Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
22. 10. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Ana Drev Sölden svetovni pokal Katarina Lavtar Ana Bucik

Sobota, 22. 10. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Sölden, veleslalom (ž)

Napoved (dvo)boja za veliki globus

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Medtem ko je lanskoletna dobitnica velikega kristalnega globusa Lara Gut slavila zmago na uvodnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach, pa sta kljub vtisu o neizstreljenih nabojih za slovensko zadovoljstvo poskrbeli deseta Ana Drev in devetnajsta Tina Robnik.  

Zmagovalka uvodnega veleslaloma v Söldnu je Švicarka Lara Gut, druga je bila Američanka Mikaela Shiffrin (levo), tretja pa Italijanka Marta Bassino (desno). | Foto: Reuters Zmagovalka uvodnega veleslaloma v Söldnu je Švicarka Lara Gut, druga je bila Američanka Mikaela Shiffrin (levo), tretja pa Italijanka Marta Bassino (desno). Foto: Reuters

Švicarka Lara Gut je ob čudoviti sončno-zimski kulisi s prepričljivo zmago na uvodni tekmi nove zime v Söldnu tekmicam odčitala pravo veleslalomsko lekcijo. Že v prvem teku je uresničila drzno idejo napadalnega sloga. Zgolj trojica je zanjo zaostala za manj kot dve sekundi, najmanj pa Mikaela Shiffrin (1,42).

V drugo je mlada Američanka za lanskoletno dobitnico velikega globusa, ki si je lahko privoščila manj tvegano predstavo, zaostala le za dve stotinki, s skupnim zaostankom 1,44 pa je bila vendarle daleč od zmage, a zadovoljna z uvrstitvijo na stopničke. Podobno velja tudi za tretjo, Italijanko Marto Bassino, katere zaostanek je znašal skoraj dve sekundi.

Krepko višja pa sta bila zaostanka obeh Slovenk s točkami. Ana Drev je na desetem mestu zaostala tri sekunde in 29 stotink, medtem ko pa je zaostanek Tine Robnik (19.) znašal že 3,93.

Napoved boja za veliki globus?

Ob veliki neznanki o konkurenčnosti in tekmovalni širini povratnic Lindsey Vonn in Anne Veith, ki sta izpustili söldenski veleslalom, lahko sicer prav v dvoboju Gutove in Shiffrinove iščemo osrednji kandidatki za veliki kristalni globus. Prav veleslalom pa bo njuna osredja presečna množica. Gutova bo namreč ob veleslalomu glavnino točk iskala v hitrih disciplinah, Shiffrinova pa v slalomu, čeprav napoveduje tudi kakšen nastop v superveleslalomu in celo v smuku.

Ana Drev je sezono odprla z desetim mestom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ana Drev je sezono odprla z desetim mestom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ana Drev tako dobro še ni začela

Med prvimi, ki je tokrat čestitala najboljšim, je bila Tina Maze, ki se je rešila vprašanj o koncu kariere, tako da je lahko uživala v rekreativnem smučanju in ogledu tekme. Vlogo prve veleslalomske dame reprezentance pa je sicer že lani prepustila Ani Drev. Ta je sezono odprla z najboljšim rezultatom v Söldnu (10.), a po nastopu vseeno ni skrivala mešanih občutkov.

"Nisem ponovila najboljših voženj s treningov. A ne smem biti preveč kritična do sebe, zato bom iz teh dveh nastopov potegnila le najboljše. Na določenih delih sem bila dobra. Res pa je, da sem na nekaterih odsekih, predvsem v spodnjem delu druge proge, izgubila preveč," je dejala Drevova, presenečena nad ravnjo smučanja zmagovalke. "V prvi vožnji je bila za dva razreda boljša. Takšno vožnjo si je vredno ogledati še enkrat, a verjamem, da bo v nadaljevanju sezone drugače," je dodala.

Tina Robnik je tretjič v karieri prišla do točk svetovnega pokala. | Foto: Tina Robnik je tretjič v karieri prišla do točk svetovnega pokala.

Tina Robnik "premagala" sestro Matejo

Precej boljše volje je bila devetnajsta Tina Robnik, čeprav se je zavedala, da bi lahko končala tudi z zajetnejšo bero točk. Na prvi progi se je namreč s štartno številko 36 zavihtela na enajsto mesto, v drugo pa izgubila osem mest in vknjižila drugi rezultat kariere.

"V prvi vožnji sem se presenetila. Trudila sem se v drugi, čeprav sem bila ob pogledu na semafor nato razočarana. Zdaj trdim, da je končni izkupiček razlog za zadovoljstvo," pravi 25-letna Savinjčanka, po sestri Mateji še druga članica družine Robnik s točkami v Söldnu.  Starejša sestra je bila tu pred osmimi leti 23.

Polovični izkupiček Katarina Lavtar je tekmo končala s padcem in bolečinami v levem zapestju. | Foto: Katarina Lavtar je tekmo končala s padcem in bolečinami v levem zapestju.

Za Katarino Lavtar in Ano Bucik pa se je uvodno dejanje nove sezone končalo že v dopoldanskem delu. Prva je po ne povsem zanesljivi predstavi padla ob izteku strmine ter si pri tem nekoliko poškodovala zapestje, drugo pa je na 39. mestu od prvega veleslalomskega finala ločilo sedem desetink.

"Ker mi niz zavojev ni uspel, sem v spodnjem delu pritisnila na plin, a to plačala z odstopom. Vseeno nisem pretirano razočarana, saj je to šele začetek sezone," je svoj nastop ocenila Lavtarjeva, medtem ko pa je Bucikova misli že preusmerila proti novembrskem slalomu v Leviju: "Čutim veleslalomski napredek, ki se odraža tudi v večji tekmovalnosti. Vem, kje in kako graditi. Sicer pa vesela tega nastopa, saj sem začutila tekmovalni utrip. Zdaj me čaka slalomski trening."

Sölden, veleslalom (ž)


Končni vrstni red:
1. Lara Gut (Švi)              2:23,02      
2. Mikaela Shiffrin (ZDA)       +1,44
3. Marta Bassino (Ita)          +1,93
4. Stephanie Brunner (Avt)      +2,28
5. Sofia Goggia (Ita)           +2,77
6. Tessa Worley (Fra)           +2,82
7. Michaela Kirchgasser (Avt)   +3,01
8. Petra Vlhova (Slk)           +3,23
9. Federica Brignone (Ita)      +3,24
10. Ana Drev (Slo)               +3,29
...
19. Tina Robnik (Slo)          +3,93

- ni se uvrstila v finalno vožnjo: Ana Bucik (Slo)
- odstopila na prvi progi: Katarina Lavtar (Slo)

 

Ne spreglejte