Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

4

Natisni članek

Gorazd Bertoncelj Timi Zajc Timi Zajc Tilen Bartol smučarski skoki

Četrtek, 7. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Skrbi ga za nadarjena fanta

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

4

Timi Zajc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Premladi so, da bi zdržali celotno sezono. Zlasti ker še niso vajeni takšnega ritma. Veliko je potovanj, treninga praktično ni. Potrebujejo ga," največjo težavo pri 17-letnem Timiju Zajcu in tri leta starejšem Tilnu Bartolu vidi njun trener v mladi reprezentanci Gorazd Bertoncelj. Oba sta praktično novinca v svetovnem pokalu in nimata kilometrine. Domen Prevc, ki se je z njim pripravljal v poletnem obdobju, pa ni več pod njegovim okriljem. Zdaj trenira le še s člansko A-reprezentanco.

Timi Zajc je imel ob debiju v svetovnem pokalu v Visli nekaj smole, ko so ga zaradi nepravilnega dresa diskvalificirali. Ker nato v Kuusamu ni nastopil, je moral na novo priložnost počakati do Nižnega Tagila.

V Rusiji je bil nadarjeni 17-letnik na prvi tekmi odličen 12., v drugi seriji je s šestim dosežkom napredoval s 27. mesta. Na drugi tekmi je imel 22. rezultat. Njegov trener Gorazd Bertoncelj je njegove skoke na Daljnem vzhodu videl takole: "Drugi skok na prvi tekmi je bil zelo lep. Takšnih je v zadnjih dveh mesecih naredil kar nekaj. To so tisti pravi skoki, preostali so bili bolj povprečni. Za samozavest je spodbudno, da je prebil led. V kvalifikacijah sem videl, da je bil nekoliko nervozen, zato sem vesel, da je šel čez to in osvojil premierne točke v svetovnem pokalu."

"V sebi ima več"

Tilen Bartol | Foto: Sportida Foto: Sportida Ob prihodu v Nižni Tagil se je zelo dobro počutil tudi 20-letni Tilen Bartol – v svetovnem pokalu je sicer debitiral pred dvema letoma v Oberstdorfu, vendar je do te sezone skakal le na dveh tekmah in dosegel drugo in osmo mesto. Kvalifikacije je končal na 14. mestu, kar je bil dober obet za prihajajoči tekmi. Prva se mu nato ni posrečila, zato pa je bil med dobitniki točk v nedeljo, ko je bil 25.

"Tilen je res osvojil točke, vendar ima v sebi več. Kvalifikacijski skok je bil lep, drugi niso bili. Biti mora bolj konstanten," pravi Bertoncelj.

Največja težava pri mladih je prav konstantnost, zlasti ker niso navajeni napornega ritma tekmovanj. Ob tem pride na plan pomanjkanje treninga.Tekme si namreč sledijo iz tedna v teden, povrhu vsega pa veliko časa porabijo še za potovanja.

"Kakšen konec tedna bi z mladimi raje izpustili, a ni tekmovalcev, ki bi jih nadomeščali"

Gorazd Bertoncelj | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar In tega se trener mlade A-reprezentance zaveda: "Prav veliko časa za trening nam res ne ostane. Težava je v tem, da bi kakšen konec tedna radi spustili, vendar v ozadju ni tekmovalcev, ki bi jih nadomeščali. Premladi so, da bi zdržali celotno sezono. Zlasti ker še niso vajeni takšnega ritma. Veliko je potovanj, treninga praktično ni. Vse se lahko hitro poruši, ker so utrujeni. Na dolgih potovanjih na letalu počitka ni. Ko pri mladih enkrat začne vse skupaj ugašati in če tega ne ustaviš pravi čas, se ti ugasne za celotno sezono."

Ob tako uspešnem nadaljevanju bo lahko z njima več treniral šele po Engelbergu. Pred novoletno turnejo bo namreč deset dni tekmovalnega počitka. Pod Bertoncljem pa ne trenira več Domen Prevc. Najmlajši od bratov Prevc je bil namreč z mlado ekipo celotno poletje, pred tremi tedni pa so se odločili, da se v celoti preseli v člansko A-ekipo.

Ker z Domnovo formo ni bil nihče zadovoljen, so vzeli stvari v svoje roke drugi

Domen Prevc | Foto: Sportida Foto: Sportida "Glede njegovega procesa lahko rečem, da imajo vajeti v svojih rokah. Za zdaj imajo pregled nad celotnim procesom," je razložil Bertoncelj.

V preteklih letih se je po prihodu s tekem svetovnega pokala vrnil k mladi ekipi, zdaj pa se bo to spremenilo: "V preteklosti se je na prvih tekmah sezone priključil članski ekipi, nato smo med tednom sodelovali. Ker z njegovo skakalno formo ni bil zadovoljen nihče, smo se odločili, da oni vzamejo stvari v svoje roke. Z njim je zadnje tedne treniral Jani Grilc. Zdaj so drugi ljudje okoli njega in upajmo, da se bo zgodil preblisk."

Ne spreglejte