Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
7. 3. 2019,
10.07

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

2

Natisni članek

Tokio 2020 KZS Matej Likar Rado Trifunović Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 7. 3. 2019, 10.07

5 let, 1 mesec

Selektor bo potrkal na Dragićeva in Dončićeva vrata

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

2

Dončić in Dragić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Po koncu za Slovenijo neuspešnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 v vodstvu slovenske reprezentance misli že usmerjajo v prihodnost.   

Luka Dončić v ZDA piše eno najbolj veličastnih individualnih poglavij slovenske košarke, zanesljivo pa že v tem trenutku daleč najbolj odmevnega in mednarodno priznanega. Tudi zaradi njegovih izjemnih predstav, ki si jih je v živo ogledalo zavidljivo število Slovencev, je grenkoba ob nedavnem klavrnem koncu kvalifikacij za preboj na svetovno prvenstvo, ki ga bo septembra gostila Kitajska, še toliko večja. Oslabljena in v neposrečenih Fibinih oknih nestanovitna Slovenija je namreč na dvanajstih tekmah vknjižila vsega tri zmage, tako da se je evforija po zlatem EuroBasketu 2017 v rekordno hitrem času sprevrgla v reprezentančno malodušje.

Rado Trifunović
Sportal Rad bi, da z ekipo enkrat trenira en mesec in se ga potem ocenjuje

"Pogled v prihodnost"

S stalnim poudarjanjem - resda za vse reprezentance enakega - sistema, ki je selektorju onemogočil konstantno delo z enotnim jedrom, so sicer v vodstvu reprezentance in zveze dokaj uspešno zatrli javno ogorčenje ali strupene puščice, kakršnim smo lahko priča na Hrvaškem. Vseeno tudi selektorja Rada Trifnovića in sodelavce čaka temeljita analiza, med katero bodo morali odgovoriti ne marsikatero vprašanje. "Za nami je naporno obdobje kvalifikacij za svetovno prvenstvo. V teh dneh s strokovnim štabom že pripravljamo temeljite analize, hkrati pa imamo skupaj z vodstvom zveze pogled že usmerjen v prihodnost," pravi Trifunović.

Tokio2020 | Foto:

Olimpijske sanje

Medtem ko na Kitajskem Slovenije ne bo, naj bi bila prihodnja akcija lov na EuroBasket 2021. Kvalifikacije se bodo začele novembra, kar pomeni, da bo slovenska vrsta znova zdesetkana. Najboljše slovenske košarkarje na čelu z Dončićem pa bi radi pri KZS združili tudi v kvalifikacijah za olimpijske igre 2020 v Tokiu. Spomnimo, Slovenija naj bi bila glavni favorit za eno od dveh posebnih vabil za nastop na enem od kvalifikacijskih turnirjev. Fiba bo svojo odločitev sporočila šele po SP 2019, na katerem bodo Slovenci stiskali pesti za evropske velesile. Če se večini pri prebijanju na olimpijske igre ali kvalifikacije ne bo zalomilo, naj bi bile slovenske možnosti zelo dobre.  

Rado Trifunović se še naprej vidi v vlogi selektorja. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Rado Trifunović se še naprej vidi v vlogi selektorja. Foto: Žiga Zupan/Sportida Na obisk k Dončiću in Dragiću

"Če vabilo prejmemo, verjamem, da se bomo na tem turnirju predstavili v najmočnejši zasedbi," poudarja Trifunović, ki zdaj izvaja tudi koncept stalnega stika z reprezentanti. Z direktorjem reprezentance Matejem Likarjem se tako v kratkem odpravljata v ZDA. "Za uvod se bova v Dallasu sestala z Luko Dončićem ter njegovimi trenerji in nadrejenimi ter se pogovorila o morebitnem reprezentančnem poletju prihodnje leto," pojasnjuje selektor, ki bo potrkal tudi na vrata Gorana Dragića. "V preteklosti je storil zelo veliko za našo reprezentančno košarko in bil na zadnjem evropskem prvenstvu pravi vodja reprezentance,'' pravi in ob tem ne razkriva, ali bo zlatemu kapetanu predlagal tudi predolimpijsko odmrznitev zamrznjenega reprezentančnega statusa.

Dragić: Ne bom rekel ne, toda …

Prav o morebitnem nastopu za Slovenijo, če bi ta res dobila priložnost za nastop v olimpijskih kvalifikacijah, pa je v pogovoru za torkovo izdajo športnega časnika Ekipa spregovoril Dragić. "Glede na to, da sem se že poslovil in reprezentančno upokojil, najbrž ne bi zaigral za Slovenijo. Poleg tega moram biti po tej poškodbi zelo previden. Ne bom rekel ne, ampak možnosti, da bi se vrnil v reprezentanco, so zelo majhne," je med drugim dejal izkušeni ljubljanski legionar v ligi NBA.

Dino Murić
Sportal Pod koši še ni rekel zadnje besede, a že stopa na novo pot
Sportal "Stisnjeni smo ob zid"
Luka Dončić
Sportal Dončić čaral v Washingtonu, Dragiću se nasmiha končnica #video
Ne spreglejte