Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 4. 2016,
9.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

bolnišnica poškodba skoki Clas Brede Brathen Anders Fannemel Halvor Egner Granerud

Sreda, 6. 4. 2016, 9.31

6 let, 6 mesecev

Nadarjeni norveški skakalec naredil salto in poškodovan pristal v bolnišnici (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Granerud

Nadarjeni norveški skakalec Halvor Egner Granerud se je na zasebni skakalni zabavi poškodoval, potem ko je naredil salto na tekaških smučeh, in pristal v bolnišnici.

Norveški skakalci so si po naporni skakalni sezoni privoščili zabavo na snegu in se spuščali po skakalnici, ki so si jo naredili sami, zraven pa izvajali trike. In prav posebnega je skušal narediti 19-letni Halvor Egner Granerud, ki velja za nadarjenega norveškega skakalca.

 

S tekaškimi smučmi je naredil salto naprej, a se njegov poskus ni izšel po željah. Poškodoval se je v tolikšni meri, da so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da si je prebodel desno pljučno krilo.

 

Nekateri skakalci so priznali, da so uživali alkohol, Granerud, ki je tudi nekoliko pogledal v kozarec, pa je z zgornjim posnetkom želel pokazati, da je imel le smolo ob tem, ko se je poškodoval. "Popil sem nekaj piv in pojedel klobase z grila, vendar nisem veliko popil," je za nettavisen.no dejal devetnajstletnik.

 

Pri 2:32 lahko vidite, kako je Granerud padel

 

Granerud, ki je v svetovnem pokalu debitiral letos na novoletni turneji, je kmalu objavil fotografijo na Instagramu ter dal vedeti, da bo z njim vse v redu.

 

Vodstvo smučarske zveze Norveške ve za tovrstne zabave skakalcev, vendar ne želijo delati drame iz dogodka. "Vedo, vendar bi lahko naredili skakalnico tudi v gozdu in tam skakali," je ob tem dejal svetovni rekorder v poletih Anders Fannemel.

 

To je posledica, če je nekdo preveč pogumen

Športni direktor skakalne ekipe Clas Brede Brathen sprva ni vedel, da je prišlo do nesreče, nato pa dodal: "Kolikor je meni znano, je to zasebna zabava skakalcev po sezoni. To, kar se je zgodilo Halvorju, je posledica tega, če je nekdo preveč pogumen. Nato pride do velikih izkušenj."

 

Izpostavil je, da fantov ne morejo nadzirati, če so starejši od 18 let, na vprašanje, ali ga ni nič strah, da bi se poškodovali, pa odgovoril: "Skoki so v osnovi šport, pri katerem imajo skakalci vsakodnevno skrb. Velja za tvegan šport. Upamo le lahko, da poškodba ni hujše narave."

 


 

Tovrstno zabavo si norveški skakalci privoščijo vsako leto in je že približno desetletna tradicija, s tem pa sklenejo sezono, je poudaril Frederik Bjerkeengen, ki je bil prav tako na tem dogodku: "Na teh zabavah imamo smučarske igre in ni prav nič strašljivega. Vsak naredi tisto, kar želi."

 

Sicer pa je Granerud stari znanec, ko so v ospredju ekstremni podvigi. Leta 2013 se je nag spustil po skakalnici in le s čelado na glavi skočil približno 60 metrov, njegov posnetek pa si je ogledalo prek pol milijona ljudi.

 

Izkazal pa se je na največji norveški skakalnici. Na letalnici v Vikersundu je februarja letos na preizkusu naprave poletel kar 240 metrov.

Ne spreglejte