Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

Sölden Tina Maze Anna Veith Ana Drev Žan Kranjec Žan Kranjec

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

OD NAŠEGA POROČEVALCA IZ SÖLDNA

Smučarski praznik tudi s spominom na slovensko tragedijo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Najboljše alpske smučarje in smučarke, ki so ob koncu tedna na ledeniku Rettenbach nad Söldnom odprli novo sezono svetovnega pokala, je pot do proge vodila tudi mimo mesta, kjer je umrl nekdanji reprezentant Drago Grubelnik.

Žan Kranjec je bil s četrtim mestom slovenski junak začetka smučarske sezone. | Foto: Sportida Žan Kranjec je bil s četrtim mestom slovenski junak začetka smučarske sezone. Foto: Sportida

Ključni poudarki
  • Z dvojnim veleslalomskim programom se je v Söldnu začela nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju.
  • Žensko preizkušnjo je dobila Švicarka Lara Gut, moško pa Francoz Alexis Pinturault.
  • Za najboljša slovenska rezultata sta poskrbela Žan Kranjec (4. mesto) in Ana Drev (10.)
  • Pred tekmovalnim delom je bila v središču pozornosti Tina Maze, ki je napovedala slovo od tekmovalnega smučanja.
  • Slovenski obiskovalci odprtja sezone s(m)o se spomnili tudi prometne nesreče Draga Grubelnika.

Video: razglednica iz Söldna

Več kot 30 tisoč smučarskih navdušencev si je ob koncu tedna na ledeniku Rettenbach nad Söldnom v živo ogledalo veleslalomsko uverturo v novo sezono. Ta se je v zadnjem desetletju in pol dodobra ukoreninila v smučarski koledar. Zdi se, da Tirolci vsako leto še okrepijo svoje korenine. Tudi tokrat so namreč pripravili vrhunsko progo, poskrbeli za brezhibno organizacijo, smučarskemu svetu pokazali nekaj novosti v rastočem zimskošportnem središču, za nameček pa jim je bilo naklonjeno tudi vreme.

Napoved dobre sezone? Ana Drev je na ledeniku  prebila led. | Foto: Reuters Ana Drev je na ledeniku prebila led. Foto: Reuters

V zimskošportni kulisi sta najbolj uživala oba zmagovalca -  branilka velikega kristalnega globusa Lara Gut in Francoz Alexis Pinturault, ki je na kolena spravil tudi najboljšega smučarja zadnjih let Marcela Hirscherja.

Dober vtis je pustila tudi slovenska reprezentanca. V prvi vrsti to velja za Žana Kranjca, ki je na četrtem mestu za zgolj sedem stotink zgrešil uvrstitev na oder za zmagovalce, na katerega Slovenija v moškem veleslalomu čaka že skoraj 15 let.

"Verjamem, da se lahko ob nadaljnjem trdem delu zavihtim tudi tja," obljublja  23-letnik iz Bukovice pri Vodicah, ki je izboljšal sobotno deseto mesto Ane Drev. Tudi ona je po svoji najboljši ledeniški predstavi v karieri napovedala še boljše rezultate v nadaljevanju sezone. "Led je prebit, gremo naprej," je dejala.

Srečno, Tina Maze

Vidna slovenska rezultata, h katerima lahko dodamo uvrstitev med dobitnice točk Tine Robnik, sta pomembna tudi zaradi slovenske smučarske izpostavljenosti po zdaj potrjenem slovesu trikratne zmagovalke söldenske tekme Tine Maze. Najboljša slovenska alpska smučarka se je lahko v središču doline Ötz znova prepričala o odmevnosti svoje kariere in mednarodni priljubljenosti.

Tina Maze: Le še tekma v Mariboru, nato pa slovo. | Foto: Sportida Tina Maze: Le še tekma v Mariboru, nato pa slovo. Foto: Sportida

Četrtkova novinarska konferenca, na kateri je 33-letna Črnjanka dejala, da bo nastopila le še na mariborskem veleslalomu (7. januar), je bila namreč eden od netekmovalnih vrhuncev preteklega tedna v Söldnu.

Z lovci na intervjuje, avtograme in skupne fotografije se je nato srečevala tudi ob koncu tedna, še najbolj pa je bila vesela spodbudnih besed donedavnih tekmic, ki so ji druga za drugo želele veliko sreče in uspeha na novi poti.     

Gospa Veith le v izvidnici in na naslovnici

Mazejeva pa še zdaleč ni bila edina smučarka, ki so jo mnogi pogrešali na sicer pregovorno zahtevni ledeniški progi. Zaradi poškodb, upokojitev ali negotove prihodnosti je manjkalo še kar nekaj zvezdnikov. Med njimi tudi najboljša avstrijska smučarka Anna Veith, ki jo mnogi še vedno poznajo predvsem po dekliškem priimku Fenninger.

Dvakratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala je obiskala Sölden in na novinarski konferenci proizvajalca smuči Head pojasnila, da po lanski poškodbi marljivo trenira, a še ni povsem pripravljena na vrnitev.

Anna Veith upa, da se bo v tekmovalno areno vrnila novembra. | Foto: Sportida Anna Veith upa, da se bo v tekmovalno areno vrnila novembra. Foto: Sportida

S tem, kot kaže, vendarle ni prepričala vseh. Tako je tabloid Östereich v soboto objavil senzacionalistični naslovni članek z namigi o morebitni nosečnosti avstrijske športne zvezdnice. Kdor je članek tudi prebral, se je moral zadovoljiti zgolj s stavkom: "Lahko bi bila tudi noseča."    

Slovenski obrazi

Ledenik Rettenbach je bil tudi tokrat stičišče številnih Slovencev, ki si kruh služijo v "belem cirkusu" in so dodobra razpršeni po smučarskem globusu. Med drugim smo poleg mnogih serviserjev (Andrej Perovšek pri Švicarjih, Zvone Žirovnik in Lojze Debelak pri Švedinjah …) naleteli na Urbana Planinška, ki začenja novo sezono na čelu ruske ekipe, Jerneja Koblarja, ki se je po delovanju v norveški ekipi za kros posvetil izzivu postavljanja danskega smučarskega sistema, Anjo Kalan in Miho Malusa v japonski ekipi, člana avstrijskega strokovnega štaba Janeza Slivnika … 

Spomin na Draga Grubelnika
Našteti so že ničkolikokrat obiskali Sölden in se vozili po 13-kilometrski cesti od središča mesta do vznožja ledenika, s katero se na mogočnih serpentinah v nekaj minutah premaga kar 1.300 metrov nadmorske višine. A tokrat marsikdo med njimi ni bil ravnodušen, predvsem na sedmem ovinku, kjer je 17. novembra 2015 v prepad in smrt zapeljal nekdanji smučarski reprezentant Drago Grubelnik, ki je deloval v bolgarski reprezentanci. Njegovo vozilo je zgrmelo v 250 metrov globok prepad. 

V spomin nanj bodo njegovi smučarski prijatelji 17. februarja 2017 v Kranjski Gori organizirali drugi Grubin memorial.
Ovinek, ki je bil usoden za Draga Grubelnika. | Foto: MaPa Ovinek, ki je bil usoden za Draga Grubelnika. Foto: MaPa
Ne spreglejte