Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 2. 2021,
13.02

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Lena Repinc Lea Einfalt Živa Klemenčič Polona Klemenčič Norveška štafeta Pokljuka 2021 Pokljuka 2021

Sobota, 20. 2. 2021, 13.02

3 leta, 1 mesec

SP V BIATLONU, POKLJUKA, ŠTAFETA (Ž)

Norvežanke ubranile naslov, Slovenke v ozadju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien in Marte Olsbu Roeiseland, Pokljuka 2021 | Norvežanke so osvojile zlato odličje. | Foto Guliverimage

Norvežanke so osvojile zlato odličje.

Foto: Guliverimage

Norveška biatlonska reprezentanca v postavi Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien in Marte Olsbu Roeiseland je zmagala na svetovnem prvenstvu na Pokljuki v štafeti 4 x 6 kilometrov. Slovenke Polona Klemenčič, Lena Repinc, Živa Klemenčič in Lea Einfalt so bile 19.

Slovenke so na tekmi, na kateri je nastopilo 23 štafet, s tremi kazenskimi krogi in 12 popravami zaostale 6:59,3 minute. Na vrhu so Norvežanke (0+11) za 8,8 sekunde ugnale Nemčijo (0+5) ter za 9,2 sekunde Ukrajino (0+7).

Norvežanke so bile vseskozi v vrhu. Najbolje so začele Italijanke, za katere je prva nastopila Lisa Vittozzi, a Tandrevoldova ni zaostala preveč, kar je za prevzem vodstva izkoristila prva junakinja Pokljuke Eckhoffova, ki si je danes priborila že četrto zlato kolajno.

Obetalo se je presenečenje

Obetalo se je presenečenje, saj so bile po polovici za Norveško Belorusinje, Ukrajinke in Poljakinje, sledile so Francozinje in Nemke, ki pa so za četrtim mestom zaostajale že pol minute. Najšibkejša norveška tekmovalke je bila Lienova, ki je naredila tudi nekaj strelskih napak, kar je za vodstvo izkoristila Belorusinja Darja Blaško in prva odšla s strelišča, v smučini pa je bila spet najmočnejša Norvežanka. Belorusinje in Poljakinje so zaostajale devet sekund, Ukrajinke 23 in Nemke, ki so tekle skupaj s Francozinjami, še 43.

Nemke so osvojile drugo mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemke so osvojile drugo mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V zadnji predaji je Roeiselandova potrdila vlogo favoritinje in Norveški obdržala minimalno prednost za novo kolajno. V ozadju je izjemno nastopala Ukrajinka Olena Pidrušna in po streljanju leže celo prevzela vodstvo, Franziska Preuss pa je Nemčijo kolajni približala na deset sekund. Jasno je bilo, da bo tokrat odločalo zadnje streljanje. Z njim je brezhibno opravila Preussova in se prebila na drugo mesto za Roeiselandovo, v končnici pa se je za srebro uspešno spopadla s Pidrušno.

Slovenke predzadnje

Slovenska štafeta je bila na koncu 19. Kot prva se je na progo podala Klemenčičeva, ki je v dveh strelskih nastopih nabrala tri poprave, mladi Repinčevi pa predala kot 17. Najmlajša slovenska reprezentantka je v prvem streljanju zgrešila enkrat, stoje pa zadela vse in obdržala položaj. Klemenčičeva je brezhibnemu streljanju v ležečem položaju dodala kazenski krog v ležečem, a Slovenke so se še vedno borile za petnajsterico. Roke pa so se bolj zatresle Einfaltovi, ki je morala v kazenski krog dvakrat, s čimer je Slovenija nazadovala na 19. mesto.

