Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2024,
17.55

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

Natisni članek

Saporo Noriaki Kasai smučarski skoki

Četrtek, 15. 2. 2024, 17.55

2 meseca, 2 tedna

Saporo v pričakovanju nastopa 51-letnega japonskega veterana

Noriaki Kasai v boj za to, kar mu je zadnjič uspelo pred več leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21
Noriaki Kasai | Noriaki Kasai je v zadnjih tednih pokazal odlično formo. Se mu bo v petek prvič po štirih letih uspelo uvrstiti na tekmo svetovnega pokala? | Foto Sportida

Noriaki Kasai je v zadnjih tednih pokazal odlično formo. Se mu bo v petek prvič po štirih letih uspelo uvrstiti na tekmo svetovnega pokala?

Foto: Sportida

Smučarski skakalci so po Lake Placidu že zbrani v Saporu, kjer jih v soboto in nedeljo čakata individualni preizkušnji, že v petek ob 8. uri po srednjeevropskem času pa prve kvalifikacije. V teh bo nastopil tudi ljubljenec občinstva Noriaki Kasai. Enainpetdesetletni rekorder po številu nastopov v svetovnem pokalu se bo poskušal uvrstiti na svojo 570. tekmo svetovnega pokala. Glede na zadnje predstave upravičeno upa, da se mu po več letih znova uspe vrniti na tekmo te ravni. V Saporu bo v kvalifikacijah skakala trojica "mladih upov" z največ nastopi - ob Kasaiu še Simon Ammann in Kamil Stoch -, kar je Poljak ovekovečil na družbenem omrežju.

Noriaki Kasai
Sportal Nove stopničke za Noriakija Kasaia in vrnitev v svetovni pokal

Moška skakalna karavana se je iz ZDA preselila na Japonsko, kjer bosta ta konec tedna dve posamični tekmi. Ljubitelji smučarskih skokov se nadejajo, da na vsaj eni vidijo veterana Noriakia Kasaia.

Enainpetdesetletni Japonec še zdaleč ni pripravljen na konec kariere. Še več, v letošnji sezoni je dvignil formo in na večini tekem drugorazrednega celinskega pokala premagoval tudi tri desetletja mlajše rojake. Na dveh domačih pokalih v Saporu je skočil na stopničke, prvič, odkar se je srečal z abrahamom, je tudi zmagal.

S spodbudnimi predstavami, v začetku tedna je skočil prek 140 metrov in zaostal le za Keičijem Satom, si je prek nacionalnega paketa prislužil mesto v ekipi za Saporo. To ob omenjeni dvojici sestavljajo še Rjoju Kobajaši, Ren Nikaido, Junširo Kobajaši, Naoki Nakamura, Taku Takeuči, Sakutaro Kobajaši in Asahi Sakano.

Enainpetdesetletnik je s 569. nastopi rekorder po številu tekem svetovnega pokala. | Foto: Reuters Enainpetdesetletnik je s 569. nastopi rekorder po številu tekem svetovnega pokala. Foto: Reuters

Trojica skakalcev z največ nastopov na kupu

Kasai je nesporni rekorder po številu nastopov na tekmah svetovnega pokala. Trenutno je pri številki 569 in je eden zgolj dveh, ki se lahko pohvalita s 500 tekmami. Prejšnji konec tedna je to uspelo še 42-letnemu Švicarju Simonu Ammannu. Na tretjem mestu je še vedno aktivni Kamil Stoch s 428. nastopi na tekmah najvišje ravni.

Šestintridesetletni Poljak je na družbenem omrežju objavil fotografijo trojice iz Sapora in sprožil pravo komentatorsko evforijo. "Včasih so rekli nič ni nemogoče ... Nemogoče je posneti bolj ikonično fotografijo 🤩 Legende! Veseli nas, da imamo vse tri v svetovnem pokalu;" so zapisali pri Mednarodni smučarski zvezi. "Čisto preveč legend na kupu", "Trije mladi obetavni skakalci", "Raven osupljivosti fotografije je nad vsemi mogočimi lestvicami" in podobni komentarji so se zvrstili pod Stochovo objavo.

Trojica "mladeničev" na kupu v Saporu:

Zadnje točke segajo v 2019 in Planico

Kdo ve, morda bomo konec tedna prvič po decembru 2019 in Willingenu videli vse tri na tekmi svetovnega pokala. Če sta Ammann in Stoch redna udeleženca, se je Kasai v prvo serijo zadnjič uspel uvrstiti februarja 2020 prav v Saporu. Neumorni šampion je v kvalifikacijah zadnjič skakal v lanski sezoni, a se mu ni uspelo uvrstiti na tekmo.

Alexander Stöckl
Sportal Napeti odnosi v norveški reprezentanci

Zadnjič je točke na najvišji ravni osvojil na tradicionalnem zaključku sezone v Planici, marca 2019 je bil na posamični tekmi 19. Istega leta je z ekipo na Letalnici bratov Gorišek poletel do četrtega mesta. 

Peter Prevc
Sportal Luksuz za Petra Prevca, ki si bo potovanje na Japonsko popestril s Pahorjem #video

Vrnitev Prevca

Na Japonskem se v slovensko ekipo vrača kapetan Peter Prevc, ki je prejšnji teden oznanil, da bo marca v Planici končal bogato kariero. Enaintrideetletnik je nato izpustil tekme v Lake Placidu, v Aziji pa je spet med peterico Roberta Hrgote. Peter Prevc bo tekmoval prvič po napovedi konca kariere. | Foto: Guliverimage Peter Prevc bo tekmoval prvič po napovedi konca kariere. Foto: Guliverimage

V tej so tako še Lovro Kos, ki je v deželo vzhajajočega sonca pripotoval s popotnico premierne posamične zmage in drugega mesta, Timi Zajc, Domen Prevc in Žak Mogel.

Kvalifikacije se bodo začele ob 8. uri, sobotna tekma pa je prav tako predvidena ob 8. uri. 

Spored, Saporo

Petek, 16. februar
8.00 kvalifikacije

Sobota, 17. februar
8.00 posamična tekma

Nedelja, 18. februar
1.30 kvalifikacije
3.00 posamična tekma

Lovro Kos
Sportal Lovro Kos in Domen Prevc za konec dolgega dne šesta, zmaga Avstrijcema
Lovro Kos, Philipp Raimund, Stefan Kraft
Sportal Lovro Kos še enkrat odličen: Za mano je neverjeten vikend! #video
Ne spreglejte