Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
20.10

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Planica Planica Nika Prevc Nika Prevc smučarski skoki

Četrtek, 21. 3. 2024, 20.10

1 mesec

Nika Prevc prejela veliki kristalni globus

"V njem je vsa teža truda, ki sem ga vložila"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Nika Prevc Planica globus | Nika Prevc je prejela zasluženo nagrado, veliki kristalni globus. | Foto www.alesfevzer.com

Nika Prevc je prejela zasluženo nagrado, veliki kristalni globus.

Foto: www.alesfevzer.com

"Današnji dan je bil zelo lep, zelo dolgo sem ga že čakala, naposled je le prišel. Globus je težek, v njem je vsa teža truda, ki sem ga vložila. Zdaj sem imela kar nekaj časa, da sem premislila, kaj mi je uspelo, in je kar velik uspeh," je z velikim kristalnim globusom v rokah dejala zmagovalka svetovnega pokala v smučarskih skokih Nika Prevc.

Nika Prevc Planica globus
Sportal Avstrijka z norim rekordom najboljša, Nika Prevc na stopničkah
Anže Lanišek Dzuda
Sportal Anžetu Lanišku odlikovanje poljskega predsednika, v Planici tudi žena Dawida Kubackega

Konec je dolge sezone svetovnega pokala, ki jo je Nika Prevc začela z desetim mestom v Lillehammerju, v njej prišla do premierne zmage na tej ravni (Engelberg), prvič oblekla rumeno majico (Beljak), vknjižila sedem posamičnih zmag in za zaključek pred domačimi gledalci v Planici najprej skočila do tretjega mesta, nato pa v izteku v zrak kot šesta slovenska zimska športnica dvignila veliki kristalni globus.

​​​​​​​"Zelo težek je. V  njem je vsa teža truda, ki sem ga vložila," o 7,5 -kilogramski lovoriki pravi 19-letnica. | Foto: www.alesfevzer.com ​​​​​​​"Zelo težek je. V  njem je vsa teža truda, ki sem ga vložila," o 7,5 -kilogramski lovoriki pravi 19-letnica. Foto: www.alesfevzer.com

"V njem je vsa teža truda, ki sem ga vložila"

"Zelo težek je (pokaže na globus v rokah, op. a.). V njem je vsa teža truda, ki sem ga vložila. Današnji dan je bil zelo lep, zelo dolgo sem ga že čakala, naposled je le prišel. Med podelitvijo mi je po glavi rojilo marsikaj. Bila me je ena sama sreča," je novinarjem v mešani coni dejala 19-letnica, ki je po Petru Prevcu postala druga članica družine Prevc s to lovoriko. Tudi ona jo je po prestaviti zaključka sezone dvignila na domačih tleh.

"Zdela se mi je zelo lepa priložnost, da zaključim sezono na domačih tleh. Zelo sem hvaležna, da sem dobila to priložnost. Danes ni bilo preprosto tekmovati. Želela sem prikazati dobre skoke pred domačimi navijači, a ni bilo preprosto zaradi slabših skokov na treningu. Sem pa zelo vesela, da mi jih je uspelo nato izboljšati."

Najbližjo zasledovalko Evo Pinkelnig je ugnala za 149 točk, na tretjem mestu v skupni razvrstitvi je končala Kanadčanka Alexandria Loutitt. | Foto: www.alesfevzer.com Najbližjo zasledovalko Evo Pinkelnig je ugnala za 149 točk, na tretjem mestu v skupni razvrstitvi je končala Kanadčanka Alexandria Loutitt. Foto: www.alesfevzer.com

Na začetku sezone ni pričakovala takšnega razpleta

Skupno zmago si je dokončno zagotovila konec preteklega tedna v Vikersundu. "Zdaj sem imela nekaj časa, da sem premislila, kaj mi je uspelo v tej sezoni, in je kar velik uspeh," pravi mlada skakalka in priznava, da ga pred sezono ni pričakovala.

"Niti pod razno si nisem predstavljala takega zaključka. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, nisem pa računala na to, da mi bo dobre skoke uspelo pokazati na tekmah."

"Niti pod razno si nisem predstavljala takega zaključka." | Foto: www.alesfevzer.com "Niti pod razno si nisem predstavljala takega zaključka." Foto: www.alesfevzer.com

"Ne morem se samo usesti in si želeti stvari"

Prevčeva je na koncu najbližjo zasledovalko in današnjo zmagovalko, 35-letno Evo Pinkelnig, ki ima energije za nadaljevanje kariere še veliko, v skupnem seštevku prehitela za 149 točk. "Želim si še kakšnega (globusa, op. a.), a vem, da moram tudi naslednjo sezono še marsikaj narediti. Ne morem se samo usesti in si želeti stvari," je realna Gorenjka, hvaležna, da ji je družina stala ob strani tudi na zadnji tekmi sezone.

Slovenke so v pokalu narodov končale na drugem mestu, 449 točk za Avstrijkami.

"Je mlada, profesionalna in dobra učenka. Upam, da bo po takšni lepi sezoni in ob takšni lepi nagradi ostala skromna in zdrava in bo lahko zmagovala še naprej." | Foto: Jure Makovec/STA "Je mlada, profesionalna in dobra učenka. Upam, da bo po takšni lepi sezoni in ob takšni lepi nagradi ostala skromna in zdrava in bo lahko zmagovala še naprej." Foto: Jure Makovec/STA

"Mlada, profesionalna, dobra učenka"

"Kaj naj rečem. Ponavadi, ko je konec in je vse v redu, rečem, da je narejeno. In danes je res. Rumeno majico smo pripeljali do konca, ni bilo lahko, pritiski so bili veliki. Nika Prevc je imela tarčo na hrbtu in uspelo ji je. Danes je dvignila ta globus, to je naš tretji (pred njo je globus osvojila še Nika Križnar v sezoni 2020/21, sezono pozneje pa so osvojili globus za pokal narodov, op. a.). Je mlada, profesionalna in dobra učenka. Upam, da bo po takšni lepi sezoni in ob takšni lepi nagradi ostala skromna in zdrava in bo lahko zmagovala še naprej," pa je po zadnji tekmi sezone in osvojenem globusu dejal glavni trener ženske reprezentance Zoran Zupančič.

Kot pravi, sezone še ni povsem konec, sledijo pogovori, nato pa bo jasno, ali bo tudi v prihodnosti trener Slovenk.

Nika Prevc Planica 2024 | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Svetovni pokal, končni vrstni red sezone (24):

 1. Nika Prevc (Slo) 1.454 točk

 2. Eva Pinkelnig (Avt) 1.305
 3. Alexandria Loutitt (Kan) 1.030
 4. Yuki Ito (Jap) 1.018
 5. Jacqueline Seifriedsberger (Avt) 935
 6. Nika Križnar (Slo)  893

Preberite še:

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc ni rekel zadnje besede
Robert Hrgota
Sportal Selektor Hrgota jasen: Naj se fantje dogovorijo med seboj
Timi Zajc Planica 2024
Sportal Zajc napovedal boj za vrh, uspešnih sedem Slovencev, grd padec Finca
Timi Zajc Peter Prevc
Sportal Zajcu se smeji, Domen upa na čudež, obolela Kos in Peter Prevc prišla k sebi
Ne spreglejte