Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
18.15

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Piotr Zyla Kamil Stoch Dawid Kubacki Adam Malysz Thomas Thurnbichler smučarski skoki

Sreda, 13. 12. 2023, 18.15

4 mesece, 2 tedna

poljski tabor išče recept, kako obrniti rezultatsko krivuljo

Po uvodu za pozabo sestanek s predsednikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
Thomas Thurnbichler | Thomas Thurnbichler še ni našel recepta, kako poljsko rezultatsko krivuljo obrniti navzgor. | Foto Sportida

Thomas Thurnbichler še ni našel recepta, kako poljsko rezultatsko krivuljo obrniti navzgor.

Foto: Sportida

Za poljskim skakalnim taborom, vajenim visokih mest, je uvod svetovnega pokala za pozabo. Tudi tretje prizorišče Klingenthal ni prineslo želenega zasuka. V začetku tedna je tako sledil sestanek glavnega trenerja Thomasa Thurnbichlerja in predsednika Poljske smučarske zveze Adama Maylsza. "Mirno sva se pogovorila o tem, da smo vsi zaskrbljeni, pa tudi o načrtu, kako stvari popraviti na bolje," je nekdanji odlični poljski skakalec dejal za poljske medije. V ekipo za svetovni pokal se vrača Kamil Stoch.

Anže Lanišek
Sportal Slovenci le za las brez prvih stopničk v sezoni, poseben mejnik Petra Prevca

Zgolj 113 točk po šestih tekmah je precej manj, kot so pred skokom v novo sezono svetovnega pokala računali v poljskem skakalnem taboru. Avstrijcu Thomasu Thurnbichlerju, ki je lani z varovanci posegal visoko, še ni uspelo najti recepta za tako želeni in pričakovani rezultatski zasuk. Tudi selitev v Nemčijo v Klingenthal Poljakom ni prinesla zadovoljstva. Še najvišje je posegel Piotr Zyla z 11. mestom, ki je za zdaj najboljša poljska uvrstitev to sezono.

Ne razburjen, pač pa razočaran

Alarmi tako vse glasneje zvonijo, predsednik krovne smučarske zveze Adam Malysz je od glavnega trenerja želel pojasnila in načrt za boljšo prihodnost. "Thurnbichler ni razburjen, ampak razočaran, saj je bil prepričan, da gredo stvari v pravo smer in da se bo izšlo kot lani. Ni se, mi pa želimo, da se fantje čim prej vrnejo v dobro formo," je za poljski Onet po torkovem sestanku dejal Malysz.

"S Thomasom sva se mirno pogovorila o tem, da smo vsi zaskrbljeni, pa tudi o njegovem načrtu, kako stvari popraviti na bolje," pravi Adam Malysz. | Foto: Sportida "S Thomasom sva se mirno pogovorila o tem, da smo vsi zaskrbljeni, pa tudi o njegovem načrtu, kako stvari popraviti na bolje," pravi Adam Malysz. Foto: Sportida

Še naprej z zaupnico vodilnih

Ob tem je priznal, da tudi nekatere izjave skakalcev, ki kažejo, da ekipa ne razmišlja podobno, niso delovale blagodejno. Sam verjame, da želi trener varovancem le najboljše, in razume njegov pristop, da tekmovalca, ki ni v najboljši formi, raje pošlje na dodatni trening, kot da bi z njim vztrajal na tekmovanju. 

"S Thomasom sva se mirno pogovorila o tem, da smo vsi zaskrbljeni, pa tudi o njegovem načrtu, kako stvari popraviti na bolje. Vsekakor me je pomiril, ker vidi podobno kot jaz. Naši zaključki so podobni, zato sem prepričan, da ve, v čem je problem in kako ga rešiti," je Malysz potrdil, da ima Avstrijec za zdaj še njegovo zaupnico.

Žak Mogel smučarski skoki
Sportal Mogel v Lillehammerju poskrbel za prve stopničke v sezoni

Kamil ni skakalec za 20. mesto

Poljski skakalci trenirajo v Zakopanah, po treningih bo tudi jasno, katerih pet orožij bo nastopilo konec tedna na generalki pred novoletno turnejo v Engelbergu.

11. mesto Piotra Zyle je najboljša poljska uvrstitev te sezone. 36-letnika na treningih v Zakopanah ni bilo. | Foto: Guliverimage 11. mesto Piotra Zyle je najboljša poljska uvrstitev te sezone. 36-letnika na treningih v Zakopanah ni bilo. Foto: Guliverimage

"Najbližje formi, potrebni za preboj v deseterico, je 'Piotrek' (Zyla, op. a.), kar je pokazal v Klingenthalu. Tudi Dawid (Kubacki, op. a.) se lahko vrne na pravo pot. Pri Kamilu (Stochu, ki je po skromnih nastopih izpustil tretjo postajo v Nemčiji in se odpravil na treninge. op. a.) pa gre za iskanje stabilnosti. Težko je reči, ali je pripravljen na vrnitev. Njegovi skoki v Avstriji so bili zagotovo boljši, pa vendar, ali so dovolj dobri za svetovni pokal? Bodimo iskreni, Kamil z 20. mestom zagotovo ne bo zadovoljen. Je skakalec, ki razmišlja o zmagi," je za poljski medij še dodal večkratni svetovni prvak in zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. 

Thurnbichler je po treningu naznanil ekipo za Engelberg, ob Zyli, Kubackemu, Pawlu Waseku in Macieju Kotu je znova del ekipe Stoch.

Kamil Stoch se vrača na tekme svetovnega pokala. | Foto: Guliverimage Kamil Stoch se vrača na tekme svetovnega pokala. Foto: Guliverimage

Najvišje v razvrstitvi svetovnega pokala med Poljaki je trenutno Zyla na 20. mestu.

Skakalce v soboto in nedeljo v Engelbergu čakata dve posamični tekmi, skakalke pa bodo lov na točke začele že dan prej.

Thomas Thurnbichler
Sportal Po poraznem začetku so se odločili za spremembo

 

Ne spreglejte