SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po osvojenem nehvaležnem četrtem mestu: Najhujša nočna mora

0

termometer

Po prikazanem v prejšnjih dneh svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu so bili slovenski skakalci na ekipni tekmi v igri za medaljo, a ostali brez nje. Štirje skoki so bili premalo za veselje.

Ker so slovenski skakalci na posamični tekmi svetovnega prvenstva v poletih zasedli 1., 9. 10. in 12. mesto, so bila pričakovanja za ekipno preizkušnjo jasno visoka. S takšnimi predstavami bi danes govorili o srebrni medalji, a je imel nedeljski dan svojo moč. Oziroma jo je vzel Juriju Tepešu in mlademu Anžetu Lanišku. Na koncu je Slovenija pristala na nehvaležnem četrtem mestu in za bronastimi Avstrijci zaostala 37,7 točke. Norvežani so bili prepričljivo zlati, Nemci pa srebrni.

"Kot da bi devetletnik prišel na velikanko. Na napakah se učimo. Pred mano je še veliko prvenstev."

Lanišku ne more nihče nič očitati, saj je to zanj prvo člansko prvenstvo in morda psihološko ni zdržal vsega bremena. Je bil pa zato Kulm zanj dobra šola za v prihodnje. "Najhujša nočna mora," je s cmokom v grlu najprej povedal 19-letni skakalec in čez čas nadaljeval: "Skoki niso bili na želeni ravni. Kot da bi devetletnik prišel na velikanko. Na napakah se učimo. Pred mano je še veliko prvenstev. Glavo moram dati gor in na obraz nasmeh."

Lahko ga pomirijo besede svetovnega prvaka Petra Prevca: "Zanj je bilo to prvo svetovno prvenstvo. Včeraj je bil dvanajsti, danes četrti. Za mladega skakalca je štiri dni zelo dobro skakati mentalno naporno in nimam mu česa očitati."

Jurij je po tekmi odhitel na doping kontrolo, zato njegove izjave ni bilo mogoče dobiti, je pa zato spregovoril prvi mož stroke Goran Janus: "Na svetovnih prvenstvih potrebuješ osem odličnih poletov. Naredili smo štiri, drugih štirih pa ne. To je razlika, ki te odpelje ali ne. Jurij? To so tako majhne razlike. Morda je bil malce neučakan. Medalja je bila cilj, vendar smo, žal, pristali na četrtem mestu. Nova izkušnja in iz nje se je treba veliko naučiti."

"Slovenci smo, žal, potegnili kratko"

Pod njegovim vodstvom je Slovenija leta 2012 v Vikersundu na poletih osvojila bronasto medaljo, nato pa na naslednjih prvenstvih in olimpijskih igrah ostala brez mamljivega odličja: "Očitno moramo nabirati izkušnje in odskakati, kot je treba."

Ob Kranjcu, ki je svoje delo dobro opravil, je bil s svojima nastopoma zadovoljen tudi Prevc. Če bi bila posamična tekma danes, bi bil prav tako svetovni prvak, saj je imel v obeh serijah daleč najboljši dosežek. Pri prvem poletu ga je poneslo 228, pri drugem pa 238 metrov. "Odskakal sem v redu. Pri prvem poletu sem imel pri preletu težave s smučko. Pri drugem sem imel obe pod nadzorom, a ni bilo 240 metrov."

Dotaknil se je tudi dosežka celotne ekipe: "Boj za medalje je potekal, Slovenci smo, žal, potegnili kratko. Za medaljo potrebuješ osem dobrih skokov. Ena napaka te stane 50 metrov, žal se nam je pripetila. Mislim, da bo to za vse nas dobra šola."

Skakalci so na Kulmu končali velika tekmovanja za to sezono. Obe lovoriki (novoletna turneja in svetovno prvenstvo) sta pripadli našemu Prevcu. Zdaj se bo dogajanje spet preusmerilo v svetovni pokal, v katerem je slovenski šampion odet v rumeno majico in ima pred drugim Severinom Freundom 245 točk prednosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin