Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
21. 12. 2019,
16.56

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

Planica Planica tek na smučeh

Sobota, 21. 12. 2019, 16.56

4 leta, 3 mesece

planica, tek na smučeh, šprint

V deževni Planici Anamarija Lampič odlična peta #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
tek na smučeh Planica | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Na svetovnem pokalu v Planici je Anamarija Lampič, slovenska tekačica na smučeh, v šprintu v prosti tehniki osvojila odlično peto mesto. Katja Višnar se je poslovila v polfinalu in bila na koncu deveta. Med moškimi je v četrtfinalu od naših nastopil Janez Lampič, a je tam tudi obstal. V nedeljo so na sporedu ekipne tekme, kjer imajo naši tekmovalci lepe možnosti za vrhunske rezultate.

Miha Šimenc
Sportal Dež v Planici: Mi se učimo, da razmere ne vplivajo na nas
Fotogalerija
1 / 27

Foto: Grega Valančič in Peter Podobnik

Anamarija Lampič je še enkrat več dokazala, da se prebija v svetovni vrh, potem ko je v domači Planici osvojila peto mesto. Lampičeva je finale zelo dobro začela in bila nekaj časa celo v vodstvu. Pozneje so v ospredje prišle dve Švedinji in dve Američanki. Na koncu je zmagala Švedinja Jonna Sundling, druga je bila njena rojakinja Stina Nilsson, tretja pa Američanka Julia Kern.

tek na smučeh Planica | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Jutri morate priti"

Za Lampičevo je to najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v šprintu v prosti tehniki. Pred tem je bilo to šesto mesto iz lanske sezone v Falunu. Ne smemo pozabiti, da ima Anamarija v svoji vitrini že zmago iz svetovnega pokala. Leta 2017 je v Pjongčangu zmagala v klasični tehniki. V soboto je bilo v Planici slabo vreme, a se je vseeno nabralo nekaj navijačev. "Iz srca se zahvaljujem, da ste prišli navijat. V nedeljo morate priti, ker bo še bolje kot danes," je takoj po nastopu povedala trenutno naša najboljša tekačica na smučeh.

Katja Višnar | Foto: Grega Valančič / Sportida Katja Višnar Foto: Grega Valančič / Sportida Višnarjeva tekmovanje končala v polfinalu

Lep uspeh je dosegla Katja Višnar, ki je tekmovanje končala v polfinalu. Višnarjeva je nastopila v isti skupini kot Lampičeva. Na koncu ji je malo zmanjkalo za finale in svoji skupini zasedla četrto mesto. Na koncu je to zadostovalo za deveto mesto.

"Želela sem si več"

"Želela sem si več kot deveto mesto," je odkrito povedala Višnarjeva in se ozrla na nedeljsko ekipno tekmo, kjer bo nastopila skupaj z Lampičevo. "Zagotovo sva favoritinji. Švedinje so tiste, ki so močne, ampak tudi njih se nama ni treba bati na tej progi. Bomo videli, kako bo jutri."

Tudi ona je bila ena izmed tistih, ki je bila navdušena nad pripravo proge. "Nič ni popustila. Dež je bil malo moteč. Sicer ne meni, ampak verjetno bolj gledalcem. Proga je sicer super zdržala in mislim, da je bila poštena tekma," je dodala Katja, ki niti ne želi razmišljati, ali bo tekma v nedeljo odpadla.

Fotogalerija
1 / 16

Foto: Grega Valančič in Peter Podobnik

Alenka Čebašek je bila v četrtfinalu četrta v skupini in končala tekmovanje na 20. mestu. V četrtfinalu je od naših nastopila tudi Vesna Fabjan. Besničanka je bila v svoji skupini zadnja in se ni uvrstila naprej (29. mesto). Od naših tekmovalk je v kvalifikacijah obstala le Anita Klemenčič, ki je bila 39.

Janez Lampič je obstal v četrtfinalu. | Foto: Grega Valančič / Sportida Janez Lampič je obstal v četrtfinalu. Foto: Grega Valančič / Sportida

Med moškimi je slovensko čast reševal Janez Lampič

V izločilnih bojih smo imeli med moškimi le enega slovenskega predstavnika. Janez Lampič je nastopil v prvi četrtfinalni skupini in zasedel zadnje mesto. Kljub temu je to za Lampiča spodbuden rezultat. V letošnji sezoni je še drugič osvojil točke svetovnega pokala, potem ko je v Planici zasedel 27. mesto. Na uvodni tekmi v Ruki je bil 24.

"Po eni strani sem vesel, da sem se kvalificiral in pokazal, da se lahko z malo boljšim časom uvrstim naprej. S četrtfinalom pa res ne morem biti zadovoljen. Že štartal nisem najbolje, nato pa nisem našel pravega ritma, da bi lahko prišel v ospredje," je s kislim nasmehom povedal Janez Lampič, ki upa na dober rezultat tudi v nedeljskih ekipnih šprintih.

Med moškimi je zmagal Francoz Lucas Chanavat, drugi je bil Italijan Federico Pellegrino, tretji pa Norvežan Erik Valnes.

Nekoliko je razočaral Miha Šimenc, ki je kvalifikacije končal na 36. mestu in se kmalu poslovil od tekmovanja. V kvalifikacijah je nastopilo tudi nekaj mladih slovenskih tekmovalcev. Andrej Jenko je bil 59., Miha Jan 63., Vili Črv 65., Benjamin Črv 73., Gal Gros pa je bil 74.

Kljub slabemu vremenu se je zbralo nekaj navijačev. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kljub slabemu vremenu se je zbralo nekaj navijačev. Foto: Grega Valančič/Sportida

Dež, dež in še enkrat dež

Planiškim delavcem uspel čudež

Veliko zaslug, da je tekma sploh bila, so zaslužni planiški delavci. Ti so kljub izdatnemu nočnemu deževju dobili boj z naravo in žirija tekmovanja je danes zjutraj potrdila, da tekme v šprintu niso ogrožene.

Preberite še:

Anamarija Lampič
Sportal Lampičeva kljub bolečinam znova med dvajseterico
Nejc Brodar, tek na smučeh
Sportal Slovenski tekačice in tekači v Planici normalno trenirajo
Katja Višnar
Sportal Ne želi iskati razlogov
Anamarija Lampič
Sportal Brez skrbi, Anamarija je v varnih rokah #video
Ne spreglejte