Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
27. 10. 2020,
15.13

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Rado Trifunović Stožice Matej Likar Aleš Križnar Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket

Torek, 27. 10. 2020, 15.13

3 leta, 6 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET

Dončić in Čančar bi zaigrala v ljubljanskem "mehurčku"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Luka Dončić | Luka Dončić se, kot vse kaže, še ne bo vrnil v reprezentanco. | Foto Getty Images

Luka Dončić se, kot vse kaže, še ne bo vrnil v reprezentanco.

Foto: Getty Images

Čeprav bo organizacija novembrskega kvalifikacijskega turnirja za EuroBasket v Ljubljani za Košarkarsko zvezo Slovenije ob zaostrenih ukrepih izjemen zalogaj, pa je trenutno več odprtih vprašanj povezanih s podobo reprezentance. Ta naj bi selektorja dobila še v tem tednu. Željo po vrnitvi sta izrazila tudi Luka Dončić in Vlatko Čančar, toda …

Natanko en mesec pred novembrskim Fibinim kvalifikacijskim oknom so iz pisarn panožnih zvez na naslove klubskih delodajalcev reprezentančnih kandidatov že romala obvestila o uvrstitvi dotičnih košarkarjev na širši seznam. Svoj seznam je pripravila tudi Košarkarska zveza Slovenije, a je ta tako obsežen (več kot 40 imen), da bi z njega težko razbrali, kakšna bo podoba evropskih prvakov na domačih tekmah z Ukrajino in Madžarsko.

Sta pa med navedenimi igralci tudi Luka Dončić in Vlatko Čanćar, ki bi, vsaj na teoretični ravni, v obdobju med dvema sezonama lige NBA lahko zaigrala. A ta scenarij se v tem trenutku vendarle zdi malo verjeten, saj krovnega dogovora med ligo NBA in Mednarodno košarkarsko zvezo, ki bi obravnaval kvalifikacijska okna, še ni.

Slovenija se bo v Stožicah zbrala v spremenjeni zasedbi. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Slovenija se bo v Stožicah zbrala v spremenjeni zasedbi. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Direktor reprezentance Matej Likar pravi, da je bil z obema v stiku in je začutil pripravljenost, da znova oblečeta slovenski dres, Luka celo prvič po nepozabnem 17. 9. 2017. "Dallasu, Denverju in pisarni lige NBA smo poslali povabilno naznanilo. Luka in Vlatko sta dejala, da bi zelo rada zaigrala v tem ciklu. Toda … Če se obe strani do zdaj nista dogovorili, so možnosti za to v prihajajočem obdobju majhne," pravi Likar.

V pričakovanju selektorja

"V preteklosti je seznam igralcev vključeval 25 imen. Tokrat pa se resnično nismo želeli omejevati. Smo v specifičnem položaju, ko ne vemo, kakšen bo položaj čez eno uro. Evroligašev ni mogoče pričakovati. Tudi dogovora z ligo NBA ni na vidiku. Upravičeno pa se lahko bojimo, da bi klubi iz EuroCupa prestavljene tekme igrali v reprezentančnih terminih," pripoveduje Likar.

Rado Trifunović, po novem pomočnik trenerja pri Fenerbahčeju, je še brez naslednika. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Rado Trifunović, po novem pomočnik trenerja pri Fenerbahčeju, je še brez naslednika. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Razlog za širši nabor, ki sicer ni javno obelodanjen, se skriva tudi v dejstvu, da je bil razposlan pred imenovanjem novega selektorja. Pri Košarkarski zvezi Slovenije zamenjave za Rada Trifunovića še niso našli, večmesečna želja s pogledom proti olimpijskim igram pa je bil Dimitrios Itoudis. Kdo bo novembra vihtel selektorsko taktirko, naj bi bilo jasno v enem tednu.

Novi selektor (trajna rešitev ali vršilec dolžnosti) bo nato seznam skrčil na 15 imen, v tednu pred prihodom v Ljubljano pa čaka vse dvakratno testiranje na novi koronavirus. "Zgodilo bi se lahko, da igralcev ne bo izbiral le selektor, temveč tudi pozitivni oziroma negativni testi," dodaja direktor reprezentance.

Aleš Križnar | Foto: Sportida Aleš Križnar Foto: Sportida Kakšen bo ljubljanski "mehurček"?

Polne roke dela pa imajo pri KZS te dni s pripravo kvalifikacijskega turnirja skupine F, v katerem se za nastop na EuroBasketu ob Slovencih potegujejo še Ukrajinci, Madžari in Avstrijci. "To bo 'mali Orlando'. Jasno, ob precej nižjih stroških, o katerih pa zdaj še ne bi govoril," poudarja poslovni direktor zveze Aleš Križnar, ki je v stalnem stiku s predstavniki Mednarodne košarkarske zveze.

Osnovna ideja je oblikovanje "mehurčkov" v dvorani Stožice in bližnjem Austria Trend hotelu, ki ju bodo povezovali posebni avtobusi. Vanj bodo pravi člani vseh reprezentanc, organizatorji, sodniki in spremljevalno osebje (skupno vsaj 150 oseb) vstopili ob predložitvi dveh negativnih testov na novi koronavirus, izstopov iz tega varovanega "mehurčka" pa nato ne bo.

"Dvorana–hotel–dvorana. Brez sprehodov. Vsaka ekipa v svojem nadstropju, vsak košarkar bo spal v svoji sobi. Zato bomo poskušali košarkarjem v hotelu zagotoviti kakšne sobe za sproščanja. V dvorani bo imela vsaka reprezentanca svojo stalno slačilnico, nato poti pa stalen avtobus s testiranim šoferjem. Klasičnih novinarskih konferenc ne bo, temveč bodo te le na daljavo. Seveda tudi gledalcev ne bo," značilnosti "mehurčka" niza eden od vodilnih mož KZS.

Vlatko Čančar brez igralnih minut že od marca. | Foto: Getty Images Vlatko Čančar brez igralnih minut že od marca. Foto: Getty Images

"Gre za velik izziv. Toda ob funkcionalnosti Stožic, kjer z ločenimi vhodi lahko onemogočimo srečevanja z 'zunanjim svetom', ter naklonjenostjo hotela in prevoznika Nomaga nam bo uspelo. Tudi Fiba ničesar ne prepušča naključju. Tako bodo poslali svoje strokovnjake za zdravstveno komisijo. Podobno bomo imeli tudi lokalni organizatorji. Tesno sodelujemo tudi z NIJZ," še dodaja Križnar, ki je bil vpet že v organizacijo EuroBasketa 2013.

Kvalifikacije za EuroBasket 2022

Turnir v Ljubljani
28. 11.:
Slovenija – Ukrajina
Avstrija – Madžarska

30. 11.
Slovenija – Madžarska
Ukrajina - Avstrija

Vrsti red: 
1. Madžarska 2 tekmi - 2 zmagi
2. Ukrajina 2 - 1
3. Slovenija 2 - 1
4. Avstrija  2 - 0

Na EP 2022 potujejo tri najboljše skupine po februarskem kvalifikacijskem oknu.
Rion Brown
Sportal Popoln tekmovalni mrk v ljubljanski skupini
Luka Dončić in Goran Dragić
Sportal Popoln zasuk: Dončić in Dragić še letos znova na parket?
Luka Dončić
Sportal Precej lepše kot koronske številke
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić po prstan, a Miami ni edina možnost
Aleksej Nikolić
Sportal Ni želel tvegati in ogroziti kariere
Ne spreglejte