Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 11. 2023,
16.04

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Östersund Anamarija Lampič Anamarija Lampič Lena Repinc Matic Repnik Miha Dovžan slovenska biatlonska reprezentanca

Sobota, 25. 11. 2023, 16.04

5 mesecev

Biatlon, Östersund, mešane štafete

Franciji napet spopad z Norveško, slovenski kvartet soliden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Lou Jeanmonnot | Francoska štafeta (na sliki Lou Jeanmonnot) je zmagovalka druge tekme nove sezone svetovnega biatlonskega pokala. | Foto Guliverimage

Francoska štafeta (na sliki Lou Jeanmonnot) je zmagovalka druge tekme nove sezone svetovnega biatlonskega pokala.

Foto: Guliverimage

Na drugi tekmi nove sezone svetovnega biatlonskega pokala v Östersundu na Švedskem so se pomerile mešane štafete. Francoska četverica se je veselila tesne zmage v boju z Norveško, tretja je bila štafeta Italije. Slovenska vrsta z Miho Dovžanom, debitantom Maticem Repnikom, Leno Repinc in Anamarijo Lampič je zasedla 12. mesto. Z brezhibnim streljanjem sta se izkazala prav najmlajša, Repnik in Repinčeva.

Polona Klemenčič, Oberhof 2023
Sportal Polona Klemenčič in Jakov Fak za uvod tik pod stopničkami!

Za slovensko vrsto je tekmo začel Miha Dovžan in po neprepričljivem strelskem nastopu (pet poprav) Repniku predal 17. mesto in več kot minuto zaostanka za vodilno Norveško. Mladi debitant v svetovnem pokalu se je nato odrezal dobro na strelišču, ko je pobelil vseh deset tarč, je pa v smučini pridelal še nekaj zaostanka za najboljšimi, Slovenija je tako na drugi predaji za vodilno Norveško – to je v vodstvu kljub dvema popravama zanesljivo zadržal zadnja leta najboljši biatlonec sveta Johannes Thingnes Boe – zaostajala že 2:53,8 in zasedala 18. mesto.

Tudi Lena Repinc je bila popolna na strelišču in počasi pridobivala mesta, mlada Bohinjka je tako Anamariji Lampič predala 15. mesto. Pred zadnjo predajo je vodstvo prevzela Francija, Justine Braisaz-Bouchet je na progi prehitela Karoline Offigstad Knotten, tretja pa je bila Nemčija. Slovenska vrsta je za vodilno Francijo takrat zaostajala že nekaj več kot štiri minute.

Lampičeva je bila na prvem strelskem postanku zanesljiva, imela je le eno popravo in Slovenijo popeljala na 14. mesto, do zadnjega streljanja je s hitrim tekom napredovala na 12., nato pa se ji je v streljanju stoje malce zalomilo. Sprva je zgrešila dva strela, nato pa ji je s tremi dodatnimi naboji uspelo pobeliti le eno tarčo in morala je v kazenski krog. Na progi je bila nato dovolj hitra, da je ubranila končno 12. mesto.

V zadnji predaji je Norvežanka Ingrid Landmark Tandervold spet prehitela Francozinjo Lou Jeanmonnot, huda bitka pa je potekala v boju za tretje mesto. Po prvem streljanju je Jessica Jislova na stopničke postavila Češko, tesno pa sta ji sledili Italijanka Lisa Vitozzi in Nemka Vanessa Voigt. Na zadnjem streljanju je bila Francozinja brezhibna, Tandervoldova pa je z dvema popravama izgubila spopad za zmago, Vitozzijeva in Voigtova sta že pred streljanjem prehiteli Jislovo, Italijanka je še streljala odlično in Italiji priborila tretje mesto. Nemška reprezentanca, ki jo kot glavni trener vodi Slovenec Uroš Velepec, je bila četrta.

"Za nami je zelo uspešen dan. Predvsem četrto mesto Jake in Polone je bilo res dobro. Izjemen začetek sezone za nas. Vsaj malo sem zadovoljen tudi z nastopom mešane štafete. Lena in Matic sta se izkazala z brezhibnim strelskim nastopom. Streljanje Anamarije za tekmo v sprintu je bilo 70-odstotno, kar je za nas zelo spodbudno. Zdaj se bomo pripravili na jutrišnje individualne nastope in upamo na najboljše," je uvod v sezono za Smučarsko zvezo Slovenije ocenil glavni trener slovenske vrste Ricco Gross.

Jutri sta v Östersundu na sporedu najdaljši posamični preizkušnji, 15-kilometrska ženska se bo začela ob 11.20, 20-kilometrska moška pa ob 14.30. Priložnost bodo dobila vsa štiri dekleta, ob Poloni Klemenčič, Anamariji Lampič in Leni Repinc še Živa Klemenčič, v moški konkurenci pa bosta ob Faku in Dovžanu nastopila še Lovro Planko in Anton Vidmar.

Izidi:

1. Francija                    1:09:09,9 (1+5)
2. Norveška                       + 15,7 (0+7)
3. Italija                          39,7 (1+9)
4. Nemčija                          55,7 (0+8)
5. Češka                            57,4 (0+7)
6. Švedska                        2:28,0 (0+9)
7. Švica                          2:59,8 (0+10)
8. Ukrajina                       3:37,2 (0+6)
9. Avstrija                       3:51,4 (0+14)
10. Finska                         4:28,1 (0+5)
...
12. Slovenija                      5:03,0 (1+9)
(Miha Dovžan, Matic Repnik, Lena Repinc, Anamarija Lampič)

Preberite še:

Miha Dovžan
Sportal Na pripravah se je sveži očka naspal, dva mladinca dozorela, debitant pa dobil priložnost
Marte Olsbu Roeiseland
Sportal Biatlonsko šampionko zdaj osrečuje mali Tobias
Živa Klemenčič
Sportal Mladenki na prelomnici
Jakov Fak & Toni Vidmar
Sportal Mladi as za petami Jakovu Faku: Čutim, da imam manjšo prednost
Ne spreglejte