SiolNET. Sportal Zimski športi
4,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Težka odločitev

Odpoved spektakla v Planici: ni mogoče zagotoviti dovoljšne zaščite tekmovalcev

4,73

termometer

Planica teki klasično 10 kilomterov
Nordijskega vikenda v Planici letos ne bo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Organizacijski komite Planica je v sodelovanju z vsemi partnerji prireditve sprejel odločitev, da se tekme svetovnega pokala v teku na smučeh in v nordijski kombinaciji, ki bi morale biti na sporedu 22. in 23. januarja 2022, odpovedo, so danes sporočili s Smučarske zveze Slovenije.

"Kljub idiličnim zimskim razmeram in v zadnji fazi priprav športnih objektov ter spremljajoče infrastrukture v teh dneh v Planici nam kritična epidemiološka situacija v Sloveniji in Evropi nalaga veliko dodatnega dela in odgovornosti v zagotavljanju varnega okolja za vse deležnike," pišejo v sporočilu za javnost.

Anamarija Lampič Sportal V Franciji zaradi omikrona odpovedali tekaške tekme

Skokovit porast okužb in preveliko tveganje pred OI

Skokovit porast okužb s koronavirusom in projekcije, ki kažejo na dodatno povečanje v prihodnjih dneh, pa to še otežujejo, po ocenah strokovnjakov za tako veliko prireditev ni mogoče zagotoviti dovoljšne zaščite tekmovalcev, spremljevalnih ekip ter vseh sodelavcev, vpletenih v izvedbo dogodka, prireditelji tekem svetovnega pokala v Planici navajajo razloge za bolečo odločitev.

Termin tekem nordijskega vikenda v Planici je tudi čisto pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu, zato je nekaj tujih ekip svoje nastope že postavilo pod vprašaj ali pa spremenilo ekipe s člani ekip B. Glede na epidemiološke napovedi bi bilo resno ogroženo tudi stanje v vrstah organizatorjev in podpornih služb, saj zdesetkana ekipa ne bi bila zmožna vrhunsko izpeljati dogodka, kot je to v navadi v Planici. Športniki pred največjim tekmovanjem zime nočejo tvegati okužb.

"Trenutno epidemiološko stanje v državi je slabo"

"V trenutni epidemiološki situaciji je tako, da stoodstotne varnosti ne moremo zagotoviti. Osebe, ki niso cepljene, se bodo zaradi velike kužnosti virusa prej ali slej okužile, kar bi zaradi tveganih stikov potegnilo za seboj v karanteno še veliko število drugih oseb, tudi tujih športnikov. Trenutno epidemiološko stanje v državi je slabo in se trudimo predvsem, da bi ohranili delovanje kritične infrastrukture, dogodke, ki predstavljajo dodatna tveganja za okužbe, pa raje odsvetujemo," je stanje ocenila doktorica Irena Grmek Košnik, koordinatorka za covid-19 v OK Planica.

Preberite še:

Vinzenz Geiger Sportal Vodilni Norvežan izpustil še eno tekmo, zmaga Nemcu, Vrhovnik ujel točke Anamarija Lampič Sportal Zmaga Rusinji in Norvežanu, Lampičeva najboljše do zdaj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin