Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
3. 3. 2016,
21.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kranjska Gora Žan Kranjec Žan Kranjec Klemen Kosi Martin Čater Jakob Špik Žan Grošelj

Četrtek, 3. 3. 2016, 21.51

8 let

Pinturault nadaljeval zmagoviti niz, Kranjec pa prekinil črnega

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Francoz Alexis Pinturault se je v Kranjski Gori veselil še četrte zaporedne veleslalomske zmage svetovnega pokala, Žan Kranjec (16. mesto ) pa je Sloveniji priboril prve domače točke po letu 2007.

Po zmagi v Yuazawi Naebi in zmagovitem "dvojčku" v Hinterstodru je 25-letni Francoz Alexis Pinturault v manj kot mesecu dni slavil še četrto veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu. Ob pravljični kulisi, ki sta jo v Kranjski Gori pričarala okolica z velikimi količinami novozapadlega snega in sončno nebo brez oblaka, je tekmecem vzel mero tudi na tekmi, ki jo je gorenjsko smučarsko središče prevzelo po odpovedi v Garmisch-Partenkirchnu.

Vodil je že po prvem nastopu, v drugem pa tudi na nekoliko zmehčani snežni podlagi dokazal, da je mojster raznolikih razmer ter z drugim časom odbil vse napade. Še najbolj sta se mu približala Avstrijca Philipp Schörghoffer in Marcel Hirscher. Pinturault se je tako veselil svoje petnajste zmage v karieri, druge v Kranjski Gori.

Slovenski urok je prekinjen

In medtem ko je Francoz nadaljeval svoj zmagoviti niz, pa je črnega slovenskega prekinil Žan Kranjec. S šestnajstim mestom je še petič v sezoni osvojil točke svetovnega pokala, predvsem pa je ukanil svojevrsten kranjskogorski veleslalomski urok.

"Solidna tekma … Vesel sem, da mi je končno uspelo tudi v Kranjski Gori. Vseeno pa menim, da je moj domet še večji. Toda razmere se iz tekme v tekmo spreminjajo, kar vpliva na moje smučanje. V takšni konkurenci se vsaka napaka pozna. A ponavljam, z dosežkom sem lahko zadovoljen," je dejal najboljši slovenski veleslalomist.

Zelo spodbudno je Kranjec, ki do danes še ni videl kranjskogorskega finala, nastopil že v prvi vožnji, ko se je s štartno številko 27 prebil na 16. mesto. Po nastopu je priznal, da ga je kakovost snežne podlage dodobra presenetila. S tem je posredno podal tudi priznanje kranjskogorskim smučarskim delavcem, ki so se že sredi noči podali na progo, ostranili novozapadli sneg in zgladili progo. "Lahko sem čutil oprijem in napadal," je dejal mladenič iz Bukovice pri Vodicah, ki se je s svojim nastopom na svojevrsten način zahvalil organizatorjem.

Brez točk, a z izstreljenimi naboji

Usodo slovenskih veleslalomistov v zadnjih letih pa je tokrat delila preostala peterica na štartu. Medtem ko sta Martin Čater po spodbudnem nastopu in Klemen Kosi odstopila, pa so bili Mišel Žerak, Jakob Špik in Žan Grošelj z visokimi štartnimi številkami po pričakovanjih prepočasni za finale.

Izstreljenih nabojev jim ne gre očitati, poraja pa se vprašanje, kako se na progo poda smučar, ki pred tem na štartu spremlja mnoge predhodnike, ki nimajo realnih možnosti za uvrstitev v drugi tek. "O tem ne želimo razmišljati. Vsaj jaz skušam to odmisliti," odgovarja Kosi in dodaja: "V športu se nikoli ne smeš predati, dokler se ne prižge rdeča luč. Pri meni se je že na sredini proge."

Ne spreglejte