Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 2. 2015,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

biatlon svetovno prvenstvo Kontiolahti Lenart Oblak Anja Eržen Urška Poje Rok Tršan

Sobota, 28. 2. 2015, 20.49

8 let

Slovenski debitanti si na svetovnem prvenstvu želijo najboljših predstav v sezoni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za dve slovenski biatlonki in dva biatlonca bo prihajajoče svetovno prvenstvo na Finskem prvo v njihovih karierah. Oblak, Erženova, Tršan in Pojetova se želijo pokazati v najboljši luči.

Lenart Oblak in Anja Eržen nista čista novinca v slovenski članski reprezentanci, Rok Tršan in Urška Poje pa. Četverice trenutno še ne obremenjujejo rezultatska pričakovanja, so namreč tekmovalci prihodnosti, katerih naloga je v tem trenutku le čim bolje osvojiti biatlonske prvine in se kar se da dobro prilagoditi napornemu ritmu tekmovanja na najvišji ravni.

Svetovno prvenstvo bo zanje tako posebno doživetje, glavni trener reprezentance Uroš Velepec od njih pričakuje le "najboljše nastope v sezoni". Sami pri napovedih ostajajo realistični, a je seveda jasno, da si kot tekmovalci želijo čim višje.

Lenart Oblak vesel, da na prvenstvo sploh potuje

Še najbolj konkreten je pred odhodom na sever Evrope 23-letni Lenart Oblak: "Zagotovo si želim nastopiti na zasledovalni tekmi (za to se mora na šprintu uvrstiti med 60 najboljših op. p.), to je moj cilj že celotno sezono. Enkrat sem bil že zelo blizu, zmanjkali sta mi samo dve desetinki v Antholzu, ampak tam sem dobro streljal in se v teku nisem počutil najbolje. Takrat sem šele prihajal v formo, to sem dosegel pozneje, 14 dni po tem na evropskem prvenstvu, kjer mi pa strelsko ni šlo. Odtekel sem najboljše v sezoni. Zdaj si res želim to dvoje združiti na svetovnem prvenstvu."

"Če bi me vprašali pred desetimi dnevi, bi vam zagotovil, da me na tem prvenstvu ne bo," še pravi Oblak, ki je imel v zadnjem času nekaj težav s poškodbo. Za kaj je pravzaprav šlo? "Čevelj me je tiščal na medialni strani gležnja in zaradi nenehnega pritiska se je razrasla kost. Pojavila se je oteklina, tako da v Novem mestu na svetovnem pokalu niti čevlja nisem mogel obuti. Najprej so zdravniki mislili, da gre za bakterijsko okužbo, in so mi že dali antibiotike, nato, po pregledu krvi, pa se je pokazalo, da ne gre za to. Antibiotike sem moral porabiti do konca, zato osem dni nisem mogel trenirati, obležal sem in nisem delal nič. Tudi ko sem začel trenirati, sem se že po nekaj metrih počutil zelo slabo in sem bil že zelo skeptičen, ali bom sploh lahko potoval na prvenstvo," je pojasnil.

Ampak zdaj je zdrav. "Počutim se dobro, močno. Nekaj treninga sem izgubil, ampak na zadnjih meritvah pri naši zdravnici se je izkazalo, da imam najboljše izvide letos. Na nek način sem se tudi odpočil, glava je bila 'na off', telo se je regeneriralo in zdaj sem res optimističen," je še pojasnil tekmovalec, ki v tej sezoni sicer ni vknjižil točk svetovnega pokala, na svetovnem želi to popraviti (na biatlonskih svetovnih prvenstvih se delijo tudi točke za svetovni pokal), a pravi, da ne ve, kaj ga na Finskem čaka: "Tekmo bom vzel tako kot vsako drugo, težko pa povem čisto zanesljivo, saj je to vseeno moje prvo svetovno prvenstvo. Štartal bom tako kot na vsaki drugi tekmi svetovnega pokala, ne pričakujem kakšne velike razlike. Tudi gledalcev mislim, da bo prej manj kot na nekaterih tekmah svetovnega pokala. Ne vidim razloga, da bi bilo bistveno drugače, več o tem pa vam bom lahko povedal po prvenstvu."

