Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
5. 2. 2017,
6.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

Rok Urbanc Jaka Rus Matej Likar Aleš Hlebanja Luka Plestenjak

Nedelja, 5. 2. 2017, 6.45

6 let, 6 mesecev

Po poletu tako preznojen, kot bi prišel iz savne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Za vsakega skakalca je nastop na največjih napravah na svetu nekaj posebnega. Ta konec tedna imajo to priložnost na letalnici v Oberstdorfu, kjer pomembno vlogo opravljajo tudi slovenski predskakalci, za katere organizator poskrbi in jih plača. "Po prvem poletu sem bil tako preznojen, kot bi prišel iz savne," pravi Jaka Rus.

Rok Urbanc o prenovljeni letalnici v Oberstdorfu

Slovenija v Oberstdorfu nima le sedem slovenskih orlov, ampak je še pet dodatnih. Ti na tekmah svetovnega pokala ne nastopajo, imajo pa posebno nalogo. Kot predskakalci se spuščajo po prenovljeni letalnici Heini-Klopfer.

Rok Urbanc, Jaka Rus, Aleš Hlebanja, Matej Likar in Luka Plestenjak so fantje, ki so prišli v Oberstdorf že v sredo, saj so morali biti v četrtek dopoldne že na vrhu letalnice in opraviti preizkus.

"Nihče ni vedel, kaj nas čaka"

Luka Plestenjak v Oberstdorfu drugič v karieri opravlja vlogo predskakalca na letalnicah. | Foto: Jaka Lopatič Luka Plestenjak v Oberstdorfu drugič v karieri opravlja vlogo predskakalca na letalnicah. Foto: Jaka Lopatič "Prvič je bilo malce strahu prisotnega. Zlasti, ker je zalet strm in nova letalnica. Nihče ni vedel, kaj nas čaka. Ko daš prvi skok skozi, je nemudoma lažje," se je na četrtek ozrl Luka, ki je pri prvem poletu pristal pri 169 metrih. Rus, ki ne trenira več, je k temu dodal: "Po prvem poletu sem bil tako preznojen, kot bi prišel iz savne."

Za Plestenjaka je to druga izkušnja, da se kot predskakalec spušča po letalnici. Prvič je bil v Harrachovu leta 2014. "Tam je bilo bolj strašljivo. V Harrachovu se je namreč z odskočnega pomola visoko letelo in mi je sapo vzelo," se spominja skakalec, ki sicer še aktivno trenira in skače.

S profesionalnim skakanjem pa je že pred leti opravil Urbanc, ki se lahko pohvali tudi z zmago v svetovnem pokalu – srečen trenutek se je zgodil leta 2007 v Zakopanah.

Urbanc s še nekoliko drugačno vlogo

Rok Urbanc je zaposlen pri Petru Slatnarju. | Foto: Vid Ponikvar Rok Urbanc je zaposlen pri Petru Slatnarju. Foto: Vid Ponikvar Zdaj je zaposlen pri Petru Slatnarju in mu pomaga tudi pri servisiranju in razvijanju skakalnih smuči, zato vlogo predskakalca izkoristi tudi za kakšno analizo smuči. "Peter 'vohuni' spodaj, jaz pa zgoraj na skakalnici," se je zasmejal Rok in nadaljeval: "Lepo je biti na tekmah in spremljati, kaj se dogaja. Lažje je potem delati. S fanti se pogovarjaš in tako dobiš povratno informacijo. Tu v Oberstdorfu preizkušamo tudi maže. Smuča je sicer že posodobljena, ni pa še to to, kar hočemo."

Približno šest let Rok opravlja vlogo predskakalca, za njih pa je zadolžen nemški trener, ki organizatorjem priskrbi predskakalce za preizkus skakalnic in letalnic: "V ekipi ima še nekaj Avstrijcev in Nemcev. Vsi smo takšni, ki smo stabilni in lahko na nas računa. Zdaj se pogovarja, da bi šli morda tudi na svetovno prvenstvo v Lahti na Finsko. Odpelje nas tja, kjer svojih skakalcev nimajo veliko, potrebujejo pa jih za organizacijo tekme."

V Oberstdorfu dnevnica 100 evrov, Norvežani ne plačujejo nič

Jaka Rus (levo) prav tako že nekaj časa opravlja nalogo predskakalca. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Rus (levo) prav tako že nekaj časa opravlja nalogo predskakalca. Foto: Vid Ponikvar In kako to, da ga še vedno vleče na skakalnice oziroma letalnice? "Užitek mi je, nekaj mi tudi plačajo. Roka roko umije. Lepo je, zlasti na velikankah, na katerih ne moreš trenirati," odgovarja Urbanc.

Za svoje delo so predskakalci tudi plačani. Na tekmah svetovnega pokala je dnevnica 100 evrov, kolikor znaša tukaj v Oberstdorfu, na svetovnih prvenstvih v poletih je 120 evrov, na navadnih skakalnicah pa 70 evrov na dan.

Izjema so Norvežani, ki predskakalcem ne plačujejo.

Ne spreglejte