Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2023,
14.16

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Boštjan Korošec Miha Ličef Miha Šimenc Vili Črv Johannes Hoesflot Klaebo Norveška Planica 2023

Petek, 3. 3. 2023, 14.16

1 leto, 4 mesece

SP V PLANICI, SMUČARSKI TEK (MOŠKA ŠTAFETA)

Norvežani zanesljivo do štafetnega zlata, Slovenci 11.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Planica 2023, norveška moška štafeta v smučarskih tekih | Norvežani so pričakovano ubranili zlato iz Oberstdorfa. | Foto Reuters

Norvežani so pričakovano ubranili zlato iz Oberstdorfa.

Foto: Reuters

Norveška reprezentanca v postavi Hans Christer Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Krüger in Johannes Hösflot Klaebo je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici zanesljivo osvojila zlato kolajno v štafeti 4 x 10 kilometrov. Srebro je osvojila Finska (+46,9), bron pa Nemčija (+59,8). Slovenija je bila 11.

Planica SP, štafeta, Norveška
Sportal Norvežankam naslov svetovnih prvakinj v tekaški štafeti. Slovenke 11.

Za Krügerja je bila to tretja zlata kolajna v Planici, prav tako pa za Klaeba, ki ima še en srebro, skupaj pa v karieri devet naslovov svetovnega prvaka, s čimer je ujel slovitega rojaka Björna Daehlieja. Več, kar 13 jih ima le Petter Northug.

Norveška pa je še enkrat več potrdila primat med moškimi štafetami z 12. zaporedno zmago na svetovnih prvenstvih, pa tudi 16. na zadnjih 17 tekmovanjih, saj jim je serijo prekinila le Avstrija leta 1999.

Norvežani, ki so zlato v štafeti osvojili že na prejšnjem SP 2021 v Oberstdorfu, le da je namesto Krügerja takrat tekmoval Emil Iversen, so že po prvem tekmovalcu s Holundom imeli 25 sekund prednosti.

Po tretji menjavi že jasno

Tudi po drugi predaji je bila prednost podobna, le da so bili trdno na drugem mestu Finci, sledila pa je skupina štirih - Francozi, Švedi, Švicarji in Kanadčani -, na dosegu je bila tudi še Nemčija.

Po tretji menjavi je bilo že jasno, da bo Norveška zlata, saj je imela pred Klaebovim nastopom že dobro minuto naskoka pred Finsko, za katero so tekmovali Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen in Niko Anttola ter svoji državi v Planici priborili prvo kolajno.

Finci so se razveselili srebra. | Foto: Reuters Finci so se razveselili srebra. Foto: Reuters

Za tretje mesto pa so se borile Kanada, Francija, Švedska in Nemčija. Na koncu sta v boju za bron ostali Francija in Nemčija, ta dvoboj pa so za sedem desetink sekunde dobili Nemci v postavi Albert Kuchler, Janosch Brugger, Jonas Dobler in Friedrich Moch. Nemčija, ki je kar 12 let čakala na tekaško kolajno, je v Planici zdaj osvojila dve, v obeh štafetah.

Pa Slovenci?

Slovenske barve so branili Miha Šimenc, Miha Ličef, Vili Črv in Boštjan Korošec. Šimenc je v prvi predaji dobro opravil svoje delo in bil v zasledovalni skupini za Norvežani, predal je kot osmi s 27,8 sekunde zaostanka.

"Predati sem želel v skupini z najboljšimi. To sem si želel, to mi je uspelo in zelo sem zadovoljen. Bilo pa je težko. Začetni tempo je bil oster, Norvežan je hitro ušel in hvala bogu smo potem tudi mi malo popustili, da sem lahko zadihal," je uvod v štafeto opisal Šimenc.

A tudi v nadaljevanju je bilo treba odgovarjati na napade tekmecev. "Ti so močni, v svetovnem pokalu se uvrščajo v deseterico. Enostavno se držiš repov smuči. Če popustiš, hitro zaostaneš za meter, takoj se to poveča na pet. Enostavno grizeš in se držiš tekmovalca pred sabo. Res pa je, da smo vsi utrujeni in če oni trpijo, zakaj ne bi še jaz. To mi da tudi veliko motivacijo," je še dejal najboljši Slovenec.

"Na progi sem pustil vso energijo. Imel sem tudi nekaj sreče," je povedal Miha Ličef. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Na progi sem pustil vso energijo. Imel sem tudi nekaj sreče," je povedal Miha Ličef. Foto: Grega Valančič/Sportida

Po nastopu Ličefa je Slovenija zadržala osmo mesto, a že s skoraj dvema minutama zamude, v tretji predaji je nazadovala na deseto mesto z več kot štirimi minutami in pol zaostanka, v zadnji predaji pa je Korošec s 6:42,9 minute zaostanka končal na 11. mestu med 15 reprezentancami, ki so začele tekmo.

"Na progi sem pustil vso energijo. Imel sem tudi nekaj sreče, saj sem tekel ob Američanu, znani so po tem, da ne popuščajo in uspelo mi ga je prehiteti. Skupini pa nisem sledil. Vedel sem, da tempa, ki ga je narekoval olimpijski prvak, ne bom zdržal in da bo na koncu še slabše," je tekmo opisal Ličef.

Kenan Jažić
Sportal Stanje v Bosni: Ne vem, kaj bi vam rekel

Planica 2023, štafeta (M):

1. Norveška  1:32:54,7
(Hans Christer Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Klaebo)
2. Finska +46,9
(Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvarinen, Niko Anttola)
3. Nemčija  +59,8
(Albert Kuchler, Janosch Brugger, Jonas Dobler, Friedrich Moch)
4. Francija +1:00,5
5. Kanada  +1:22,5
6. Švedska  +1:36,7
7. ZDA  +3:10,7
8. Švica +4:02,9
...
11. Slovenija  +6:42,9
(Miha Šimenc, Miha Ličef, Vili Črv, Boštjan Korošec)

Preberite še:

Klemen Čuden
Sportal Prazna vreča tudi v Planici ne stoji pokonci: pogovarjali smo se z vodjo prehrane
Ne spreglejte