Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2023,
16.54

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Nemčija Francija Norveška Östersund Anton Vidmar Lovro Planko Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 30. 11. 2023, 16.54

4 mesece, 4 tedne

Biatlon, Östersund, moška štafeta 4 x 7,5 km

Slovencem kazalo izvrstno, zalomilo se je samo na enem streljanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Johannes Thingnes Boe | Norveška štafeta z izjemnim Johannesom Thingnesom Boejem je bila danes za tekmece neulovljiva. | Foto Guliverimage

Norveška štafeta z izjemnim Johannesom Thingnesom Boejem je bila danes za tekmece neulovljiva.

Foto: Guliverimage

Slovenska moška biatlonska štafeta je na tekmi svetovnega pokala v Östersundu na Švedskem danes zasedla solidno deveto mesto. Naši četverici je po nastopih Mihe Dovžana in Jakova Faka kazalo še veliko bolje, pa se je nato na streljanju stoje zalomilo Lovru Planku. Toni Vidmar je svoj nastop opravil z dvema popravama. Zmagala je norveška četverica pred Francijo in Nemčijo.

Anamarija Lampič
Sportal Slovenke ujele deseterico, zmaga Norvežankam

Miha Dovžan je šel v ogenj prvi izmed slovenske četverice in svoj nastop opravil z odliko. Na obeh strelskih postankih je bil brezhiben, Jakovu Faku pa je predal izvrstno peto mesto in vsega 15 sekund zaostanka za tedaj vodilno Švico.

Tudi Fak je streljal odlično, tako leže kot stoje pobelil vse tarče, vodstvo je do druge predaje prevzela Norveška, Slovenija pa je zadržala peto mesto z dobrimi 46 sekundami zaostanka. Naslednji Slovenec Lovro Planko je nato odlično opravil s prvim strelskim postankom, bil je brezhiben, na drugem pa se mu je pošteno zalomilo.

V streljanju stoje je 22-letnik po dveh neuspešnih popravah pridelal dva kazenska kroga, slovenska štafeta pa je zdrsnila na 11. mesto. Do predaje je Planko pridobil eno mesto. Norveško je tedaj v vodstvu še utrdil najboljši biatlonec sveta Johannes Thingnes Boe.

Toni Vidmar je bil zadnji Slovenec na tekmovališču, do prvega postanka na strelišču se je prebil na deveto mesto, po eni popravi pa s tekmo nadaljeval na osmem. Tudi na drugem strelskem postanku je moral enkrat popravljati, spet izgubil mesto in kot deveti prišel tudi v cilj.

Norvežani, v postavi Endre Stroemsheim, Tarjei in Johanes Thingnes Boe ter Vestle Sjaastad Christiansen, so zanesljivo zmagali, Francozi pa so na zadnjem streljanju dobili dvoboj s štafeto Nemčije. Johannesu Kühnu se je zapletlo, moral je celo v kazenski krog, prednost pred zasledovalci pa je bila dovolj velika, da stopničke reprezentance, ki jo vodi Uroš Velepec, niso bile ogrožene.

Jutri bo v Östersundu ženski sprint, tekma pa se bo začela ob 14.45. V soboto bo še moška sprinterska tekma (14.45), tekmovanja na prvi postaji letošnjega svetovnega pokala pa se bodo končala v nedeljo z obema zasledovalnima tekmama. Karavana se nato seli v Hochfilzen v Avstrijo.

Miha Dovžan: Bilo je zelo mraz, v stoje se skoraj ni čutilo prstov in je prav poseben izziv ustreliti ničlo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Miha Dovžan: Bilo je zelo mraz, v stoje se skoraj ni čutilo prstov in je prav poseben izziv ustreliti ničlo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Prekinil prekletstvo slabega streljanja

"Res dobra tekma danes zame. Ko si povsem zraven že od samega začetka, je tudi teči veliko bolj v užitek. Prekinil sem tudi prekletstvo slabega streljanja iz preteklih let, imel sem pa resnično dobre smuči. Zelo dober občutek, ko sem se odpeljal lahko tudi Norvežanu. Na strelišču sem pokazal svoje znanje, moral sem prikazati to le še na tekmi. Bilo je zelo mraz, v stoje se skoraj ni čutilo prstov in je prav poseben izziv ustreliti ničlo," je za Smučarsko zvezo Slovenije tekmo ocenil Miha Dovžan.

"Tekmo je že tradicionalno odprl Miha Dovžan in mu je uspela ena najboljših predstav v zadnjih letih. Streljal je brez napake na obeh strelskih postankih, v zaključku zadnjega kroga pa je v neposrednem dvoboju prehitel Nemca in Norvežana," je bil nastopa kolega vesel tudi Jakov Fak in dodal še: "Predal sem na petem mestu, tako kot sem sprejel predajo. Sicer pa sem imel danes na progi veliko izzivov. Enostavno nisem imel hitrosti, ki bi si jo želel na smučeh. Zato sem usmeril vso koncentracijo na streljanje in zadel dve ničli, s čimer sem poskrbel, da nisem nič izgubil glede samih mest, nisem pa tudi nič pridobil. Rad bi videl, da bi lahko naredil kaj več, a sem potegnil svoj maksimum."

Najmlajši član štafete Lovro Planko je bil danes odličen do drugega strelskega nastopa. "Danes sta dva fanta pred menoj in tudi Toni na koncu res dobro opravili svoje delo, jaz pa sem žal malce razočaral. Streljanje leže je bilo še dobro, potem pa niti ne vem točno, kaj se je zgodilo. Na postanek sem prišel še dokaj sproščen in tudi spočit, ampak ne vem, nekako ni šlo v tarčo. Žal mi je, da sem z osmimi streli zadel le tri tarče. V zadnjem krogu sem se boril in poskušal pridobiti notri, kar se je dalo, a sem bil žal danes jaz najšibkejši člen ekipe," je bil razočaran.

Izidi štafete 4 x 7,5 km:

1. Norveška       1:14:28,4 (0+7)
(Endre Stroemsheim, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Vetle Sjaastad Christiansen)
2. Francija        +   20,6 (0+11)
3. Nemčija             50,5 (1+16)
4. Avstrija          1:44,5 (0+2)
5. Italija           1:45,0 (0+16)
6. Švedska           2:17,9 (2+16)
7. Švica             2:21,7 (1+13)
8. Finska            2:33,9 (0+6)
9. Slovenija         2:35,5 (2+6)
(Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko, Anton Vidmar)

10. Češka             2:33,7 (0+11)

Preberite še:

Uroš Velepec
Sportal Dvojna nemška zmaga razveselila Velepca, do točk tudi trije Slovenci
Lisa Vittozzi
Sportal Zmaga v Italijo, velika vrnitev Nemke, Lena Repinc do prvih točk
Lou Jeanmonnot
Sportal Franciji napet spopad z Norveško, slovenski kvartet soliden
Polona Klemenčič, Oberhof 2023
Sportal Polona Klemenčič in Jakov Fak za uvod tik pod stopničkami!
Ne spreglejte