Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
16. 1. 2016,
20.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Kenneth Gangnes Clas Brede Brathen Johann Andre Forfang Stefan Kraft Kulm

Sobota, 16. 1. 2016, 20.23

7 let, 12 mesecev

Norveški direktor ogorčen: Prevc si ni zaslužil zmage

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski športni junak Peter Prevc je imenitno sezono kronal z novim presežkom, naslovom svetovnega prvaka v smučarskih poletih. Na Norveškem niso povsem prepričani, da si je zaslužil zlato medaljo.

Kako so imeniten uspeh Petra Prevca, ki je na svetovnem prvenstvu na Kulmu stopil na najvišjo stopničko, pospremili nekateri mediji v tujini? Vsi so izpostavili izvrsten podvig 23-letnega Slovenca, ki je konec tedna v Avstriji kar dvakrat popravil rekord letalnice, Norvežani pa so se obregnili še ob dramatičen razplet na vrhu. Zmotile so jih ocene, ki jih je za tretji polet prejel Kenneth Gangnes (238,5 metra) in zaradi katerih je padel na drugo mesto in za slovenskim velemojstrom zaostal dobre tri točke (3,3). "Prevc je dobil od 3,5 do 5 točk preveč. Večina je to opazila, le sodniki ne," je po poročanju norveškega časnika Dagbladet v Avstriji povedal športni direktor norveške smučarske skakalne reprezentance Clas Brede Brathen. "Prav je, da opozorimo na to. Že velikokrat sem dejal, da sodniki s svojega mesta v stolpu dogajanja ne vidijo dobro. Večina sodnikov se z mojim mnenjem, žal, ne strinja," je ogorčeno dejal nekdanji norveški skakalec.

Da v norveškem taboru po sobotnem razpletu ni skrival velikega zadovoljstva, dokazujejo tudi naslednje besede: "Srečni smo zaradi srebrne medalje, nismo pa srečni zaradi tega, da nekdo, ki se je izkazal, za svoj dosežek ne prejme temu primernih ocen."

''Na prvo mesto so postavili napačnega''

O kritiki, namenjeni sodnikom, je poročal tudi norveški portal VG Sporten. "Na prvo mesto so postavili napačnega," citirajo jeznega Brathna, ki mu ni bilo jasno, zakaj so sodniki v tretji seriji Gangnesu prisodili veliko slabše ocene kot zmagovalcu Prevcu. "Če bi se žirija držala pravil, Prevc ne bi zmagal." Norvežani so bili negativno presenečeni, ker je Gangnes za podoben doskok, kot si ga je pri 244 metrih privoščil Prevc, pri svojem zadnjem poletu prejel najvišjo oceno 17, trikrat pa 16,5. "Prevc bi moral dobiti 16,5, ne pa 18,5. Dve točki bi mu morali odbiti zaradi sonožnega doskoka, točko in pol pa zaradi nemirnosti po njem," meni izkušeni norveški sodnik Ole Walseth.

Sploh se ne zavedajo, kaj mu je uspelo

Norveški časnik Nettavisen je raje kot ogorčenje nekaterih članov norveške skakalne reprezentance povzel srečo skandinavskega dobitnika medalje. "Absolutno noro. O tem sem sanjal kot otrok, zdaj je medalja s svetovnega prvenstva moja. Neverjetno," je dejal 26-letni Norvežan, ki je imel v preteklosti ogromno težav s poškodbami, zaradi katerih je izpustil ogromno tekem.

To je poudaril tudi direktor reprezentance Brathen: "Gangnes je zaradi poškodb izgubil štiri leta skakanja. Ljudje se sploh ne zavedajo, kaj mu je uspelo. Njegov dosežek je nemogoče opisati."

Bo norveški osmoljenec nared za nedeljsko tekmo?

Norvežani so se posvetili tudi nedeljski ekipni tekmi. Skrbi jih, da je Johann Andre Forfang po padcu (v tretji seriji je izgubil ravnotežje po poletu, dolgem 240 metrov) vprašljiv za nedeljsko ekipno tekmo. Brez njega bi lahko izgubili boj za zlato medaljo, v katerem kot najresnejše tekmece doživljajo Slovence. Četrtouvrščeni Forfang si je poškodoval koleno. Če četrta serija ne bi odpadla zaradi muhastih vetrovnih razmer in bi se sobotni spored na Kulmu nadaljeval, Forfang sploh ne bi nastopil.

"Nerad napovedujem, kaj bi se lahko zgodilo. Več bo znano jutri," je bil Lars Haugvad, fizioterapevt norveške skakalne reprezentance, skop pri oceni, ali bo lahko Forfang kandidiral za nedeljsko tekmo. Njegove besede je ponovil tudi Avstrijec Alexander Stöckl, ki trenira Norvežane in v nedeljo načrtuje boj za naslov ekipnega svetovnega prvaka.

Prevc si je zaslužil naslov

Če so Norvežani bolj opevali usode Gangnesa, Forfanga in svetovnega rekorderja Andersa Fannemela, ki je zaradi izrazite smole z vremenom v tretje skočil manj kot 180 metrov, pa so Avstrijci nazdravljali uspehu Stefana Krafta. Gostitelji svetovnega prvenstva v smučarskih poletih so se razveselili njegove bronaste medalje, s katero je rešil čast skakalne velesile, ki je v tej sezoni v senci slovenskih, nemških in norveških asov. "Sanjal sem o tem, da bi na svetovnem prvenstvu osvojil medaljo. Zdaj so se mi uresničile sanje," je po poročanju časnika Kurier priznal 22-letni Avstrijec. Lani je osvojil novoletno turnejo, letos pa na njej čestital za zmago leto dni starejšemu slovenskemu tekmecu iz Dolenje vasi.

"Po petih srebrnih oziroma bronastih medaljah je Prevcu na velikem tekmovanju prvič uspel veliki met. Slovenec, ki je v tej sezoni nepremagljiv, saj je v svetovnem pokalu zmagal že na sedmih tekmah, si je z rekordoma skakalnice, dosegel ju je v prvi in tretji seriji, zaslužil naslov svetovnega prvaka," izpostavlja avstrijski časopis Krone in dodaja, da je dogajanje konec tedna v Kulmu žal zasenčil hud padec nesrečnega avstrijskega skakalca Lukasa Müllerja, ki bo verjetno ostal delni paraplegik.

Ne spreglejte