SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Smrt mladega nemškega smukača

3

termometer

Vsega tri tedne in pol po smrti francoskega smukača Davida Poissona v Nakiski je v 130 kilometrov oddaljenem Lake Louisu za posledicami poškodb po padcu na treningu smuka umrl še mladi nemški smučar Max Burkhart.

Smukaška elita se je v Lake Louisu v tihem krogu, sklenjenem okrog ognja, spomnila Davida Poissona. Dva tedna pozneje je prav Lake Louise zahteval novo žrtev. Smukaška elita se je v Lake Louisu v tihem krogu, sklenjenem okrog ognja, spomnila Davida Poissona. Dva tedna pozneje je prav Lake Louise zahteval novo žrtev. Foto: Reuters

Komaj 17-letni nemški smučarski reprezentant Max Burkhart je grdo padel na torkovem uradnem treningu pred smukom severnoameriškega pokala v Lake Louisu. Na progi, ki je pred tem gostila tudi smučarje svetovnega pokala, je izgubil nadzor nad smučmi, grdo padel in si huje poškodoval spodnji del telesa. Čeprav so mu Kanadčani takoj nudili zdravniško oskrbo in ga prepeljali v bolnišnico v Calgary, je tam v sredo umrl zaradi poškodb.

Burkhart, ki je 27. septembra dopolnil 17 let, je bil smučarsko še dokaj nepopisan list in veljal za enega od mladih upov nemške izbrane vrste. Z njo se je poleti pripravljal tudi v Čilu in v družbi slovenskih smukačev nastopal na več tekmah južnoameriškega pokala. Nastopil je tudi na več tekmah FIS, medtem ko s preizkušnjami evropskega ali svetovnega pokala še ni imel stika.

David Poisson (31. marec 1982-13. november 2017) David Poisson (31. marec 1982-13. november 2017) Foto: Sportida David Poisson, Ulricke Maier, Regine Cavagnoud …


Tragedija v nemški reprezentanci se je zgodila vsega 23 dni po smrti uveljavljenega francoskega smukača Davida Poissona, ki je umrl pri padcu na treningu v Nakiski. Francoz je v izteku prebil zaščitne ograde in priletel v drevo. Tragedije pa so se dogajale že v preteklosti.

Pred 16 leti je ob trčenju z nemškim trenerjem na avstrijskem ledeniku Pitztal umrla njegova rojakinja Regine Cavagnoud. Na črnem francoskem seznamu je tudi Michel Dujon, ki se je ponesrečil leta 1975. Pet let pred tem je med tekmo svetovnega pokala v Megevu umrl Michel Bozon.

Italijan Leonardo David je padel na predolimpijski preizkušnji v Lake Placidu leta 1979. Po padcu je dolgo ležal v komi in nato umrl zaradi poškodb. Za Avstrijca Josepha Walcherja je bila leta 1984, dve leti po upokojitvi, usodna dobrodelna tekma v domačem Schladmingu.

Podobnih smučarskih tragedij je bilo v zgodovini še kar nekaj. Najbolj šokantna je bila smrt Avstrijke Ulrike Maier, ki je pred kamerami in s tem očmi vsega sveta umrla leta 1994 na tekmi svetovnega pokala v Garmisch-Partnekirchnu.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • siolovec / 08.12.2017. ob 23:18 0 0

    Gladiatorstvo ima svojo ceno še iz časa Rimljanov! Tudi na progi, kjer hitrosti ne presežejo 100 km/h, pridejo na podest le najboljši! Torej ne gre za to, da se ve kdo je kdo ampak zgolj za to, da bo čimveč (gldiatosrstva žejnih) gledalcev - torej je bistvo vsega zopet denar! Včasih je veljalo, da revolucija žre svoje otroke, danes to velja tudi za kapitalizem!

    0 0
delitve: 126
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin