Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
27. 6. 2018,
14.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

doping bolezen Daniel Andre Tande

Sreda, 27. 6. 2018, 14.45

5 let, 9 mesecev

Norveški skakalec zavrača obtožbe: Nisem užival prepovedanih substanc

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
Daniel Andre Tande | Foto Sportida

Foto: Sportida

Konec maja je v javnost prišla novica, da norveški skakalec Daniel Andre Tande boleha za redko boleznijo, Stevens-Johnsonovim sindromom. Zdaj spet trenira, moral pa se je braniti pred obtožbami tistih, ki so ga povezovali z dopingom.

Po koncu sezone so se nad norveškim skakalcem Danielom Andrejem Tandejem, ki je bil letos svetovni prvak v poletih in se veselil tudi zlate ekipne medalje na olimpijskih igrah, začeli zgrinjati temni oblaki.

Zbolel je za zelo redkim Stevens-Johnsonovim sindromom. Dva tedna je bil celo v bolnišnici, nato pa zdravljenje nadaljeval doma. Glavni trener Alexander Stöckl mu je prepovedal kakršnokoli vadbo, h kateri pa se je zdaj vrnil.

Sportal Peter Prevc nepričakovano na stranskem tiru: upa, da bo kmalu nazaj

Čiste vesti lahko rečem, da doping ni bil v igri

"Na žalost sem izpustil pomemben trening maja in junija, vendar sem imel priložnost delati stvari, za katere sicer nisem imel časa. Več sem ga lahko preživel tudi z družino in dekletom," je dejal 24-letni Tande.

Daniel Andre Tande je v pretekli sezoni postal svetovni prvak v poletih. | Foto: Sportida Daniel Andre Tande je v pretekli sezoni postal svetovni prvak v poletih. Foto: Sportida

Kot pravi, si je praktično v celoti že opomogel po virusu, ki ga je doletel. V težkih časih je prejemal veliko sporočil podpore, ni pa bilo malo takšnih, ki so ga povezovali z dopingom. Obtožili so ga, da so se zdravstvene težave pojavile zaradi jemanja prepovedanih substanc.

"To ni res. Telo se je močno odzvalo na zdravilo, ki ga ni na seznamu dopinga. Nikdar nisem uporabil zdravil, povezanih z astmo. So ljudje, ki tako razmišljajo, vendar sem moral to sporočiti svojim navijačem, da bodo imeli pravo sliko. Velika skupina ljudi se sprašuje, kaj je bil razlog za vse skupaj po tako uspešni sezoni. Doping ni bil v igri, kar lahko povem s čisto vestjo," je vsem zaprl usta.

Na skakalnico, ko se bo počutil dobro pripravljen

Navijači se prav tako sprašujejo, kdaj ga bodo lahko spet videli na skakalnici. Morda se bo to zgodilo ob koncu poletnega dela sezone. "V tem trenutku nisem tako močan, kot sem bil, a naredil bom vse, da pridem na pravo raven. Najprej moram ojačati mišice, nato pa delati, kot je zapisano v programu. Na skakalnico se bom vrnil, ko se bom počutil pripravljenega. Ni mi treba hiteti. V prvi vrsti moram priti v pravo formo. Začeti moram pri osnovah," je še dejal tretji skakalec svetovnega pokala v pretekli sezoni.

Anže Semenič
Sportal Domen Prevc ima težave s čevlji: Pregrizniti moram
Ne spreglejte