Anja Eržen o pričakovanjih noče govoriti

Tudi Anja Eržen s potekom sezone ne more biti ravno zadovoljna, zato ji prvenstvo, ki se zanjo najverjetneje začenja že v četrtek, ko bo v mešani štafeti najverjetneje nadomestila obolelo Tejo Gregorin, ponuja priložnost, da le pride do rezultata, ki bi ji pred nadaljevanjem kariere vlil nekaj samozavesti.

"V začetku sezone moja tekaška forma ni bila na tisti ravni, kot bi si želela. Ko se je vendarle začela dvigati, je prišla bolezen in naredila svoje," pravi 22-letna biatlonka: "Poskušala bom pač narediti korak naprej in prikazati tudi kakšno boljšo tekaško predstavo. O pričakovanjih ne bi govorila, upam le, da bom na tekmah uživala."

Urška Poje še na drugem svetovnem prvenstvu ta mesec

Najmlajša članica slovenske biatlonske odprave Urška Poje, ki bo 18. rojstni dan praznovala 10. maja letos, potuje še na drugo svetovno prvenstvo v enem mesecu. Nastopila je namreč na nedavnem mladinskem SP v Belorusiji, kjer se je izkazala predvsem na zasledovalni tekmi, na kateri je osvojila četrto mesto.

"Tudi jaz kakšnih konkretnih pričakovanj nimam, upam, da bom opravila tako, kot sem na mladinskem svetovnem prvenstvu, vsaj v drugem delu. Na članskem je konkurenca velika, veliko močnejša, upam lahko le, da bom strelsko in tekaško naredila, kot najbolje zmorem. Že s tem bom zelo zadovoljna, ne ciljam pa na neke rezultate. Na prvenstvo grem čisto brez tega bremena," pravi mladenka, ki je v tej sezoni že izkusila tudi svetovni pokal, o primerjavah med konkurencama pa dodaja: "Videla sem, kako so nekatere tekmovalke med članicami močne in kako izstopajo. Pri mladinkah trenutno ni nobene, ki bi prav izstopala, pri članicah pa sta Domračeva in Mäkäräinenova v nekem svojem razredu."

Rok Tršan se posveča hitrejšemu streljanju

Nekdanji smučarski tekač Rok Tršan se je dobro vklopil v biatlon. "Nekih rezultatskih pričakovanj nimam, predvsem je pomembno, da poskusim čim bolje odstreljati in malo boljše odteči kot na prejšnjih tekmah," nam je mirno razlagal 22-letnik, ki mu biatlonski cirkus ni prišel do živega: "Nič nisem živčen, povsem sproščen sem. Za zdaj se še učim, zato nisem obremenjen. Biatlon sem spremljal že prej in razen streljanja, ki ga nisem bil vajen, me ni nič preveč presenetilo. Iz teka sem navajen težkih tekem, tam sem že dirkal v svetovnem pokalu, pa na svetovnih prvenstvih, mladinskih svetovnih, celinskem pokalu … Vse je zelo podobno."

Tršan kot čisti novinec v športu ima v tej sezoni zelo konkretne naloge. Navaditi se mora na puško, tako na strelišču kot v teku. "Zdaj sem treniral hitrost do prvega strela, da se čim prej pripravim, čim prej uležem, vstavim magazin in ustrelim. To mi je zdaj na treningu že kar dobro uspelo in zdaj upam, da se tega na tekmi ne bom ustrašil in predolgo čakal na prvi strel. Ustreliti moram hitro, pa četudi zgrešim. Tega se moram naučiti, poleg pravilne izvedbe strelov, seveda."

Svetovno prvenstvo v Kontiolahtiju se bo začelo v četrtek, 5. marca, slovenska reprezentanca se bo na Finsko podala v ponedeljek.

Ne spreglejte