Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 12. 2017,
16.40

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Peter Pen Boštjan Kline Klemen Kosi Martin Čater David Poisson svetovni pokal Pjongčang 2018 Lake Louise Beaver Creek Andrej Šporn Rok Perko

Petek, 8. 12. 2017, 16.40

6 let, 4 mesece

Iz slovenskega smukaškega tabora

Za trenutek postoj in pojdi naprej

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Po severnoameriški turneji, ki v slovenski ekipi za hitri disciplini ni prinesla kakšnega rezultatskega presežka, se varovanci trenerja Petra Pena že pripravljajo na nadaljevanje sezone. Ob tem so komentirali tudi nedavni smrtni nesreči v Lake Louisu in Nakiski.

Martin Čater je trenutno slovenski smučar z največ točkami v svetovnem pokalu (30 točk). | Foto: Getty Images Martin Čater je trenutno slovenski smučar z največ točkami v svetovnem pokalu (30 točk). Foto: Getty Images

Slovenci so se iz Lake Louisa in Beaver Creeka v domovino že vračali z občutno slabšimi rezultati, kot pa je nedavna bera Martina Čatra (15., 23. in 25. mesto) in Boštjana Klineta (19., 25. 28. mesto). Vseeno pa izbranci trenerja Petra Pena ne skrivajo, da so pričakovali več. Predvsem  to velja za število dobitnikov točk in učinek prvega moža Klineta. Največ razočaranja pa je v slovenski tabor vnesla smukaška ničla na progi Ptice roparice.

"Verjamem, da smo v sezono vstopili dobro pripravljeni. Deloma se je to že pokazalo, tako pri nekaterih rezultatih kot tudi na smučarskih odsekih. A sposobni smo več. Upam, da bomo to že v preostanku koledarskega leta tudi dokazali," razmišlja trener Pen, ki je ob vrnitvi v Evropo v ekipo vnovič priključil Roka Perka ter se dokončno in uradno poslovil od svežega smučarskega upokojenca Andreja Šporna.

Peter Pen: Sposobni smo več. | Foto: Sportida Peter Pen: Sposobni smo več. Foto: Sportida Na Rogli tudi na slalomske smuči

Medtem ko so se tekmovalci že vrnili na sneg in te dni smukaško monotonost razbijajo s slalomskimi treningi na Rogli, ki jih opravljajo z mislijo na kombinacijo, pa je Pen s sodelavci že analiziral ameriško-kanadske nastope. Ob nekaj napakah, kakšni neposrečeni taktični odločitvi, občasni napadalni konservativnosti ali tudi smoli z vremenom, ki je predvsem v Lake Louisu stalni del loterije, si je v analizi podčrtal še pomanjkljivost pri opremi. O podrobnostih ne želi govoriti, verjame pa, da bodo popravki rezultate prinesli že prihodnji teden v Val Gardeni.

V pogovoru s slovenskimi smukači in njihovim trenerjem pa smo se težko izognili tudi nedavnim dogodkom, ki pretresajo smučarski svet. Vsega tri tedne in pol po smrti francoskega smukača Davida Poissona v Nakiski je namreč v sredo v 130 kilometrov oddaljenem Lake Louisu za posledicami poškodb po padcu na treningu smuka umrl še mladi nemški smučar Max Burkhart.

Kako tragediji vplivata na slovenski tabor?

Peten Pen: Za trenutek postoj ...

"Nevarnosti in tragedije so sopotnik današnjega časa. Na to žal nimamo vpliva. Za trenutek postoj in pojdi naprej. Žalostno pa je, ko izveš, da tekmovalca, ki si ga redno videval, ni več. Žal se to lahko zgodi. Ne le na smučišču. Ljudje umirajo v mestih, na cestah … To se je dogajalo že v preteklosti. A če se je nekdo v Kanadi zaletel v drevo, v kiosku naslednji dan nisi kupil časnika Calgary news."

Klemen Kosi ne skriva, da sta se ga tragediji v Kanadi zelo dotaknili.  | Foto: Sportida Klemen Kosi ne skriva, da sta se ga tragediji v Kanadi zelo dotaknili. Foto: Sportida

Klemen Kosi: Bog je nad nami

"To so tragedije, ki jih obžalujemo. Stremeti je treba k ukrepom, ki bi preprečevali takšne posledice padcev. Podrobnosti sicer ne poznam. Se pa zanašam na svojo vero. Verjamem, da je Bog nad nami. Prosim ga za zaščito in pomoč."

 

Martin Čater: Tragedija, a moramo naprej

"Padcev in poškodb me je bilo vedno malce strah. V zadnjih letih sem veliko postoril prav za psihološko pripravljenost, tako da sem pripravljen smučati bolj napadalno. Sprejel sem dejstvo, da je smučanje lahko tudi nevaren šport. Takšni dogodki so seveda ekstremni. Ne vem, ali gre za usodo, napaki smučarjev ali pač preskromno zaščito. Vsekakor je to prava tragedija. Poskušam jo sprejeti in razumeti. Življenje, žal, prinaša takšne dogodke. Zame je pomembno, da grem naprej. Ko sem na terenu, o tem ne razmišljam. Če bi, bi čutil zavoro."

Ne spreglejte