Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
6. 1. 2018,
12.05

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Kranjska Gora Zlata lisica

Sobota, 6. 1. 2018, 12.05

6 let, 3 mesece

Pod Pohorjem Kenija, pod Vitrancem Togo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Potem ko je lani v Mariboru prvi nastop v svetovnem pokalu vknjižila Kenijka Sabrina Simader, se je v Kranjski Gori med države udeleženke vpisal tudi Togo. Vseeno je afriška zgodba na Gorenjskem manj avtentična.

Alessia Dipol: v Kranjski Gori kot reprezentantka Toga. | Foto: MaPa Alessia Dipol: v Kranjski Gori kot reprezentantka Toga. Foto: MaPa

Seznam nastopajočih v prvi vožnji veleslalomskega dela tokrat gorenjske Zlate lisice je zaključila Alessia Dipol. Gre za 22-letno predstavnico Toga, a že pogled nanjo razkriva, da ima s to afriško državo približno toliko skupnega kot košarkar Reala in reprezentant evropskih prvakov Anthony Randolph s Slovenijo. Ali za odtenek več. Gre namreč za Italijanko, katere oče je službeno vezan na Togo, zato je v želji po smučarskih izkušnjah na največjih tekmovanjih sprejela drugo državljanstvo in se dogovorila s športno zvezo zahodnoafriške države, vpete med Gano in Benin. Ob tem je zanimivo, da je pred tem nastopala za Indijo.

Podkorenskega nastopa ni zaključila. | Foto: Sportida Podkorenskega nastopa ni zaključila. Foto: Sportida "Velik dan za Togo"

"Mar ni za svetovno smučanje lepo, da se nastopajočim pridruži afriška država? Navdušena sem! Vznemirjena sem bila že pred štartom. To je velik dan zame in za Togo," je bila kljub odstopu na svoji prvi tekmi v svetovnem pokalu navdušena Alessia Dipol, ki sicer prihaja iz Cortine d'Ampezzo, kjer s svojo družinsko ekipo, v kateri ji pomagajo starši in brat, ter na smučeh slovenskega proizvajalca Elan večinoma trenira, medtem ko tekmuje predvsem na tekmah nižje ravni v Avstriji, Italiji in Sloveniji.

Nasvidenje v Pjongčangu

Njen osrednji cilj sezone je nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu. To bodo zanjo še druge olimpijske igre, saj je smučala že v Sočiju in bila na veleslalomski tekmi, ki jo je dobila Tina Maze, 55. Za Črnjanko je zaostala slabih 26 sekund. Vseeno pa je bila krepko pred zadnjo na tekmi, to je bila 'junakinja' s Krvavca Vanessa Vanakorn ali bolj znana kot Vanessa Mae. "Tiste tekme ne bom nikoli pozabila. To so dragocene izkušnje, tako zame kot za Togo. Olimpijske igre so največji športni dogodek. Veselim se vrnitve," pravi smučarka, ki je na FIS-lestvici 841. v kombinaciji, 1.612. v slalomu in 1.736. v veleslalomu.

V Sočiju je prebila olimpijski led. Zdaj napoveduje vrnitev v Pjongčang. | Foto: Getty Images V Sočiju je prebila olimpijski led. Zdaj napoveduje vrnitev v Pjongčang. Foto: Getty Images

Vabilo v Afriko

S Togom sicer nima prav tesnih vezi. "Sem pa to državo večkrat obiskala. Tudi vi bi se morali podati tja. Verjemite mi, res je lepo. Je tudi lepa izhodiščna točka za raziskovanje Afrike. Res pa je, da smučanje tam ni doma. Pravzaprav tega športa večinoma niti ne poznajo. Poleg mene sta še dva smučarja, a ju ne poznam, saj delujem samostojno, torej s svojo ekipo. Tudi stroški so večinoma na ramenih mojih pokroviteljev in moje družine," pravi reprezentantka Toga, katere dolgoročni cilj je nastop na svetovnem prvenstvu leta 2021. Gostila ga bo namreč njena Cortina. "Vsako leto sem doma spremljala najboljše smučarke. Zdaj sem občasno z njimi na tekmah. No, vrhunec pa bi bilo domače prvenstvo," je pogovor pod Vitrancem zaključila Depolova.

Ne spreglejte