slovenije (HZS).

Branko Terglav je s svojim delom v slovenskem hokeju na ledu pomembno prispeval k razvoju te panoge pri nas, sprva kot tekmovalec, nato pa kot trener, funkcionar in organizator športnih prireditev. V mladih letih je bil poleg hokeja tudi uspešen kolesar, reprezentant in prvak v nekdanji Jugoslaviji. V HZS je bil član predsedstva HZS, vodja organizacijskega odbora svetovnega prvenstva skupine C, direktor mladinskih reprezentanc U18 in U20 in predsednik nadzornega odbora, kar je kljub upokojitvi še danes. Bil je tudi organizator mednarodne poletne hokejske lige na Bledu, ki je bila vključno z lani izvedena že 18 sezon.

Ne spreglejte