Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2023,
12.50

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

Natisni članek

Neja Dvornik Andreja Slokar Ana Bucik veleslalom slalom Kranjska Gora alpsko smučanje Zlata lisica Janez Slivnik

Torek, 19. 12. 2023, 12.50

4 mesece, 1 teden

Temperaturni obrat nagaja organizatorjem Zlate lisice

Otežena priprava Zlate lisice: "Do zadnje minute moram verjeti, da nam bo uspelo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11
Kranjska Gora Zlata lisica 2023 | Temperaturni obrat nagaja organizatorjem Zlate lisice. | Foto Vid Ponikvar

Temperaturni obrat nagaja organizatorjem Zlate lisice.

Foto: Vid Ponikvar

Janez Slivnik, vodja slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc, ki so mu zaupali tudi naloge vodje tekmovanja za ženski svetovni pokal v Kranjski Gori, je predstavil zahteven izziv, s katerim se organizatorji Zlate lisice soočajo pri pripravi proge. Vreme s temperaturnim obratom ni naklonjeno zasneževanju s topovi.

Andrej Rečnik Zlata lisica 2023
Sportal "To ne more biti 60. Zlata lisica. Tega ne bomo dovolili."

Vreme je decembra postreglo tudi z nizkimi temperaturami, tako da so lahko pripravljali tehnični sneg. Vendar pa vseh snežnih topov niso mogli zagnati zaradi težav z motno vodo, je stanje predstavil Janez Slivnik. Vodo za strojno zasneževanje s topovi namreč črpajo iz Save, ta pa zaradi mulja, ki se je dvignil zaradi katastrofalne povodnji, ni bila primerna za uporabo, saj bi lahko zamašila filtre in šobe topov. "Trenutno je celoten sistem usposobljen, res je, da smo imeli kar nekaj zagonskih težav, ampak trenutno sistem deluje, kar me zelo veseli," je v izjavi za STA dejal Slivnik, ki pa še ni povsem brez skrbi.

"Trenutna vremenska napoved ni ravno optimistična"

"Trenutna vremenska napoved ni ravno optimistična, je predvsem zelo velika inverzija, se pravi, da je v višinah pretoplo, zaradi toplotnega obrata je nemogoče delati sneg, v cilju pa zadnji dve noči prav tako ni bilo mogoče zasneževanje. Upam, da se bo ta trend obrnil in da bodo proti koncu tedna temperature znova dopuščale zasneževanje in da bodo lahko izkoristili vsako minuto, ko so temperature pod ničlo," je dejal Slivnik. "Največ tehničnih težav so imeli na štartu ženskega veleslaloma, pa na vhodu v zadnjo strmino, kjer imajo primanjkljaj snega."

"Mislim, da imam z ekipo, ki je zadaj in ki zna delati, in z žičničarji dosti dobre možnosti, da bodo to izpeljali, nismo pa še stoodstotno sproščeni." | Foto: Nebojša Tejić/STA "Mislim, da imam z ekipo, ki je zadaj in ki zna delati, in z žičničarji dosti dobre možnosti, da bodo to izpeljali, nismo pa še stoodstotno sproščeni." Foto: Nebojša Tejić/STA

Tremblant Ana Bucik
Sportal Koštomaja kot odgovorni trener smučark menja Kunc #video

"Nismo še stoodstotno sproščeni"

Da bo proga optimalna in zagotavljala najboljše pogoje tekmovalkam, potrebujejo vsaj približno 30 metrov široko progo. "To sicer ni celotna širina terena. Gre za šest širin teptalnega stroja, kar je dovolj za tekmo. Moram biti tudi malo optimist, da smo blizu tega, nismo še čisto tam, potrebujemo nekaj hladnih noči, idealne bi bile tri, mogoče štiri. Če bomo dobili dve hladni noči, bomo nato morali malo pokrpati," je snežne izzive vodje priprave proge in delavcev na terenu predstavil Slivnik.

"Glede na to, da sem vodja tekmovanja, moram do zadnje minute verjeti, da nam bo uspelo. V nasprotnem primeru, jasno, bo treba zapolniti vrzeli, kar se bo zapolniti dalo. Mislim, da imam z ekipo, ki je zadaj in ki zna delati, in z žičničarji precej dobre možnosti, da bodo to izpeljali, nismo pa še stoodstotno sproščeni," je dodal.

Beaver Creek
Sportal Smola, ki je v karavani alpskega smučanja ni pričakoval nihče

Pregled proge čez teden dni

Pregled stanja proge bo kontrolor Fis opravil prihodnjo sredo, 27. decembra.  | Foto: Vid Ponikvar Pregled stanja proge bo kontrolor Fis opravil prihodnjo sredo, 27. decembra. Foto: Vid Ponikvar

Novi vodja skupine, ki pripravlja progo, je zadovoljen, da so na terenu vsi topovi, ki jih lahko takoj začnejo uporabljati. Topovi so že na vrhu strmine, torej na startu moškega veleslaloma za Pokal Vitranc, kjer je treba imeti tudi zadostno debelino snežne podlage za dostop do starta ženskega veleslaloma za Zlato lisico.

Pregled stanja proge bo kontrolor Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) opravil prihodnjo sredo, 27. decembra. Jubilejna Zlata lisica, pa čeprav se s tem obeležjem nekateri smučarski delavci v Mariboru ne strinjajo, pa bo prvi konec tedna po novem letu, šestega in sedmega januarja, najprej s sobotnim veleslalomom in nato še nedeljskim slalomom.

Slovenska vrsta bo lahko računala na tri tekmovalke za vrhunske uvrstitve Andrejo Slokar, Ano Bucik in Nejo Dvornik, ki se bodo na domači vrhunec zime v dneh pred tekmama za točkovanje svetovnega pokala pripravljale v bližnjem Trbižu na italijanski strani meje. Ali bo nastopila tudi Meta Hrovat, bo jasno tretjega januarja, a za zdaj na snegu še ne trenira.

Ana Bucik, Andreja Slokar, Grega Koštomaj, Neja Dvornik
Sportal Presenečenje: trenerska sprememba v ženski ekipi
Ne spreglejte