"Naučila sem se predvsem, da se je treba po porazih pobrati in se zbrati za naslednjo tekmo." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Naučila sem se predvsem, da se je treba po porazih pobrati in se zbrati za naslednjo tekmo." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nove izkušnje in podlaga za nadaljne delo

"Nekako sem kar zadovoljna, tekaško danes nisem toliko zaostala, strelsko pa nekaj manj, prva dva strela sta šla mimo, sem pa vesela, da sem ju hitro popravila. Ocena prvenstva? Tista ničla na mešani štafeti, zadovoljna sem lahko tudi z mešanimi parih so bili pa posamični nastopi toliko slabši. Naučila sem se predvsem, da se je treba po porazih pobrati in se zbrati za naslednjo tekmo. Nikoli ne veš, kaj bo ta prinesla, biatlon je biatlon, en dan si lahko dober, naslednji narediš preveč napak in dober rezultat splava po vodi," je po svoji zadnji tekmi na tem prvenstvu povedala Polona Klemenčič.

Mladinka noče prehitevati dogodkov

Komaj 17-letna Lena Repinc je na Pokljuki pogumno debitirala na tekmah najvišje ravni, zdaj pa se bo zopet osredotočila na tekme mladinske konkurence, pravi: "Danes sem s streljanjem lahko zelo zadovoljna, na prvem postanku sem imela še manjšo težavo, sem izgubila magazin, pa so mi podali novega za drugo streljanje, tako da ni bilo večje izgube. Vzdušje na tekmah najvišje ravni je res nekaj posebnega, saj uživam v vsakem tekmovanju, ampak to je vseeno nekaj drugega. Zdaj se osredotočam na mladinsko svetovno prvensto, seveda pa bi bila vesela, če bi dobila še kakšno priložnost v svetovnem pokalu, a nočem prehitevati dogodkov. Nočem si ustvarjati pritiska, raje grem korak za korakom."

Repinčeva si še noče ustvarjati pritiska. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Repinčeva si še noče ustvarjati pritiska. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tudi najboljši so le ljudje

Živa Klemenčič je bila nezadovoljna po spodrsljaju na zadnjem streljanju, ko je morala v kazenski krog: "Moj strelski nastop je bil enak kot na mešani štafeti, pa sem danes veliko manj zadovoljna. Zdaj se mi je namreč že na tretji štafeti zgodilo, da nisem uspela popraviti zadnjega strela in sem morala v kazenski krog, Zdi se mi, da bi zdaj pa to res že lahko izboljšali. S tega prvenstva odnašam veliko novih izkušenj in samozavest, da se lahko kosam tudi z najboljšimi, da so tudi oni samo ljudje. V veliko čast mi je, da sem dobila priložnost tekmovati na svetovnem prvenstvu."

Lea se je prebila do konca

Lea Einfalt se je z velikimi napori prebila do konca zanjo precej mučnega prvenstva: "Zagotovo bi si želela tega prvenstva spominjati v lepši luči. Vseeno se mi zdi, da sem s temi nastopi in vsem, kar sem dala od sebe, premaknila še eno mejo pri sebi, eno mejo napora. Dokazala sem si, da vseeno zmorem. Bilo pa je težko. Če ne drugega, sem želela pokazati, da sem letos trelsko napredovala, ampak mi tudi to ni uspelo. Bolj kot sem se trudila, slabši je bil strelski izkupiček. Tekaško pa upam, da se sestavim, danes je bilo s pljuči že nekoliko boljše, iz te sezone bom potegnila tisto najboljše in samo upam, lahko, da bo z zdravjem vse v redu, da bom lahko naslednje leto napadla na vso moč. Drugo leto so olimpijske igre, dvakrat mi je na njih že spodletelo in ne bi si odpustila, če ne bi v svoji karieri poskusila še tretjič." 

Na nedeljski tekmi s skupinskim startom Slovenk ne bo. 

Jakov Fak - Pokljuka 2021
Sportal Naslednji izziv, štafeta. "Vesel bi bil uvrstitve med najboljših šest," pravi Jakov Fak.

SP v biatlonu, štafeta (Ž):

 
Ne spreglejte