Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
5. 1. 2018,
12.54

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Kamil Stoch novoletna turneja Sven Hannawald Richard Freitag

Petek, 5. 1. 2018, 12.54

6 let, 3 mesece

"Nismo roboti, ampak le ljudje"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Kamil Stoch | Foto Sportida

Foto: Sportida

Dvakratni olimpijski zmagovalec iz Sočija je na odlični poti, da se vnovič zapiše v zgodovino. Da ne bi osvojil novoletne turneje, bi se moral zgoditi čudež ali kakšna neprijetnost, kot se je v Innsbrucku pripetila Richardu Freitagu – v prvi seriji je padel in se tako izločil iz boja za naziv kralj turneje. A postavi lahko še en mejnik: osvoji lahko vse štiri postojanke na eni turneji.

Bischofshofen | Foto: Če ne bo velikih pretresov, bo Kamil Stoch v soboto nasledil Gregorja Schlierenzauerja, ki je nazadnje dvakrat zapored osvojil prestižno turnejo. Edini, ki mu je to uspelo trikrat zapored, je bil Norvežan Bjorn Wirkola med letoma 1966 in 1969.

Pred zadnjo postojanko v Bischofshofnu ima več kot 60 točk naskoka: "Nisem osredotočen na zmage, ali da bi se spogledoval z rekordi. Osredotočen sem na svoje skoke. Prestar sem, da bi razmišljal o zmagah. Upam, da imam dovolj izkušenj. Rad bi le dobro skakal in se po vsakem skoku smejal. O tem bi morali vsi razmišljati."

Hvala trenerjem

Če se ne bo zgodilo kaj nenavadnega, bo v Bischofshofnu drugič zapored osvojil turnejo štirih skakalnic. | Foto: Sportida Če se ne bo zgodilo kaj nenavadnega, bo v Bischofshofnu drugič zapored osvojil turnejo štirih skakalnic. Foto: Sportida V Innsbrucku je zmagal tretjič zapored na tej turneji, po tekmi pa dal vedeti, kdo mu je pomagal do tega uspeha: "Dan je bil dober. Seveda ni bilo lahko, ker je močno deževalo. Zadovoljen sem s tem, kar sem pokazal na skakalnici. Vsi trije skoki so bili dobri, na visoki ravni. Zahvalil bi se trenerjem, ker trdo delajo. Že od začetka delajo tako in zato je lažje tekmovati, ko imaš ob sebi tako dobre osebe."

Lani je turnejo osvojil z le eno zmago, potem ko je slavil na zadnji postojanki v Bischofshofnu. V tej zimi je že pri treh in kaj lahko se zgodi, da se bo lahko drugi v zgodovini, prvi po Svenu Hannawaldu, pohvalil s pokrom zmag.

"Nismo roboti, ampak le ljudje"

Pri vsakem skoku je zbran in skuša nastop končati z nasmehom na obrazu. | Foto: Sportida Pri vsakem skoku je zbran in skuša nastop končati z nasmehom na obrazu. Foto: Sportida "Zaradi tega nisem nervozen. Vsak rekord je, da se ga premaga ali izenači. Nisem osredotočen nanj. Temu ne dajem pozornosti. Skušam biti osredotočen na svoje delo. Nikdar ne veš, kaj se bo zgodilo naslednji dan. Zlasti pri skokih. Uživam v skakanju. Nismo roboti, ampak le ljudje. Naravno je, da so čustva prisotna. Najpomembneje je, da ostanem osredotočen na stvari, ostanem vesel in to je vse," razmišlja Stoch.

S tem je dal vedeti, kako hitro se lahko stvar obrne. Richardu Freitagu, ki je bil še pred Innsbruckom resen kandidat za končno zmago, je padec v prvi seriji razblinil vse upe, povrhu vsega pa ne bo nastopil niti v Bischofshofnu: "Ni lahko govoriti o tem. Seveda je vse skupaj žalostno. Nihče ne želi pasti. Nikomur ne želim tega, ker vem, kako je. Vsi trdo delamo, tekmujemo, dajemo vse od sebe, ampak včasih se zgodijo takšne stvari. Moraš iti naprej. Vse dobro mu želim. Upam, da bo kmalu spet na najvišji ravni. Želim tekmovati z njim."

"Skušal bom živeti normalno"

Kamil je na dobri poti, da spet dvigne roke visoko v zrak. | Foto: Getty Images Kamil je na dobri poti, da spet dvigne roke visoko v zrak. Foto: Getty Images In kaj bo Kamil počel pred zadnjo preizkušnjo? "Skušal bom najti mir, saj mi stres ne bo pomagal. Osredotočen bom na skoke in čakal na tekmo. Medtem bom bral knjige, gledal filme, kartal, poslušal glasbo, ali se pogovarjal z ženo o družinskih stvareh. Kot vsak normalen človek. Takrat, ko ne bom na skakalnici, bom skušal živeti normalno," je odgovoril prvi mož poljske skakalne reprezentance.

Ne spreglejte