Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
25. 5. 2020,
10.17

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

Natisni članek

Cortina d'Ampezzo svetovno prvenstvo olimpijske igre Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 25. 5. 2020, 10.17

3 leta, 10 mesecev

Smučarji brez svetovnega prvenstva?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

Bodo Ilki Štuhec za zeleno mizo za eno leto podaljšali status aktualne svetovne prvakinje v smuku? Italijanska smučarska zveza namreč predlaga preložitev svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo v leto 2022. A to je tudi zima, ki je rezervirana za olimpijske igre v Pekingu z okolico.

Potem ko je Cortina d'Ampezzo letošnjega marca ostala brez velikega finala svetovnega pokala, pa negotovost zaradi novega koronavirusa vpliva tudi na svetovno prvenstvo, ki bi ga moralo to olimpijsko smučarsko središče gostiti prihodnje leto (7.–21. 2. 2021). Do odprtja prvenstva, na katerem naj bi Ilka Štuhec vnovič branila naslov smukaške svetovne prvakinje, nas loči še 258 dni. Vsaj uradno. Morda še celo precej več.

Ilka Štuhec brez svetovnega prvenstva v letu 2021? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ilka Štuhec brez svetovnega prvenstva v letu 2021? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Italijanska smučarska zveza (FISI) bo namreč na naslov Mednarodne smučarske zveze (FIS) naslovila predlog za preložitev svetovnega prvenstva iz leta 2021 v leto 2022. Ker bo zima 2021/22 olimpijska, bi prvenstvo potekalo šele marca, torej po olimpijskih igrah v Pekingu (4.– 20.2.2022).

Kot pojasnjujejo v Cortini d'Ampezzo, se v Dolomitih bojijo drugega vala epidemije koronavirusa, zato želijo prehiteti dogodke.

Morebitna selitev prvenstva v leto 2022 bi seveda posledično postregla tudi z velikimi prilagoditvami v koledarju svetovnega pokala. Ta utegne biti močno spremenjen že v prihodnji zimi, saj pri FIS pripravljajo različne scenarije. Ti vključujejo manjše število tekem, po možnosti le v Evropi in v strnjenih sklopih. O tem, ali bo obveljal osnovni koledar, pa naj bi pri FIS odločali septembra.

Reševanje slovitega Wengna

Ugodnejše novice pa prihajajo iz Švice. Potem ko je tamkajšnja smučarska zveza po sporu z lokalnimi organizatorji predlagala izločitev slovitega Wengna iz koledarja svetovnega pokala, je v dogajanje posegel podjetnik Jörg Moser. Z donacijo v višini 300 tisoč švicarskih frankov ( dobrih 283 tisoč evrov) je začasno pogasil požar. Švicarji so umaknili pobudo za umik tekem, sprti strani pa sta dobili kar nekaj dodatnega časa za zgladitev spora.
Sportal Za Ilko premaknila vse skale od Maribora do Kanina
Anna Veith
Sportal Ni bila lažna novica: res je konec smučarske pravljice
Ne spreglejte