SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planica v vsej svoji lepoti na drugačen način (video)

0

termometer

Za vas smo preleteli prenovljeni tekaško-skakalni center v Planici, ki bo s slovesnim odprtjem luč sveta povsem uradno ugledal 11. decembra.

Prihodnje leto bo minilo 15 let od dneva, ko se je stara Bloudkova velikanka sesedla (2001), in kar deset let (2011) je trajalo, da je v dolino pod Poncami posijal nov sončni žarek. Začela se je namreč dolgo pričakovana gradnja nordijskega centra.

Nova Bloudkova velikanka (zdaj to ime nosita srednja in velika skakalnica) je luč sveta ugledala že čez leto dni. Primož Peterka in Aleš Hlebanja sta bila junaka, ki sta imela čast prvega skoka na novih lepoticah.

Skakalnice v dolini pod Poncami so nato rasle kot gobe po dežju, saj sta kmalu dobili podmladek petih naprav, streljaj naprej pa se bohoti mogočna Letalnica bratov Gorišek, ki po prenovi omogoča polete tudi prek magičnih 250 metrov.

85 odstotkov denarja za 40-milijonsko investicijo je prispeval Bruselj

Investicija v skakalni del je znašala 24 milijonov evrov (brez DDV), nato pa so se stroji v celoti premaknili na drugo delovno območje, kjer je ob objektih nastal še tekaški del nordijskega centra (15,7 milijona evrov brez DDV). Slavnostno ga bodo odprli 11. decembra

Nordijski center bo torej obsegal sedem skakalnic, Letalnico bratov Gorišek in tekaški center. In če so v preteklosti v Planici imeli prostor le najboljši skakalci, bomo že januarja 2016 videli šprinterske preizkušnje v smučarskih tekih. Sredstva za izgradnjo nordijskega centra smo Slovenci črpali iz evropskih skladov za regionalni razvoj. Kar 85 odstotkov celotnega denarja je prišlo iz Bruslja, na plečih naše države pa je bilo 15 odstotkov (6 milijonov) od 40 milijonske investicije.

Planica je svetovna kraljica

V tujini se bomo lahko s ponosom predstavili z novim nordijskim centrom, ki bo imel po vrhu vsega tudi dušo. V dolini Tamar ne bo prostor le za vrhunske športnike, ampak bo postala mamljiva tudi za domače in tuje turiste.

"Ob bok Planici se lahko postavi le legendarni norveški Holmenkollen, ki pa nima tako bogatega športnega programa. Njegova prednost je, da je pod njim prestolnica Oslo in predstavlja romarsko pot za turiste. Dobro povezavo imajo z vlakom, ki te pripelje do skakalnic. Pri nas bo center živel vse leto, saj je infrastruktura zagotovljena. Iz športnega vidika bo Planica bistveno bolj razsežna. Pri nas imamo profesionalno ekipo, ki objekte vzdržuje, na Norveškem to počne komunala. Odgovornost do športa je drugačna. Pri nas smo z njim tesneje povezani kot v Oslu," je direktor Zavoda Planica Jelko Gros kot iz topa izstrelili, ko smo ga povprašali, ali sploh lahko kdo stopi ob bok Planici. S tem je dal vedeti, da imamo Slovenci največji nordijski center na svetu.

Dolina pod Poncami vam bo dvignila adrenalin

Planica bo živela vseh 365 dni na leto in prav vsak obiskovalec bo v njej našel svoj prostor pod soncem. Najmlajši se bodo lahko zabavali v mini adrenalinskem parku, svoj poseben čar bo imel muzej, katerega osrednja nit je razvoj smučarskih poletov. Vseboval bo tudi dva simulatorja – enega za odskok in drugega za doskok. Obiskovalci se bodo lahko v obliki holograma preizkusili kot sodniki in se pogovarjali s posameznimi velikani športa …

Tisti, ki vas bodo poleti zasrbele pete in si boste zaželeli tek na smučeh, boste to lahko vse od sredine junija do prvega snega storili na zasneženi pokriti kilometrski progi. Pravi magnet bo vetrovnik, kjer boste lahko spoznali, kako se skakalci počutijo v zraku. Za vadbeno enoto, s katero boste dvakrat ali trikrat za eno minuto poleteli v zrak, boste morali odšteti 50 evrov.

Letos poleti je luč sveta že ugledal zip-line, ki vam daje vpogled, kako visoko nad mogočno Letalnico bratov Gorišek letijo Peter Prevc in druščina; spust vas stane 25 evrov.

Milijon evrov letno za mir v hiši

Da bo nordijski center lahko normalno živel, bo moralo na letni ravni v blagajno kapniti približno milijon evrov, pravi Gros: "Izračunali smo, da bodo stroški znašali okoli 800 tisoč evrov, preostalih 200 tisoč pa bi namenjali za obnovo objektov … Vse skupaj naj bi financirali po tretjinah – eno predstavljajo športniki, drugo prireditelji velikih tekmovanj, tretjo pa turisti."

Nordijski center bo v celoti zaživel 11. decembra, ko se bo ob slavnostnem odprtju v dolini pod Poncami trlo znanih obrazov iz politike. Kdo ve, morda pa leta 2021 Planica le dobi možnost, da gosti nordijsko svetovno prvenstvo, za katerega bo kandidirala še tretjič zapored.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin